Ötezer forintért kelt el a pénzügyminiszter ágya

  • narancs.hu
  • 2023. november 12.

Belpol

Hetényi István egykor leszerelte róla a támlát, hogy beférjen a szobájába. Most egy építkezésen megsérült munkásemberé.

„Az ágy egyébként két hete távozott a lakásból. A harmadik kerületben egy építkezésen megsérült munkásember ágyat keresett, nem tud felmenni egyszobás lakása galériájára, mondták, nincs hol aludnia. Eljött érte két hiányos foggal mosolygó haver, fizettek érte ötezer forintot, feltették a rozoga Suzuki tetejére. Bujkált bennem a kisördög, hogy megmondom, hogy a pénzügyminiszter ágyán fog aludni a barátjuk, de aztán befogtam a kisördög száját” – olvasható a közösségi oldalon Hetényi Zsuzsának, Hetényi István egykori pénzügyminiszter lányának a visszaemlékezésében.

A bejegyzés arról szól, hogyan élt a család a kezdetektől ugyanabban a lakásban, és hogy az édesapjának mikor lett saját szobája a cselédszobában, ahová úgy fért be az ágya, hogy leoperálta a háttámláját és a végét. Ezen kívül oda csak egy íróasztal és egy kamaszkorában kapott szekrény került.

Hetényi István (1926–2008) közgazdász, egyetemi tanár 1980-tól 86-ig volt pénzügyminiszter. Részt vett az 1968-ban bevezetett új gazdasági mechanizmus előkészítésében, az 1987-es bankreformban, amelynek eredményeképp még a rendszerváltás előtt létrejött Magyarországon a kétszintű modern bankrendszer. Nevéhez fűződik az 1988-as magyarországi adóreform, amely a piacgazdaság megalapozását segítette. Nyugdíjas korában is aktív maradt, elemzői, szakértői munkacsoportokban dolgozott, és a kétezres években is kikérték a tanácsát a Pénzügyminisztériumban. 

Amíg dolgozott, reggel fél nyolckor ment el gyalog, az alagúton és a Lánchídon át, és öt óra után ért haza. Utána barkácsolt vagy olvasott, Mozartot, Beethoovent hallgatott, vacsora után sétált vagy koncertre mentek – írja Hetényi Zsuzsa.

„Pontosan érzem, hogy az egész történet kábé úgy néz ki, mint amiket a szerény, Kremlben kucorgó Leninről vagy majdnem annyira szerény kommunista Kádárról regéltek nekünk. Ez azonban itten az én papám, akit anyám után én ismertem legjobban a világon, és aki valóban ilyen volt. Aki a miniszterséget munkának tartotta, reggel elment bele, este hazajött belőle. Megjegyzem, 1950-től ugyanabba a lakásba, ahová beházasodott, nem hagyta magát kiköltöztetni. A munkájához nem kellett különösebb körítés” – írja Hetényi Zsuzsa.

A poszthoz mellékelt képen nem az ágy, hanem az íróasztal látható, amelyet nem adnak el.

 A címlapképen Hetényi István pénzügyminiszter 2007. március 19-én a nyugdíj és időskori kerekasztal-konferencia megalakulásán. Fotó: MTI/Beliczay László

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.