Őrsi Gergely: "Mindent nem tudunk ellátni az állam helyett"

Belpol

Komoly gondot okoz a II. kerületben a postabezárás, de az ellenzéki polgármester lát esélyt arra, hogy a tárgyalások végül sikeresek lesznek és két fiók újranyithat. De még így is a felére csökken a posták száma a budai kerületben. 

magyarnarancs.hu: Nyolc postából összesen kettő maradt nyitva a II. kerületben, egy a Mammut bevásárlóközpontban, egy pedig a kerület másik végén, Hűvösvölgyben. A városrész vezetése jelezte, hogy kész átvállalni a rezsiköltségeket és elengedni a bérleti díjakat azoknál a postáknál, amelyek önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanban működtek. Hol tartanak jelenleg az egyeztetések?

Őrsi Gergely: Sajnos nálunk elég szerencsétlen módon, a kerület két különböző végében elhelyezkedő postát hagyott nyitva a Magyar Posta. A Mammut bevásárlóközpontban lévő posta ráadásul nem akadálymentesített, azoknak, akik gépjárművel érkeznek, pedig parkolási díjat kell fizetniük a mélygarázsban. A Magyar Posta belső szabályzata maximum hét perces várakozási időt ír elő a postákon, nem hiszem, hogy ez tartható lesz a csökkentett számú intézményeknél. Önmagában az, hogy a postákat racionalizálni kell, lehet elfogadható érv, hiszen külföldön is kevesebb posta működik, azonban az ilyen radikális változtatásokat, amelyeknek eredményeképpen nyolcból hat postát egyik napról a másikra bezárnak, nem tartom észszerű döntésnek.

Ami a tárgyalásokat illeti, azért küzdünk, hogy a nyolc postából csak a felét zárják be. Biztos vagyok benne, hogy a tárgyalások végül sikeresek lesznek, de szomorúnak tartom azt, hogy sikerként kell elkönyvelnem, csupán a postáink felét zárták be. Olyan ajánlatokat fogalmaztunk meg a posta vezetésének, amelyeket irracionalitás lenne nem elfogadniuk, de a részletekről addig nem beszélhetek, amíg folyamatban vannak az egyeztetések. Hozzáteszem, hogy az alapajánlatunkat – amit ön is említett – el kellett volna fogadniuk.

2020-ban bezárta az állam a kerületben működő egyik kormányablakot, ami a postákhoz hasonlóan nagy veszteség volt a lakosság számára, amit azonnal jeleztünk. Idén júliusban végül újranyitott a Hüvi szolgáltatóházban az iroda, ami egyébként önkormányzati tulajdonú épületben van, és ebben az esetben is felajánlottuk, hogy nem kérünk a használatbavételért bérleti díjat. Mindent nem tudunk ellátni az állam helyett, de lehetőségeinkhez mérten megtesszük, amit lehet annak érdekében, hogy egy ekkora lélekszámú kerületben ne kelljen fél órát vagy akár többet is utaznia a lakosoknak ahhoz, hogy működő állami szolgáltatásokat vehessenek igénybe.

magyarnarancs.hu: Az energiaválság kezdetén számos önkormányzat jelentette be, hogy bizonyos intézményeket – uszodákat, kulturális intézményeket - a spórolás jegyében ideiglenesen bezárnak. A II. kerület hogyan takarékoskodik? Minek köszönhető, hogy itt egyelőre nem kell bezárásokra számítani?

ŐG: Két évvel ezelőtt szerencsés energiaszerződést kötött a kerület, amely még jövő tavaszig érvényben lesz, ezért nem szabadultak el nálunk a rezsiárak. Nem titok, hogy ezt a szerződést a szolgáltató igyekezett felmondani, amikor kezdtek emelkedni az árak, de az ügyvéd csapatunk segítségével sikerült megmaradunk a megkötött konstrukcióban. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy az önkormányzat előrelátásból ne spórolna. Például a benzinnel működő hivatali autók használatát korlátozzuk és előnyben részesítjük az elektromos autók igénybevételét, illetve nyáron a minimálisra állítottuk a klimatizálást, az ünnepi időszakban pedig lemondtunk a karácsonyi díszkivilágításról. Utóbbival 25 millió forintot spóroltunk. A polgármesteri hivatal területe előtt azonban van világítás, de az megújuló energiának köszönhetően működik. Ezen kívül nemcsak kiadásokat csökkentünk, hanem bevételeket is növelünk.

A szomszédos XII. kerületben és az agglomerációban több helyen bezártak a sportlétesítmények, nálunk azonban nyitva vannak és kedvezményes bérletekkel várjuk a sportolni vágyó lakosságot és a sportegyesületeket is.

Hozzáteszem, hogy mi is csökkentettük az uszodai vízhőmérsékletet, és csak a belső medencék üzemelnek, de nem zárunk be.

Visszatérve az energiabeszerzési szerződésünkre, sajnos annak idején a Fény utcai piacot nem sikerült ebbe integrálni, így ott a gázár közel a tízszeresére emelkedett, ezért a piac területén elzártuk a gázt. A budai régióban lévő kerületekre általában úgy gondol mindenki, hogy itt kizárólag jobb módú polgárok élnek, azonban ez nem teljesen igaz. Az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a segítséget kérő kerületi lakosok száma és sokkoló látni, hogy nemcsak az idősek küzdenek az elszabaduló árakkal. A Marczibányi téri művelődési központban éppen ezért berendeztünk egy nappali melegedőt, ahol kártyázni, társasozni, kötni lehet. Az volt a célunk, hogy senkinek ne kelljen szégyenkezve bejönnie, ezért igyekeztünk kulturált és közösségi életre alkalmas helyiséget létrehozni.

magyarnarancs.hu: A kerület egyik leglátványosabb fejlesztése a Margit-negyed program keretében a Margit körút revitalizálása. Ennek során kedvezményesen adják bérbe az önkormányzati tulajdonú, korábban üresen álló üzlethelyiségeket. A végeredmény olyan lesz, mint a Bartók Béla út?

ŐG: Példaként tekintünk a XI. kerületi Bartók Béla útra, azonban nálunk a fókusz nem kizárólag a művészeti galériákon és kávézókon van. Amikor a bevásárlóközpontok megépültek, a kiskereskedelem gyakorlatilag eltűnt a Margit körútról. Szeretnénk, ha régen eltűnt szakmák képviselői újra megjelennének a környéken, például kárpitosok, bőrdíszművesek, cipészek. A pályázatokat elbíráló bizottság annak is figyelmet szentel, hogy ne legyen egymás mellett több ugyanolyan szolgáltatás; a galériák között legyenek kisvállalkozói vagy gasztronómiai egységek, illetve fontosnak tartjuk, hogy a civil szervezetek is megjelenjenek a Margit-negyedben. Ebben a szellemiségben nyitott irodát a Margit körúton a Habitat For Humanity, és itt nyílt meg a Greenpeace Bolygó elnevezésű közösségi helye is, ahol rendszeres lesznek kulturális és környezetvédelmi programok. Egyébként nemcsak a kiskereskedelem, de a gyalogos forgalom is eltűnt az elmúlt években a körútról, ezen szeretnénk változtatni, ennek érdekében nemcsak olyan üzleteket keresünk, amelyek vonzzák a gyalogos forgalmat, hanem átalakítjuk a körútat is: a fél járda zöldítése jelenleg is zajlik. Az illetékes bizottság még az energiaárak elszabadulása előtt döntött újabb 13 helyiség bérbeadásáról, azonban nem biztos, hogy ilyen gazdasági helyzetben ki is fognak tudni nyitni ezek a vállalkozások.

 
Fotó: Sióréti Gábor

magyarnarancs.hu: A Fény utcai piacot is próbálják népszerűbbé tenni, koncerteket és különböző programokat szerveznek, de elhelyeztek egy közösségi zongorát is, nyáron pedig napozót nyitottak a tetőn. Forintosítva mennyit segítettek ezek a veszteséget termelő piac helyzetén?

ŐG: A Fény utcai piacot nagyjából 44 milliós veszteséggel vettük át 2019-ben. 23 üres üzlethelyiség volt, mostanra ezt nagyban csökkentettük. Kedvezményes bérleti díjjal próbáljuk magunkhoz vonzani az izgalmasabb gasztronómiai egységeket. Kezdettől fogva arra fókuszáltunk: a piac amellett, hogy megtartja klasszikus funkcióját, közösségi helyként is működjön. Vasárnaponként, amikor a piac alapból zárva tart, igyekszünk bérleti díj fejében programokat szervezni. Még nincs vége az üzleti évnek, de látok arra esélyt, hogy ne veszteséggel zárjon a piac.

magyarnarancs.hu: Október elején Nagy Eszter, az ellenzéki pártok közös önkormányzati képviselő-jelöltje fölényes győzelmet aratott a kerületben. Az időközi választásokon rendre nem szerepel jól az ellenzék, a szomszédos I. kerületben például az ősz eleji időközin úszott el az ellenzéki képviselőtestület többsége. Nagy Eszter viszont a szavazatok 61%-át szerezte meg. Minek tudható be a siker?

ŐG: Az ellenzéki pártoknak komoly önvizsgálatra van szükségük, ennek hiánya megmutatkozik a választási eredményeken. A II. kerületben nem foglalkozunk országos politikával és pártvitákkal, arról beszélünk, amit eddig tettünk és amit még tenni szeretnénk. Nincsen jobb vagy baloldali kátyú. A kerületi önkormányzat pedig nem hangos a belső csatározásoktól. A választók nem díjazzák a botrányokat és az egymásra mutogatást, az időközi kampány kizárólag a kerület ügyeiről szólt.

magyarnarancs.hu: Hogyan tud együtt dolgozni a közgyűlésben a fideszes képviselőkkel?

ŐG: Vannak nehézségeink, vitáink és politikai támadások, de nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a közös munkába ne engedjem be a pártpolitikát. Nem tartom helyesnek, ha valaki egy országos politikai ügyet hoz be a közgyűlésbe. Például, ha bármelyik oldalról valaki azt szorgalmazza, hogy az önkormányzat akár pozitív akár negatív irányba foglaljon állást egy országos vagy világpolitikai kérdésben. Az önkormányzati politika az a szintje a politikának, ahol a leghamarabb lehet a legjobb intézkedéseket elérni és közvetlenül a választópolgárokkal kommunikálni. Szerintem ez a politika legszebb része, éppen ezért

nem is vágyom országos politikai szerepre.

magyarnarancs.hu: Mit gondol arról, hogy októberben egyes ellenzéki polgármesterek egy, az önkormányzatiságról szóló kerekasztal-beszélgetésen arra utaltak, hogy ciki az országos ellenzék az önkormányzati ellenzékiekre nézve? 

ŐG: Ha megnézzük az ellenzék választások utáni viselkedését, a hibáztatást, az egymásra mutogatást, akkor nem várhatjuk el az ellenzéki választóktól, hogy kitörjenek az apátiából. Megint csak azt tudom mondani, hogy nem szabad az önkormányzati kampányokba pártpolitikát vinni.

magyarnarancs.hu: Arról beszélt már több helyen, hogy nem egy cikluson át tervez polgármesterként tevékenykedni. Elképzelhetőnek tartja, hogy nem az MSZP színeiben, hanem akár függetlenként is indulna a jövőben?

ŐG: Nem pártszínekben, hanem a II. kerületiek érdekében tevékenykedem, és az elmúlt évek azt bizonyították számomra, hogy

az önkormányzati munkától távol kell tartani a pártpolitikát, a pártvitákat.

Ezért sok lehetőséget nem tartok kizártnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk