Szó nélkül sétáltak el a fideszes képviselők Karsai Dániel mellett a Parlamentben

  • narancs.hu
  • 2023. december 1.

Belpol

A momentumos Bedő Dávid próbálta rávenni a kormánypárti politikusokat, hogy beszéljenek a gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogásszal.

„Magyar vagyok, szeretek is az lenni, imádom ezt az országot. Ha már itt élnem és halnom kell, hagyják, hogy csináljam” – kezdte Karsai Dánielt idézve csütörtöki parlamenti felszólalását Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogász a politikus meghívására érkezett a Parlamentbe.

A Momentum képviselője bejelentette, pártja határozati javaslattal él, hogy megnyíljon az utat az aktív eutanázia lehetőségére, felszólalásom végén pedig arra kérte a fideszes képviselőket, hogy az ülés után találkozzanak és beszéljenek Karsai Dániellel, ismerjék meg a történetét. Ez a törekvése azonban nem járt sikerrel. Ahogy a politikus Facebook-oldalán közzétett a videóban is látszik,

 

a kormánypárti képviselők egyáltalán nem tartották fontosnak Karsai Dániel ügyét, egyikőjük sem állt meg beszélgetni vele, szó nélkül mentek el mellette a Parlament folyosóján. 

A meghívásomra Karsai Dániel tegnap a parlamentben volt és be is jelentettem felszólalásomban, hogy a Momentum Mozgalom határozati javaslattal él, hogy megnyissuk az utat az aktív eutanázia lehetőségére. A felszólalásom végén arra kértem a fideszes képviselőket, hogy jöjjenek és beszéljenek Karsai Dániellel, ismerjék meg a történetét. Ahogy a videóban viszont látszik, nem tartották fontosnak Dániel ügyét, egyikőjük sem jött oda beszélni vele.

Posted by Bedő Dávid on Friday, December 1, 2023

Bedő Dávid felszólalására egyébként Répássy Róbert fideszes államtitkár reagált, aki azt mondta, mélyen együttéreznek a szenvedőkkel, de „azt valljuk, hogy nincs felesleges élet, [...] mi élet pártiak vagyunk, az életet védjük.” A Parlamentben tartott rövid sajtótájékoztatón Karsai Dániel azt mondta, nem alaptörvényellenes az eutanázia.

FRISSÍTÉS:

Karsai Dániel Bedő Dávid bejegyzése után nem sokkal saját Facebook-oldalán arról számol be, egy kivétel volt, Kósa Lajos, aki bár nagyon sietett, vállalta, hogy a későbbiekben leül beszélgetni az alkotmányjogásszal az eutanázia kérdéséről. Karsai Dániel ezért pénteken Kósa Lajos hivatalos parlamenti e-mail címére írt levelet, amelyben arra kérte a fideszes képviselőt, hogy budapesti akadálymentesített helyszínen találkozzanak és a beszélgetés nyilvános legyen.

A gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő, 46 éves Karsai Dániel ügyét hétfőn és kedden tárgyalta a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága. Az alkotmányjogász azt szeretné elérni a magyar állammal szemben indított perében, hogy – sorstársaival egyetemben – szabadon dönthessen életvégi kérdésben, és ehhez legálisan segítséget is kérhessen, lehetőleg idehaza, és ne csak mondjuk Svájcban, ahol az eutanázia, szabályozott keretek közt engedélyezett. Karsai Dániellel készült interjúnkat itt olvashatják el:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk