„Lehet, hogy mi voltunk az utolsó szabadon választott polgármesterek”

Belpol

Sok településnek nagyon jót tett, hogy 2019-ben ellenzéki vezetésűvé vált, azonban az országos ellenzék kezd annyira ciki lenni, hogy egyes polgármesterek azon gondolkodnak, inkább függetlenként kellene indulni legközelebb. Ha lesz legközelebb.

„Őszintén mondom, nem tudom, hogyan élünk túl 2023-ban. Nagyjából a főváros márciusra csődbe megy, ha nem lesz semmi változás a kormány részéről” – így kezdte Karácsony Gergely főpolgármester azt a Republikon Intézet által szervezett kerekasztal-beszélgetést, amelyen ellenzéki, illetve független polgármesterek keresték a választ arra a kérdésre, van-e még önkormányzatiság Magyarországon.

A beszélegetésnek összeségében nem volt túl optimista hangulata. Első körben minden résztvevő - Karácsony mellett Csőzik László érdi, Matkovich Ilona váci, Nemény András szombathelyi és Soproni Tamás terézvárosi polgármester - arról számolt be, hogy mennyire szűkítette az önkormányzatok cselekvőképességét a kormány, az elvont forrásokról nem is beszélve. Ugyanakkor mindenki azon a véleményen volt, 2019-ben nagy fordulatot jelentett, hogy számos településen és fővárosi kerületben ellenzéki polgármester nyert. Az elmúlt három év pedig azt mutatta meg, hogy a többség képes igazi közösségeket építeni, ami leginkább (de nem kizárólag) a legkeményebb koronavírusos időszakban nyilvánult meg. Ekkor ugyanis elsőként léptek a településvezetők és találtak ki megoldásokat, segítséget, védekezési módokat.

„A kríziseket az ellenzékiek sokkal jobban kezelték, ezáltal átélhetővé vált az, hogy mi az az önkormányzatiság”

– jegyezte meg Karácsony.

Mit tudnak felmutatni az ellenzéki polgármesterek?

„Az iskolák eszméletlen módon kellenének, a mostani cirkuszok is ezt mutatják” – vette át a szót Csőzik László. Szerinte ha azt nézzük, hogy az önkormányzatok szinte már alig rendelkeznek szabadon felhasználható forrásokkal, akkor egész egyszerűen nem teljesül az önkormányzatiság alapfeltétele. „A politikai ígéreteket szabad forrásból lehet megvalósítani” – tette hozzá. Érdnek egyébként nagyon fáj még az építéshatóság elvétele is, amelynek az a következménye, hogy a város nem tud őrködni a helyi építési szabályok felett. Nemény András szerint az, hogy van-e önkormányzatiság Magyarországon, olyan mintha az kérdeznénk, van-e még demokrácia Magyarországon. „Ha messziről nézzük, akkor talán igen, de ahogy közelebb jövünk, már nem úgy tűnik. Az önkormányzatiságból pedig mára már lemaradt az ö és az n betű, tehát kormányzatiság van csak. Az is lehet, hogy mi voltunk az utolsó szabadon megválasztott polgármesterek” – mondta borúsan Nemény. Soproni Tamás terézvárosi polgármester szerint pedig a polgármesterek a legjobb politikusok, hiszen a legközelebb vannak az emberekhez. Kitért arra, hogy mennyire fontos különbség van aközött, ahogyan a kormány kezeli a polgári engedetlenséget vállaló tanárokat, és ahogy Karácsony megállapodott a sztrájkoló szemétszállítókkal. „Nem fenyegette és kirúgta őket, hanem egyeztetett velük, és kompromisszumot kötöttek.”

Eltelt három év az önkormányzati választások óta, ez idő alatt az új polgármesterek épp csak hozzá tudtak kezdeni a munkához, majd jött a koronavírus okozta válság, mégis saját értékelésük szerint számos dolog van, amire büszkék lehetnek. Karácsony például arra, hogy januártól csak alacsonypadlós és klimatizált buszok fognak közlekedni a fővárosban, hiszen válság ide vagy oda, Budapest egyik legfontosabb szolgáltatása a közösségi közlekedés. Csőzik úgy ítélte meg, hogy mindenki polgármestere lett Érden; a város olyan agglomerációs település szerinte, amelynek nem volt semmilyen karaktere, identitása. Arra büszke, hogy az „érdiség” kialakítása, definiálása megkezdődött. Matkovich Ilona, Vác polgármestere pedig arra büszke, hogy lakossági és önkormányzati finanszírozással épültek meg utak, hiszen szűkösek a forrásaik, de olyan közösség alakult ki a településen, amely szívesen együttműködik a városvezetéssel. „A hatalmat szolgálatképpen és nem uralkodásként éljük meg” – mutatott rá a titokra Matkovich. Nemény pedig úgy gondolja, a siker abban rejlik, hogy nincs pártpolitizálás Szombathelyen, hanem várospolitikával foglalkoznak – és erre a legbüszkébb. Soproni Tamás úgy látja, a kommunikáció is nagyon fontos, a VI. kerületben valódi lakossági fórumok, azaz közös egyeztetések vannak például.

Megsúgták fentről

A kerekasztal-beszélegetésen résztvevő polgármestereket arról is kérdezték, milyen kapcsolatuk van a kormánnyal. Többen arról számoltak be, hogy még akár államtitkári vagy miniszteri szinteken is normálisan lehet tárgyalni, de ez egyáltalán nem számít, ha legfelül eldöntötték, hogy az adott település bármit csinál, nem kap pénzt. Így történt ez a megfelezett helyi iparűzési adó kompenzációjával is, amiből csak fideszes önkormányzatok részesültek.

Matkovich Ilona viszont egy elég kellemetlen történetet osztott meg. Amikor elvették az önkormányzatoktól az építéshatóságokat, akkor a járáshivatal közölte Vác polgármesterével, hogy kellene az építéshatóságnak egy hely, ezért adjanak át egy részt a városházából. „Mivel már korábban át kellett adnom egy nagyobb részt, nemet mondtam. Erre az a válasz érkezett, hogyha én nem szeretnék helyet adni, akkor majd ők elvesznek az önkormányzattól egy épületet” – emlékszik vissza Matkovich.

Csőzik arról számolt be, hogy nekik megsúgták fentről: „indexen vannak”, és nem fognak nyerni semmilyen állami pályázaton.

„Olyan, ami most velünk történik, sehol nincsen Európában” – mondta Karácsony Gergely, aki úgy látja, a kormány akkor sem támogat beruházásokat vagy egyéb budapesti fejlesztéseket, ha azok az egész országra kedvező hatással lennének.

Szóba került az is, hogy a polgármesterség mennyiben önálló hivatás, illetve mennyiben jelent ugródeszkát az országos politikába. Soproni Tamás úgy vélte, hogy jó tanulóterep; egyúttal egészségesebb, ha valaki több időt tölt el egy területen és csak utána lép magasabb szintekre. „Nem is értem, miért megy el valaki országgyűlési képviselőnek. Ebben a parlamentben ennek semmi értelme. Nem ítélem el, csak sajnálom őket” - szaladt ki Soproni száján, ami azért érdekes mert a Momentum jelenlegi elnöke, Gelencsér Ferenc nagyon rövid ideig volt alpolgármester az I. kerületben, majd a tavaszi választás után bekerült a parlamentbe. Megüresedett mandátuma miatt kellett időközi önkormányzati választást tartani, amelyen a fideszes jelölt nyert. Ezzel viszont az ellenzék a budai Várban nemcsak a választást, de a kerületi képviselő-testületi többségét is elveszítette.

Az egyik legfájóbb téma a beszélgetés végére maradt: mi lesz 2024-ben, hogyan készüljenek a pártok. Rendkívüli helyzet lesz, mert egy napon tartják majd az önkormányzati és EP-választásokat is. „Mi akkor leszünk újra polgármesterek, ha az EP-választás körüli pártversengés nem hat ki az önkormányzati választásokra” - mondta Karácsony, aki azon a véleményen van, hogy akár független ernyőszervezet alatt kellene indulniuk a polgármesterek. Csőzik szerint az is nagy kérdés, hogy legyen-e előválasztás. Mint mondja, inkább csak a fideszes településeknél lenne indokolt, mert ahol biztos ellenzéki vezetés van, ott inkább ne legyen. Azt többen is megjegyezték vagy utaltak rá, hogy ciki az országos ellenzék az önkormányzati ellenzékiekre nézve.

"Nagyon gyenge a parlamenti ellenzék és ez rossz hatással lesz az önkormányzati választáskra is"

- mondta a beszélgetés végén Csőzik László.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk