Orbán: Vége a köztéri maszkviselésnek, újra tarthatók tüntetések

Belpol

Péntek reggel a Kossuth Rádióban jelentette be az 5 millió beoltottnál életbe lépő enyhítéseket Orbán Viktor miniszterelnök. A hétvégén elvileg meg is lesz az 5 millió beoltott. 

Miután a beoltottak szám a 4,8 millió felett van, a hétvégén elérjük az 5 millió beoltottat, amely újabb korszakhatár - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban péntek reggel.

Orbán közölte,

"a járvány harmadik hullámát letörtük, lényegében le is győztük",

a felnőtt emberek több mint kétharmada átoltott, ezért "kellő szerénységgel", de azt lehet mondani, hogy Magyarország ma a járvány szempontjából a legvédettebb és legbiztonságosabb Európában. 

Bejelentette azt is, hogy az 5 millió beoltott után fel tudják oldani a korlátozások nagy részét, de vannak olyanok, amelyeket csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára oldanak fel. Az intézkedések a következők: 

  • a kijárási tilalom megszűnik, 
  • az üzletek és vendglátóhelyek kötelező zárása is megszűnik, 
  • a közterületi maszkviselési kötelezettségnek is vége ("viszlát, maszk" - tette hozzá), 
  • szabad a sportolás mindenki számára a közterületeken, 
  • magán és családi rendezvények 50 főig tarthatók, lakodalmak akár 200 fővel is, 
  • szállodában vagy étteremben a magán vagy családi rendezvénynél a helyiség üzemeltetője gondoskodik arról, hogy elkülönülve legyenek a résztvevők a többi vendégtől, tehát külön teremben legyenek,
  • zárttéri rendezvényt csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni,
  • szabadtéri rendezvény 500 főig korlátozás nélkül látogatható, megtarthatóak a gyűlések is, lehet ismét tüntetni is, 
  • zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható, 
  • a 16-18 éves korosztály saját jogon is mehet, ha be van oltva. 

Hozzátette, ma döntenek arról, hogy pontosan mikortól lépnek életbe az enyhítések, erről külön közleményt adnak ki. 

Azt is mondta, van egy életciklusa az oltási kedvnek, felfutott, kapott egy lökést, amikor a fiatalokat is beoltották, és most csökken, a regisztrációnál korábban tömeges roham volt, most már lassabban csordogál, naponta 5-10 ezer ember regisztrál nagyjából. 

Hozzátette, van azonban három körülmény, ami óvatosságra int:

  • az egyik, hogy 3 millió ember nincs beoltva, a körükben pusztítani fog a vírus, ezért arra buzdította őket, hogy menjenek el, és oltsák be magukat, 
  • a másik, hogy a határaink mentén Szerbia kivételével mindenhol alacsonyabb az átoltottság,
  • a harmadik pedig, hogy jöhetnek még mutációk, figyelni kell, hogy a vakcinák ezeknél is beválnak-e. 

Ezért ma készenléti állapotba helyezték az operatív törzset. "Harcolunk, utóvédharcok még mindig lehetnek" - fogalmazott Orbán. 

Arról, hogy Magyarország nem kíván részt venni a következő uniós vakcinarendelésben, Orbán azt mondta, a kormány előre gondolkodott, és az eddig beadott oltásokon felül van 7 millió 300 ezer adag Pfizer, Modernából 1,2 millió, a Johnson & Johnson vakcinájából 4 millió, és 4,7 millió AstraZeneca, bár ez utóbbi sorsa még bizonytalan, hogy a gyár szállít-e, de mindenesetre

elegendő vakcinánk van, amivel 2021-22-ben is be lehet oltani a magyarokat. 

Úgy fogalmazott, hogy ha kell harmadik vagy akár negyedik oltás is, az is "bent van a zsákban". 

Hozzátette ugyanakkor, hogy az volt a terv, hogy vakcinából is önellátóak leszünk, mert a kormány nem akarja kitenni magát ismét annak, ami a beszerzéssel járt, ezért "bezsákoltuk, amit be kellett, és elkezdtük építeni a saját gyárunkat".

Orbán azt mondta, úhgy számol, hogy

2022 végén megkezdi a gyártást a debreceni vakcinagyár, amely az addig kifejlesztett magyar vakcinát fogja gyártani.

Hozzátette, "letették a nagyesküt a tudósaink", hogy abban az állapotban vannak a kísérletek, hogy ez meglesz, a gyár építésének előkészületeit megtették, és hamarosan kinő a gyár a földből. 

Azt is mondta, hogy 120 milliárd forintba kerülne az újabb rendelés, de a kormány nem akar erre költeni, neki pedig az külön nem tetszik, hogy csak egyfélét lehet rendelni, mert az mindig gyanús. Ennek apropóján elmesélt egy korábbi viccet, hogy az Aeroflot gépén a stewardess kérdezi, hogy kér-e az utas reggelit, az utas pedig azt kérdezi, hogy miből lehet választani, a stewardess pedig azt válaszolja, hogy abból, hogy igen vagy nem. Orbán szerint az uniós vakcinabeszerzés is ilyen lehetőség, de a valóság az, hogy biztonságban vagyunk, és "garantálni tudjuk a magyarok biztonságát évtizedekre előre". 

A rendkívüli jogrend őszig tartó meghosszabbításáról azt mondta, azért kellett, mert van a három veszély, amit említett, ezért a készültséget fenn kell tartani. Hozzátette, nagyon reméli, hogy nyáron meg fogják tudni szüntetni, de a gyors reagáláshoz még kell. Ezen a ponton ismét megragadta az alkalmat, hogy kifejtse, hogy a baloldal undok dolgokat mondott, próbálták lassítani az oltást, mert szerinte az a logikájuk, hogy ami az országnak rossz, az nekik jó, mert így tudják megszerezni a hatalmat. 

A hitelmoratórium nyár végéig történő meghosszabbításaról azt mondta, ennek két nagy kedvezményezettje van, a háztartások és a válllalkozások, és bár a bankoknak kétségkívül terhet jelent, hogy aki nem akart, az nem fizetett, de ez a kisebb pénzű vagy a középosztályhoz tartozó embereknek fontos, a munkából élő embereket és nyugdíjasokat meg kellett ezzel támasztani. Azt mondta, azért hosszabbították meg 2 hónappal, hogy lefolytathassák azt a vitát, hogy mi lesz utána, szeptembertől. "Láttuk a Bankszövetség javaslatait, azok nem elfogadhatóak szerintem" - tette hozzá. Azt is mondta, nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a hitelmoratóriumról le lehessen mondani, mert a kispénzű embereknek ez fontos. 

Az első negyedévi, a vártnál jobb GDP-bővülésről azt mondta, őt ez nem lepte meg, bár Varga Mihály pénzügyminiszter mindig lerángatja a földre, ő mindig nagyobb növekedésre számít mint az elemzők általában. "Fenomenális második negyedévi adatra számítok" - fogalmazott, mint mondta, azért, mert annyian dolgoznak, mint a válság előtt, de azért is, mert tavalyhoz képest nagy az előrelendülés. 

Szerinte az emberekben van egy bizonytalanság, sokan nem tudják, hogy hihetik-e, hogy hamar kilábalunk a válságból, de összességében ezek az érzületek folyamatosan stabilizálódnak, és egyre többen bizakodnak. 

Azt is mondta, hogy 5 milliónál kell egy korszakhatárt húzni, eddig védekeztünk, ez volt a gazdaságvédelmi akcióterv, de most már az újraindítás jön, béremelések lesznek, a minimálbér-tárgyalásokat is le kell folytatnia a szakszervezeteknek és a munkaadóknak. Hozzátette, munkaalapú gazdaságunk van,

mi vagyunk azok a korán kelő dolgozó emberek, akik ezt az országot a hátukon viszik, nekik kell szólnia a költségvetésnek. 

A költségvetés vitájáról azt mondta, van róla egy politikai vita, az ellenzék pedig már a választásra készülve fejti ki a véleményét róla. ezt úgy kommentálta, hogy "van egy főszereplő, Gyurcsány Ferenc, aki megmondja, hogy mi a pálya, van egy mellékszereplő, a főpolgármester, van egy feleség, és egy bohóc, akinek fogalma sincs szakmai kérdésekről, de ügyesen vet bukfenceket", ő azt mondja, hogy dobjuk ki. (Ez utóbbit egyébként Dobrev Klára mondta.) Orbán ezt úgy kommentálta, hogy nem kell felülni a provokátoroknak, nem kell komolyan venni a bohócokat.

Végül arról is szólt, hogy május 21-e a honvédelem napja. Szerinte felmerül az a kérdés, hogy kell-e a 21. században hadsereg, és a baloldal szerint nem, de a kormány szerint igen, és honvédség kell, nem hadsereg, mert lehet, hogy a NATO-tagság könnyebbé teszi a dolgot, de nem fognak megvédeni minket. Azt is mondta, hogy a katonákat meg kell becsülni, mert arra esküdnek fel, hogy az életüket áldoznák fel a hazánkért. Az eszközbeszerzésekről megemlítette azt is, hogy a legfontosabb a katona, de eszköz is kell.  

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk