Ötezer forintért kelt el a pénzügyminiszter ágya

  • narancs.hu
  • 2023. november 12.

Belpol

Hetényi István egykor leszerelte róla a támlát, hogy beférjen a szobájába. Most egy építkezésen megsérült munkásemberé.

„Az ágy egyébként két hete távozott a lakásból. A harmadik kerületben egy építkezésen megsérült munkásember ágyat keresett, nem tud felmenni egyszobás lakása galériájára, mondták, nincs hol aludnia. Eljött érte két hiányos foggal mosolygó haver, fizettek érte ötezer forintot, feltették a rozoga Suzuki tetejére. Bujkált bennem a kisördög, hogy megmondom, hogy a pénzügyminiszter ágyán fog aludni a barátjuk, de aztán befogtam a kisördög száját” – olvasható a közösségi oldalon Hetényi Zsuzsának, Hetényi István egykori pénzügyminiszter lányának a visszaemlékezésében.

A bejegyzés arról szól, hogyan élt a család a kezdetektől ugyanabban a lakásban, és hogy az édesapjának mikor lett saját szobája a cselédszobában, ahová úgy fért be az ágya, hogy leoperálta a háttámláját és a végét. Ezen kívül oda csak egy íróasztal és egy kamaszkorában kapott szekrény került.

Hetényi István (1926–2008) közgazdász, egyetemi tanár 1980-tól 86-ig volt pénzügyminiszter. Részt vett az 1968-ban bevezetett új gazdasági mechanizmus előkészítésében, az 1987-es bankreformban, amelynek eredményeképp még a rendszerváltás előtt létrejött Magyarországon a kétszintű modern bankrendszer. Nevéhez fűződik az 1988-as magyarországi adóreform, amely a piacgazdaság megalapozását segítette. Nyugdíjas korában is aktív maradt, elemzői, szakértői munkacsoportokban dolgozott, és a kétezres években is kikérték a tanácsát a Pénzügyminisztériumban. 

Amíg dolgozott, reggel fél nyolckor ment el gyalog, az alagúton és a Lánchídon át, és öt óra után ért haza. Utána barkácsolt vagy olvasott, Mozartot, Beethoovent hallgatott, vacsora után sétált vagy koncertre mentek – írja Hetényi Zsuzsa.

„Pontosan érzem, hogy az egész történet kábé úgy néz ki, mint amiket a szerény, Kremlben kucorgó Leninről vagy majdnem annyira szerény kommunista Kádárról regéltek nekünk. Ez azonban itten az én papám, akit anyám után én ismertem legjobban a világon, és aki valóban ilyen volt. Aki a miniszterséget munkának tartotta, reggel elment bele, este hazajött belőle. Megjegyzem, 1950-től ugyanabba a lakásba, ahová beházasodott, nem hagyta magát kiköltöztetni. A munkájához nem kellett különösebb körítés” – írja Hetényi Zsuzsa.

A poszthoz mellékelt képen nem az ágy, hanem az íróasztal látható, amelyet nem adnak el.

 A címlapképen Hetényi István pénzügyminiszter 2007. március 19-én a nyugdíj és időskori kerekasztal-konferencia megalakulásán. Fotó: MTI/Beliczay László

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk