Orbán Viktor: A magyar józan fajta, amikor nem fogyaszt, megtakarít

  • narancs.hu
  • 2023. december 1.

Belpol

A miniszterelnök arra biztatta a vállalkozókat, működjenek együtt a kormánnyal.

Orbán Viktor miniszterelnök a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) pénteki budapesti rendezvényén szólalt fel, ahol többek között arról beszélt, hogy a magyar vállalkozók magánsikerei az ország közsikereinek előfeltételei, ezért a kormány nem irigy a vállalkozók tőkéjére, hanem ellenkezőleg, minden vállalkozónak még nagyobb sikereket, még nagyobb üzleti hasznot és tovább gyarapodó tőkét kíván.

Az MTI tudósítása szerint a kormányfő a magyar vállalkozók napja alkalmából tartott eseményen úgy fogalmazott, míg a vállalkozókat a nyereség motiválja, az üzleti tranzakcióktól magánhasznot remélnek, a politika motivációja az, hogy a gazdaság működése a nemzet javára váljon. Mint mondta, ez akkor is igaz, hogyha ugyanarról az ügyről van szó, majd példaként hozta a budapesti repülőtér visszavásárlását, ami értékelése szerint a vállalkozónak üzleti ügy, a kormánynak pedig nemzetgazdasági kérdés.

Orbán Viktor kifejtette, míg a kommunista gazdaságtan szerint a magánhaszon és a közhaszon, a magánérdek és a közérdek szükségszerűen szemben áll egymással, addig a polgári gazdaságtan szerint ezek nem szemben állnak, hanem feltételezik egymást, azaz közhasznon csak magánhasznon keresztül jöhet létre. Hozzátette, ebből lesz az együttműködés, osztályharc helyett osztálybéke. A miniszterelnök azonban figyelmeztetett, nem szabad felülni annak a mesének, miszerint a pénznek nincs szaga.

A tulajdonosnak van szaga – jegyezte meg, hozzátéve: ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a pénz, a tőke kinek a kezében van.

A kormányfő szerint csak olyasmire érdemes vállalkozni, amit mások lehetetlennek gondolnak. Szerinte a mostani kormány rendszeresen csupa lehetetlen dologra vállalkozik, és vállalkozott 2010-ben a válságkezelés megtervezésekor: egyszerre növelni a magyar gazdaság méretét, elérni a magasabb foglalkoztatottságot, leszorítani az államadósságot, ugyanakkor csökkenteni az adóterheket. A fogyasztás visszaesését illetően a miniszterelnök egyetértett Parragh László iparkamarai elnökkel, aki szerint a fogyasztás lassúbb ütemben tér majd vissza a régi szintre.

„A magyar józan fajta”, amikor nem fogyaszt, az azt jelenti, hogy megtakarít

– mondta a miniszterelnök, hozzátéve: miután a gazdaságban van pénz, és még az idei, nehezebb esztendőben is keletkeztek újabb jövedelmek, amelyeket az emberek „nem fogyasztanak el”, hanem megtakarítanak, emögött pedig „egészséges életösztön” húzódik meg. Éppen ezért szerinte a kormánynak nem dolga, hogy mesterséges eszközökkel kibillentse az embereket a normális gondolkodás ösvényéről. Bár azt sem tarja jó megoldásnak, ha az emberek óvatossága indokolatlan félelemből fakad, ezért azokat el kell oszlatni. 

Értékelése szerint szertefoszlott az a mítosz, hogy az európai gazdaságban uniós tagállam uniós pénz nélkül nem tud boldogulni. Az, hogy 2023-at így kivédték, 2024-ben visszatér jól láthatóan a növekedés és közben „egyetlen penny” európai uniós támogatás sem érkezett Magyarországra, jól mutatja: lehet úgy szervezni a gazdasági életet, hogy csak saját erőforrásokra vagy piaci alapon bevont erőforrásokra építik a gazdaság növekedését az Európában megszokott pénzügyi transzferek helyett vagy nélkül. Ez azonban nem azt jelenti, hogy azt a „pár milliárdocskát”, amivel tartozik Európa, ne hajtanák be rajtuk, de fontos, hogy a magyar gazdaságban meglegyen az önbizalom. 

Orbán Viktor az eseményen arról is beszélt nem a politika önérdeke hozza a keleti nyitást, mivel szerinte a magyar gazdaság és az azt működtető vállalkozók érdeke, hogy Magyarország az együttműködés, az összekapcsolódás melletti elkötelezettséget mutató külpolitikát folytasson. A miniszterelnök a vállalkozókat arra biztatta: működjenek együtt a kormánnyal, és továbbra is tegyenek kezdeményezéseket, indítványokat.

(Címlapképünkön: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a VOSZ Magyar vállalkozók napja rendezvényén a Müpában 2023. december 1-jén. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk