Folytatódott a pedagógusok tiltakozása, megint bekeményített egy tankerület

  • narancs.hu
  • Massay-Kiss Andrea
  • 2022. október 21.

Belpol

Flashmobot tartottak diákok és tanárok Újpesten, az ELTE számos dolgozója egynapi bérét ajánlja fel a tiltakozó pedagógusoknak.

Ahogyan arról már beszámoltuk, a XV. kerületi és további óvodákban polgári engedetlenségbe fogtak a pedagógusok, nem vették fel a munkát pénteken. Ezzel egyidőben újpesti diákok és tanárok ötperces flashmobbal állták el Újpest központjában az István utat, amiről a 24.hu számolt be. 

„Bár a fenyegetések közvetlenül minket nem érintenek, a közoktatás állapota és pénzügyei igen. És szeretnénk kifejezni a szolidaritásunkat a megfenyegetett tanárokkal”

– indokolták a figyelemfelkeltő akciójukat. 

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) több jelenlegi és volt oktatója pedig egynapi bérét (összesen 647 ezer forintot) ajánl fel a sztrájkoló és polgári engedetlenségben részt vevő kollégáknak – írja a Telex„Szolidaritásunkat fejezzük ki a közoktatásban sztrájkoló és polgári engedetlenségi akciókban részt vevő, a méltóbb bérezés mellett a velük való konstruktív kormányzati együttműködést is kiharcolni igyekvő kollégáinkkal” – fogalmaznak az oktatók. 

A pénteki nap tartalmazott negatív fordulatokat is. A Telex arról számolt be, hogy a Karinthy Frigyes Gimnáziumban a tankerület jövőre nem engedélyezi az egyik angol-magyar két tannyelvű osztály elindítását. Erről még a múlt héten kaptak határozatot, amiben a döntést nem indokolták meg. A hírportál megkérdezte a tankerületet a döntésről, de egyelőre nem érkezett válasz a megkeresésre. A Karinthy gimnázium az az iskola, amelynek tanárai - diákoktól, szülőktől és szimpatizánsoktól kísérve - együtt mentek el nemrég a tankerülethez, hogy átvegyék Rábel Krisztina tankerületi igazgató levelét. A korábban polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusokat itt is elbocsátással fenyegették. 

Szolnokon is demonstráltak a pedagógusok. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által koordinált, Lépjünk egyet az oktatásért elnevezésű rendezvényhez más megyék, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád PSZ-küldöttei is csatlakoztak. A szolidaritási eseményen felszólalt diák, egyetemi hallgató, pedagógus és nyugdíjas tanár. A többi országos akcióhoz hasonlóan itt is fontosnak tartották az összefogást, a beszédekben kiemelték a túlterheltséget, a stresszt, mely egyaránt sújtja a diákot és a tanárt, a meg nem valósult ígéreteket, a tanári szakma lebecsülését, a gyerekek, a pedagógusok és a szülők semmibevételét. A felszólalások után egyperces néma csenddel adóztak az oktatás gyászos helyzetének. Felkérték a Tiszai hajósok terén összegyűlt több száz tiltakozót, hogy közös, hangos sétával, transzparensekkel vonuljanak végig a Tisza-parti sétányon az oktatás jobb jövőjéért. 

Az iskolák önállóságát sürgeti a csömöri önkormányzat

Csömör Község Önkormányzata szintén pénteken közleményt adott ki, amelyben a hazai közoktatási rendszer alapvető problémáit fejtegetik, illetve követeléseket fogalmaznak meg. Így például az önkormányzat szerint vissza kell adni az iskolák önállóságát, ugyanis jelenleg csak az ismeretlen tankerületi „igazgatók” rendelkeznek intézményvezetői hatáskörrel

Ezért az iskolaigazgatóknak vissza kell adni a pedagógusok és az iskolai dolgozók fölötti munkáltatói jogokat, minden iskolának önálló költségvetési szervként kell működnie, a szülőknek ismét beleszólást kell biztosítani az iskolák működésébe, a fenntartói és működtetői jogokat vissza kell adni a települési önkormányzatoknak, illetve az alaptanterv érvényesítése mellett megfelelő önállóságot kell biztosítani az egyes oktatási intézmények számára a sajátos szakmai-pedagógiai profil kialakítása érdekében. 

A közlemény végén azt írják, hogy az önkormányzat bírósági beadványának eredményeként a Fővárosi Törvényszék 2018-ban határozottan kimondta az iskolák államosításának alaptörvény-ellenességét. „A magyar országgyűlésnek haladéktalanul határoznia kell az erre vonatkozó törvény eltörléséről, az iskolák önállóságának biztosításáról és az önkormányzatok iskolafenntartói és -működtetői jogainak visszaadásáról” – szögezték le. 

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk