Pécsi polgármesterjelöltek: Jók és jobbak

  • Gavra Gábor
  • 2002. október 10.

Belpol

A baranyai megyeszékhely lakói eddig háromszor választottak maguknak új polgármestert (bár csak kétszer közvetlenül), ráadásul mindhárom alkalommal szembe- mentek az országgyűlési voksolás eredményével: 1990 és 1994 között a szabaddemokrata Kripl Zoltán, 1994-ben a fideszes Páva Zsolt, 1998-ban a szocialista Toller László lett a befutó. 2002-ben a jelek szerint megszakad e sorozat.

A baranyai megyeszékhely lakói eddig háromszor választottak maguknak új polgármestert (bár csak kétszer közvetlenül), ráadásul mindhárom alkalommal szembe- mentek az országgyűlési voksolás eredményével: 1990 és 1994 között a szabaddemokrata Kripl Zoltán, 1994-ben a fideszes Páva Zsolt, 1998-ban a szocialista Toller László lett a befutó. 2002-ben a jelek szerint megszakad e sorozat.Bár Pécsen az 1998-as helyhatósági választás viszonylag szoros küzdelmet hozott a Fidesz és szövetségesei által támogatott Trombitás Zoltán és a szocialista Toller László között (előbbi a szavazatok 40,8, utóbbi 46,5 százalékát kapta), az idei országgyűlési választás korántsem mutatott ilyen kiegyensúlyozott erőviszonyokat: a három pécsi választókerületből kettőben a szocialisták jelöltje (Toller László és Szili Katalin) már az első fordulóban kiütötte jobboldali ellenfelét, míg Kékes Ferenc a második fordulóban győzte le Mikes Évát, az Orbán-kormány egykori államtitkárát.

A pécsi politikai erőviszonyok átrendeződése nem kis részben az Orbán-kormány elmúlt négyéves ténykedésének köszönhető: ebben az időszakban a dél-dunántúli régió központjának címére pályázó Pécs rendre alulmaradt a központi támogatások elnyeréséért folytatott versenyben a fideszes irányítású Kaposvárral szemben. (Az idei országgyűlési választáson a kaposvári polgármestert, Szita Károlyt ennek ellenére legyőzte Lamperth Mónika.) Az sem növelte a pécsiek jobboldal iránti szimpátiáját, hogy a tavaszi választás első fordulója után a város határán elhelyezett helységnévtáblákra ismeretlen magyarpolgárok "Moszkva" feliratot pingáltak. Ráadásul az október 20-án ringbe szálló hat polgármesterjelölt közül

legalább hárman a jobboldalhoz

kötődnek: a Fidesz és az MDF által támogatott Ternák Gábor mellett önálló jelöltet indított a MIÉP, és jobboldali közéleti személyiségek fémjelzik az Összefogás Pécsért Egyesületet is. Ternák Gábor mindezek ellenére optimista. A Fidesz és az MDF polgármesterjelöltje a Narancsnak elmondta: a tavaszi országgyűlési választás eredményei elbizonytalanították ugyan a pécsi jobboldalt, ám ő most már bízik abban, hogy a választók "nem ülnek fel a kormánypártok >>színre színtTernák 1990 és 1994 között az MDF országgyűlési képviselője volt, az 1996-os pártszakadás után az MDNP-t választotta. Egyik legfontosabb küldetésének a Pécs közéletében eluralkodott "politikai kulturálatlanság" megszüntetését tekinti. "Szakítani kell a >>győztes mindent viszNem javítja a Fidesz jelöltjének esélyeit, hogy a MIÉP minden választókörzetben önálló képviselőjelölttel, Deák Péter személyében pedig Ternáknál jóval ismertebb polgármesterjelölttel vág neki a küzdelemnek. Deák képességeit és elmúlt évekbeli képviselői munkáját a pártjával legélesebben szemben álló ellenfelek, Toller László és Bretter Zoltán (utóbbi az SZDSZ polgármesterjelöltje) is elismerik. Deák Péter, miközben Ternák Gáborhoz hasonlóan kifogásolja a Pécsett épülő új bevásárlóközpont létesítését, célul tűzte ki a városi infrastruktúra, így a csatornahálózat és az egyes területeken valóban kétségbeejtő állapotú úthálózat korszerűsítését. Deák üdvözölte a 6-os út és a repülőtér fejlesztésére irányuló kormányzati szándékot, bár a terveket kiegészítené egy Pécset Budapesttel összekötő gyorsvasúti pálya megépítésével is. A MIÉP polgármesterjelöltje támogatja a jelenlegi városvezetés azon intézkedését, mely szerint a tizennégy évesnél fiatalabb diákok ingyen használhatják a városi tömegközlekedési eszközöket, egyben (Toller Lászlóhoz hasonlóan) javasolja a kedvezmény kiterjesztését a középiskolásokra is. Deák Péter önálló indulását Sipos Sándor, a MIÉP pécsi elnöke azzal indokolta a Dunántúli Napló szeptember 25-i számában, hogy a Fidesz helyi vezetői "inkább felvállalják, hogy ismét a baloldal irányítsa a várost, mint hogy a >>berkeikenUgyancsak a jobboldali választók voksaira pályázik a Dévényi Sándor mögé felsorakozott, részben egykori MDF-es közéleti személyiségek által létrehozott Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE), mely a szórólapok tanúsága szerint többek között a Krisna-hívőktől "tisztítaná meg" a belvárost.

Az ÖPE-vel szemben a már 1998-ban is indult Civil Koalíció valóban ideológiamentes lokálpatrióta szervezeteket egyesít. Polgármesterjelöltjük, Kerényi János négy éve harmadik lett Toller és Trombitás mögött, maga mögé utasítva a szabaddemokrata Papp Bélát. Kerényi 1998-as próbálkozásának érdekessége az volt, hogy támogatói között szerepelt a Polgári Kör Pécs elnevezésű szervezet, mely most is mögötte sorakozott fel. Nem kizárt, hogy az Orbán Viktor mozgalmi-név-ötletét évekkel megelőző szervezet neve jó néhány jobboldali szavazatot hoz majd az elmúlt négy évben a várost a szocialistákkal és az SZDSZ-szel közösen irányító Civil Koalíciónak és a Toller László mellett alpolgármesterként tevékenykedő Kerényinek.

Az egykor Kripl Zoltán személyében Pécsnek polgármestert adó, és a várost 1996 óta az MSZP-vel koalícióban vezető

szabaddemokraták

négy éve mindössze két képviselőt tudtak a városi közgyűlésbe küldeni. Akkori polgármesterjelöltjük, Papp Béla a szavazatok öt és fél százalékával a negyedik helyen végzett, ám az MSZP-vel 1996-ban létrehozott koalíció 1998 után is fennmaradt. Az SZDSZ 1998-hoz hasonlóan idén is önállóan indul, polgármesterjelöltje Bretter Zoltán egykori országgyűlési képviselő, egyetemi oktató. Bretter a Narancsnak elmondta: pártja a négy évvel ezelőttihez képest mindenképpen jobb eredményre számít, az akkori kettővel szemben öt-hat képviselő bejuttatását tűzte ki célul. "Ilyen eredménnyel az SZDSZ megkerülhetetlen tényezővé válhat a város irányításában" - mondta Bretter, aki egyértelműen az MSZP-vel folytatott együttműködés fenntartására számít. "Az elmúlt időszakhoz hasonlóan a koalíció ezután is biztosítani tudja a többséget, ráadásul az együttműködés személyi feltételei is adottak, hiszen az SZDSZ jó alpolgármestert tud adni a városnak" - jelentette ki a polgármesterjelölt, aki szerint pártja a környezetvédelem és az informatika, valamint a város külkapcsolatainak fejlesztése terén tehetné a legtöbbet Pécsért. Tapasztalataik szerint a szocialisták e területeken kifejezetten igénylik az SZDSZ aktivitását, ráadásul a párt "maga mögött tudhatja a kormány szabaddemokrata minisztereinek támogatását is". Az SZDSZ-t

Toller László

"stratégiai partnernek" tekinti: ennek jeleként a két párt négy körzetben közös képviselőjelöltet indított. A polgármester a szabaddemokraták mellett mindenképpen összefogásra törekszik a Civil Koalícióval és a kisebbségi önkormányzatokkal, melyekkel az elmúlt négy évben "harmonikus együttműködést" alakított ki. Toller a Narancsnak úgy fogalmazott: a pécsi szocialisták "minden irányban nyitottak", így a Fidesz és az ÖPE felé is, bár az együttműködést ebben az esetben nehezíti, hogy "nehéz eldönteni, valójában hány Fidesz is van" a városban.

Bár 1998-ban Toller még szoros küzdelemben múlta felül a jobboldal közös jelöltjeként ringbe szálló Trombitás Zoltánt, a jelek szerint most kiütéses győzelemre készülhet. "Pécs az elmúlt években kormányzati ellenszélben is sikereket ért el, most pedig, hogy legalábbis szélcsend állt be, de akár enyhe hátszélre is számíthatunk, egyedülálló lehetőséget kapott a város" - mondta lapunknak Toller László, aki ugyanakkor Ternák Gáborhoz hasonlóan elveti a "színre színt" elvét, melynek hatásait a pécsiek az elmúlt években a saját bőrükön érezhették. "A Fidesznek hat éve volt, hogy bizonyítsa alkalmasságát Pécs irányítására", mondta a polgármester. (A várost 1990 és 1994 között az SZDSZ és a Fidesz koalíciója, 1994-től 1996 tavaszáig a szabaddemokratákkal kiegészült jobboldali szövetség irányította; ennek felbomlásáról és az MSZP-SZDSZ-koalíció létrejöttéről lásd: Mint a nagyok, Magyar Narancs, 1996. július 11.) Toller megjegyezte: 1998-ban válságos pénzügyi helyzetben vette át a város irányítását, alig egy év alatt azonban sikerült lefaragni a költségvetés 2,6 milliárd forintos hiányát, a 2000-es évet pedig már kismértékű többlettel zárta a város, miközben "az elmúlt négy évben kormányzati ellenszélben is sikerült elérni a tömegközlekedés fejlesztését, huszonötezer lakás fűtésének korszerűsítését, a távfűtési díj mérséklését, valamint a belváros rekonstrukcióját". Toller hasonló jelentőségű eredménynek tekinti, hogy 2001-ben végleg Pécsen lelt otthonra az Országos Színházi Találkozó, és Pécs "a kultúra városává vált". Külön kiemelte, hogy a városvezetés jó kapcsolatokat épített ki valamennyi történelmi és kisegyházzal, a kisebbségi önkormányzatokkal és a városban működő civil szervezetekkel.

A tavaszi választási eredmények és az azóta végzett közvélemény-kutatások alapján valószínűnek tűnik, hogy Pécsett október 20-a után is a jelenlegi városvezetés folytatja munkáját.

Gavra Gábor

Hátszelet hoztam

Az elmúlt héten Pécsett megugrott az egy főre eső kormánytagok és országos közéleti szereplők aránya: Wekler Ferenc (SZDSZ) parlamenti alelnök kíséretében a hét közepén Baranyában turnézott Kovács Kálmán informatikai miniszter, a hét végére Csillag István gazdasági minisztert és Medgyessy Péter kormányfőt várták a városba. Orbán Viktor lapzártánk után tesz kísérletet Moszkva bevételére.

A Narancs szombaton a miniszterelnök nagygyűlésére látogatott el, melynek megkezdése előtt egy számunkra ismeretlen művész mutatta be mérsékelt gitár- és énektudását. Miközben a pécsi sportcsarnokot jó háromnegyedig megtöltő nagyérdemű hősiesen viselte John Lennon Imagine-ének magyar átiratát, az időközben megérkezett Medgyessy Péter, Szili Katalin és Toller László rövid sajtótájékoztató ürügyén bújt ki a megpróbáltatások alól. Ezen a kormányfő nem szűkölködött az ígéretekkel: hamarost autópálya köti össze Pécset a fővárossal, egy másik a horvát határral, a pogányi reptér korszerűsítése új lendületet kap, vagyis helyre kis földi paradicsom kerekedik néhány éven belül a Mecsek alján. Befejezésként Szili Katalin megjegyezte: a szocialisták ellenfelei, ha sikerélményre szomjaznak, jobban tennék, ha Tollert támogatnák a polgármesteri címért vívott küzdelemben. Alighanem igaza volt.

A csarnokban ezalatt mazsorettek vonultak el, majd Jordán Tamás szavalt József Attilát. Jordánnak komoly szerepe volt az Országos Színházi Találkozó Pécsre költözésében, ráadásul a különböző politikai gyűlések sztenderdripacsaitól eltérően tud szavalni, jelenléte kellemes csalódás a szemlélőnek. A rövidre zárt kultúrprogram után következtek a nagyágyúk: Toller és Medgyessy. A nagygyűlés közönsége vevő volt mondandójukra. A kormányfő beszámolója az elmúlt száz nap sikerszériájáról csak hab volt a tortán; az pedig, hogy Medgyessy ezúttal csak egyetlen mondatába keveredett bele jóvátehetetlenül, beszédtechnika-tanárainak áldozatos munkáját dicséri.

A miniszterelnök beszéde után Toller bemutatta pártja képviselőjelöltjeit, majd amerikai stílusú integető negyedóra következett. A közönség meglepően jól fogadta a műsort, melyet Toller a következő mondattal zárt: "A várost nem uralni, hanem szolgálni szeretnénk, önnel, miniszterelnök úr, veled, Péter." Megint taps, a polgármester tulajdonképpen azt mond, amit akar, de ne gonoszkodjunk: az a tény, hogy vezetése alatt Pécs sikeresen ellenállt a Fidesz-kormány szívatásának, sőt pénzügyi helyzetét ez idő alatt rendezte, érthető módon tette Tollert a mostani választás toronymagas esélyesévé. Megerősödése talán hozzájárul ahhoz, hogy egyszer a kifinomult ízlésű igaz magyar polgárok belátják: a nekik nem tetsző erőkkel szimpatizáló választók lemoszkovitázása és büdösprolizása könnyen a pofára esés kellemetlen következményeit vonhatja maga után.

Figyelmébe ajánljuk