Gatyába rázná magát a Momentum

Akinek a háza ég

Belpol

Az áprilisi választási vereség után rendbe hozta magát a Momentum, és felveszi a kesztyűt a DK-val szemben – állítják lapunknak momentumos források. A párt visszatérne a 2016-ban kitűzött rendszer- és ellenzékváltáshoz, és megújult Magyarország-vízióval készül az önkormányzati és az EP-kampányra.

A gesztesi vár ódon, romos tömbje ül az ezerszínű őszi táj felett – e szimbolikus helyszínen, Várgesztesen gyűltek össze egy héttel ezelőtt a Momentum vezető politikusai és szakértői, hogy ráncba szedjék a szebb napokat látott mozgalmat. A megjelenteken komoly volt a nyomás: a párt támogatottsága épphogy meghaladja a parlamenti küszöböt, a bővülés megrekedt, meghatározó politikusaik keveseknek tudták átadni országvíziójukat, az ellenzéki térfélen pedig a DK diktálja a tempót. A hangulat mégis bizakodó, a párthoz köthető forrásaink szerint a politikai környezet minden baj ellenére számukra kedvezően alakul. „Az ellenzéki egység megroppant, és a DK látványosan a többi párt amortizálásába kezdett. A Momentum visszatérhet eredeti pozíciójába, hogy az Orbán- és Gyurcsány-korszakkal szemben mutasson alternatívát” – értékelte a fejleményeket a párt belügyeit ismerő forrásunk.

Fogáskeresés

Az alternatíva megalapozására a párt egy részletes – általuk eddig sosem használt mélységű – kutatást folytatott a választók körében, hogy a párt mely üzeneteire, politikai vízióira lehetnek nyitottak. A kutatás alapján döntöttek a Momentum kommunikációs fókuszairól, jelszavakról, illetve arról, hogy mely politikusaikat építik a nyilvánosságban, tekintettel az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra. „A jövőben arról fog többet hallani tőlünk az ország, hogy miért legyen 22 fok az iskolákban, és nem az ellenzéki pártügyekről” – mondta egy forrásunk, aki azt közölte, a párt majdani miniszterelnök-jelöltjét is kiválasztották.

Noha a Momentum korábban több száz oldalas programban ismertette elképzeléseit a tudásalapú társadalom és a versenyképes Magyarország megteremtéséről, a párt „nem volt képes ezt a víziót közérthető formába önteni” – még a tagság szerint sem. A stratégia egyes elemeit ismerő forrásaink szerint néhány héten belül látható lesz az online és plakátkampányokból, valamint a politikusi nyilatkozatokban, milyen irányt választott a Momentum. „Sosem volt még ennyire részletes eredményű, átgondolt kutatásunk. Látjuk, hogy a választók mit tekintenek bennünk értékként. Látjuk, hogy mit tekintenek az életükben problémának. Már van megbízható tudásunk, hogyan juttassuk el válaszainkat a társadalomnak” – mondta egy optimista beszélgetőpartnerünk. „Legkésőbb 2026-ban szeretnénk a Momentumot a legintegratívabb pártként látni az ellenzéki oldalon. Lehet, csak két-három párt marad állva, de mi köztük leszünk” – jósolta a párt egy vezető politikusa.

A közeljövőben a Momentum az oktatási rendszer, illetve a tanárok problémájáról indít tájékoztató kampányt, ennek elemeiben már vissza fog köszönni az a stratégiai változás, amiről a hétvégén határozott a párt – de erről többet nem árultak el a forrásaink. A következő hónapokban kiderülhet, hogy a Momentum mit kezd a lehetőséggel, hogy parlamenti pártként százmilliós nagyságrendű forrás áll a rendelkezésére nézetei terjesztésére. „Elég lesz figyelni, kik kerülnek a plakátokra, milyen szavak szerepelnek a szórólapokon, máris tudni fogja a nyilvánosság, miről döntött a párt a hétvégén” – mondta egy forrásunk.

Vezetői kérdések

A Momentumot elemzői és választói oldalról is érték kritikák a választási vereség utáni látszólagos tétlensége miatt. Az országosan szinte ismeretlen Gelencsér Ferenc pártelnökké választása a párt valamely ismertebb arca helyett ugyancsak különös döntésnek tűnt kívülről. Több forrásunk szerint is az eltelt fél év során romlott a külső megítélésük, ami már korábban sem volt kedvező a választási együttműködés kényszere, kudarca és az „összegyurcsányozódás” miatt. „Nagyon sokat figyeltünk befelé, ennek ára volt. De néha jobban meg kell metszeni egy fát, hogy termőre forduljon” – mondta a Magyar Narancsnak egy párttag.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!