Plakátokon mutatja be új arcát a Momentum, de a nevét nem árulja el

  • narancs.hu
  • 2023. január 17.

Belpol

Országos plakátkampányba kezdett a Momentum, a közterületekre kikerült óriásplakátokon azt kérdezi az ellenzéki párt: „Ki vezet új útra minket?” Bár a plakáton felismerhető arc nem szerepel, csak egy fehér alak, az egyértelműen látszik, hogy nem a párt vezetőjét, Gelencsér Ferencet ábrázolja, hanem egy női sziluettet.

Az erről beszámoló hvg.hu értesülései szerint csak február 4-én derül ki, hogy kit rejt a fantomkép. A plakátom alapján azonban könnyű következtetni arra, hogy a családalapítás miatt az aktív politizálástól jelenleg visszavonult Donáth Anna visszatérését kívánják hirdetni. Ez azért is lehetséges, mivel Donáth Annát visszavonulása óta sokan sürgetik, hogy ismét aktivizálja magát a mindennapi politikai életben, ráadásul ő maga sem zárta ki soha, hogy aktívan politizáljon a jövőben. A párt hírportál kérdésére egyértelművé tette, hogy nem Gelencsér Ferenc leváltásáról van szó és nem is tisztújításáról, hanem be szeretnék mutatni, hogy ki lesz a párt arca és húzóneve a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választáson, ráadásul mindezt „az utóbbi hónapokban politikailag leuraló Demokratikus Koalícióval (DK) szemben” teszi az ellenzéki párt.

A Momentum a Facebookra kitett posztjában kijelenti: „Magunk mögött kell hagyni a populizmust, a szemfényvesztést, a felelőtlen ígérgetést, és ki kell mondani az igazságot akkor is, ha az fáj.” Ez egyszerre utalhat a Fidesz-KDNP-re, de akár a DK-ra is. (Donáth Anna korábban kritizálta a Gyurcsány-párt álta alakított árnyékkormányt.) Ebből akár arra is lehet következtehetni, hogy a Momentum nem csak az előkampány időszakát kezdte meg ezzel az akciójával, hanem egyértelművé is teszi, hogy a megalakulásukkor elfoglalt pozíciójukat kívánják újra megszerezni a választások után.

 
Forrás: Momentum

„A múlt emberei, a szemfényvesztő politikusok helyett civilekkel és a jövőféltő generációkkal kell szövetséget kötni” - ez is olvasható a Facebook-posztban. Ebből úgy tűnik, hogy a kampány során nem csak a párt új arcát kívánják bemutatni, hanem egy újfajta politikai stratégiát is.

A párt a hírportál kérdésére nem erősítette meg, hogy Donáth Anna visszatérését kívánják kampányukkal bejelenteni, csak annyit, hogy február 4-én minden kiderül. 

A Momentum készülő új stratégiájáról lapunk egyik tavaly őszi számában cikkeztünk:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”