Folytatódott a pedagógusok tiltakozása, megint bekeményített egy tankerület

  • narancs.hu
  • Massay-Kiss Andrea
  • 2022. október 21.

Belpol

Flashmobot tartottak diákok és tanárok Újpesten, az ELTE számos dolgozója egynapi bérét ajánlja fel a tiltakozó pedagógusoknak.

Ahogyan arról már beszámoltuk, a XV. kerületi és további óvodákban polgári engedetlenségbe fogtak a pedagógusok, nem vették fel a munkát pénteken. Ezzel egyidőben újpesti diákok és tanárok ötperces flashmobbal állták el Újpest központjában az István utat, amiről a 24.hu számolt be. 

„Bár a fenyegetések közvetlenül minket nem érintenek, a közoktatás állapota és pénzügyei igen. És szeretnénk kifejezni a szolidaritásunkat a megfenyegetett tanárokkal”

– indokolták a figyelemfelkeltő akciójukat. 

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) több jelenlegi és volt oktatója pedig egynapi bérét (összesen 647 ezer forintot) ajánl fel a sztrájkoló és polgári engedetlenségben részt vevő kollégáknak – írja a Telex„Szolidaritásunkat fejezzük ki a közoktatásban sztrájkoló és polgári engedetlenségi akciókban részt vevő, a méltóbb bérezés mellett a velük való konstruktív kormányzati együttműködést is kiharcolni igyekvő kollégáinkkal” – fogalmaznak az oktatók. 

A pénteki nap tartalmazott negatív fordulatokat is. A Telex arról számolt be, hogy a Karinthy Frigyes Gimnáziumban a tankerület jövőre nem engedélyezi az egyik angol-magyar két tannyelvű osztály elindítását. Erről még a múlt héten kaptak határozatot, amiben a döntést nem indokolták meg. A hírportál megkérdezte a tankerületet a döntésről, de egyelőre nem érkezett válasz a megkeresésre. A Karinthy gimnázium az az iskola, amelynek tanárai - diákoktól, szülőktől és szimpatizánsoktól kísérve - együtt mentek el nemrég a tankerülethez, hogy átvegyék Rábel Krisztina tankerületi igazgató levelét. A korábban polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusokat itt is elbocsátással fenyegették. 

Szolnokon is demonstráltak a pedagógusok. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által koordinált, Lépjünk egyet az oktatásért elnevezésű rendezvényhez más megyék, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád PSZ-küldöttei is csatlakoztak. A szolidaritási eseményen felszólalt diák, egyetemi hallgató, pedagógus és nyugdíjas tanár. A többi országos akcióhoz hasonlóan itt is fontosnak tartották az összefogást, a beszédekben kiemelték a túlterheltséget, a stresszt, mely egyaránt sújtja a diákot és a tanárt, a meg nem valósult ígéreteket, a tanári szakma lebecsülését, a gyerekek, a pedagógusok és a szülők semmibevételét. A felszólalások után egyperces néma csenddel adóztak az oktatás gyászos helyzetének. Felkérték a Tiszai hajósok terén összegyűlt több száz tiltakozót, hogy közös, hangos sétával, transzparensekkel vonuljanak végig a Tisza-parti sétányon az oktatás jobb jövőjéért. 

Az iskolák önállóságát sürgeti a csömöri önkormányzat

Csömör Község Önkormányzata szintén pénteken közleményt adott ki, amelyben a hazai közoktatási rendszer alapvető problémáit fejtegetik, illetve követeléseket fogalmaznak meg. Így például az önkormányzat szerint vissza kell adni az iskolák önállóságát, ugyanis jelenleg csak az ismeretlen tankerületi „igazgatók” rendelkeznek intézményvezetői hatáskörrel

Ezért az iskolaigazgatóknak vissza kell adni a pedagógusok és az iskolai dolgozók fölötti munkáltatói jogokat, minden iskolának önálló költségvetési szervként kell működnie, a szülőknek ismét beleszólást kell biztosítani az iskolák működésébe, a fenntartói és működtetői jogokat vissza kell adni a települési önkormányzatoknak, illetve az alaptanterv érvényesítése mellett megfelelő önállóságot kell biztosítani az egyes oktatási intézmények számára a sajátos szakmai-pedagógiai profil kialakítása érdekében. 

A közlemény végén azt írják, hogy az önkormányzat bírósági beadványának eredményeként a Fővárosi Törvényszék 2018-ban határozottan kimondta az iskolák államosításának alaptörvény-ellenességét. „A magyar országgyűlésnek haladéktalanul határoznia kell az erre vonatkozó törvény eltörléséről, az iskolák önállóságának biztosításáról és az önkormányzatok iskolafenntartói és -működtetői jogainak visszaadásáról” – szögezték le. 

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.