Gatyába rázná magát a Momentum

Akinek a háza ég

Belpol

Az áprilisi választási vereség után rendbe hozta magát a Momentum, és felveszi a kesztyűt a DK-val szemben – állítják lapunknak momentumos források. A párt visszatérne a 2016-ban kitűzött rendszer- és ellenzékváltáshoz, és megújult Magyarország-vízióval készül az önkormányzati és az EP-kampányra.

A gesztesi vár ódon, romos tömbje ül az ezerszínű őszi táj felett – e szimbolikus helyszínen, Várgesztesen gyűltek össze egy héttel ezelőtt a Momentum vezető politikusai és szakértői, hogy ráncba szedjék a szebb napokat látott mozgalmat. A megjelenteken komoly volt a nyomás: a párt támogatottsága épphogy meghaladja a parlamenti küszöböt, a bővülés megrekedt, meghatározó politikusaik keveseknek tudták átadni országvíziójukat, az ellenzéki térfélen pedig a DK diktálja a tempót. A hangulat mégis bizakodó, a párthoz köthető forrásaink szerint a politikai környezet minden baj ellenére számukra kedvezően alakul. „Az ellenzéki egység megroppant, és a DK látványosan a többi párt amortizálásába kezdett. A Momentum visszatérhet eredeti pozíciójába, hogy az Orbán- és Gyurcsány-korszakkal szemben mutasson alternatívát” – értékelte a fejleményeket a párt belügyeit ismerő forrásunk.

Fogáskeresés

Az alternatíva megalapozására a párt egy részletes – általuk eddig sosem használt mélységű – kutatást folytatott a választók körében, hogy a párt mely üzeneteire, politikai vízióira lehetnek nyitottak. A kutatás alapján döntöttek a Momentum kommunikációs fókuszairól, jelszavakról, illetve arról, hogy mely politikusaikat építik a nyilvánosságban, tekintettel az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra. „A jövőben arról fog többet hallani tőlünk az ország, hogy miért legyen 22 fok az iskolákban, és nem az ellenzéki pártügyekről” – mondta egy forrásunk, aki azt közölte, a párt majdani miniszterelnök-jelöltjét is kiválasztották.

Noha a Momentum korábban több száz oldalas programban ismertette elképzeléseit a tudásalapú társadalom és a versenyképes Magyarország megteremtéséről, a párt „nem volt képes ezt a víziót közérthető formába önteni” – még a tagság szerint sem. A stratégia egyes elemeit ismerő forrásaink szerint néhány héten belül látható lesz az online és plakátkampányokból, valamint a politikusi nyilatkozatokban, milyen irányt választott a Momentum. „Sosem volt még ennyire részletes eredményű, átgondolt kutatásunk. Látjuk, hogy a választók mit tekintenek bennünk értékként. Látjuk, hogy mit tekintenek az életükben problémának. Már van megbízható tudásunk, hogyan juttassuk el válaszainkat a társadalomnak” – mondta egy optimista beszélgetőpartnerünk. „Legkésőbb 2026-ban szeretnénk a Momentumot a legintegratívabb pártként látni az ellenzéki oldalon. Lehet, csak két-három párt marad állva, de mi köztük leszünk” – jósolta a párt egy vezető politikusa.

A közeljövőben a Momentum az oktatási rendszer, illetve a tanárok problémájáról indít tájékoztató kampányt, ennek elemeiben már vissza fog köszönni az a stratégiai változás, amiről a hétvégén határozott a párt – de erről többet nem árultak el a forrásaink. A következő hónapokban kiderülhet, hogy a Momentum mit kezd a lehetőséggel, hogy parlamenti pártként százmilliós nagyságrendű forrás áll a rendelkezésére nézetei terjesztésére. „Elég lesz figyelni, kik kerülnek a plakátokra, milyen szavak szerepelnek a szórólapokon, máris tudni fogja a nyilvánosság, miről döntött a párt a hétvégén” – mondta egy forrásunk.

Vezetői kérdések

A Momentumot elemzői és választói oldalról is érték kritikák a választási vereség utáni látszólagos tétlensége miatt. Az országosan szinte ismeretlen Gelencsér Ferenc pártelnökké választása a párt valamely ismertebb arca helyett ugyancsak különös döntésnek tűnt kívülről. Több forrásunk szerint is az eltelt fél év során romlott a külső megítélésük, ami már korábban sem volt kedvező a választási együttműködés kényszere, kudarca és az „összegyurcsányozódás” miatt. „Nagyon sokat figyeltünk befelé, ennek ára volt. De néha jobban meg kell metszeni egy fát, hogy termőre forduljon” – mondta a Magyar Narancsnak egy párttag.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk