Politikai hírek

  • 1998. szeptember 10.

Belpol

Metész: intézkedéseket
Országos problémát jelentenek a gabonatermelők értékesítési nehézségei; a termelők felháborodása jogos - közölte a Metész elnöksége. Álláspontjuk szerint az MSZP és az SZDSZ kormánykoalíciójának öröksége a mostani válság. Kósa Gyula, a Metész elnöke szerint halaszthatatlan feladat, hogy állami minősítő rendszert állítsanak fel, valamint hogy bevezessék a szabványokat, és elvárnák azt is, hogy mód nyíljon kamatmentes hitelek előfinanszírozására. A Metész javasolja továbbá, hogy "a válság gerjesztőit" törvényes úton vonják felelősségre.

Szlovákia: törvénysértő az MKP? A szlovák nyelvtörvénnyel ellentétes a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) választási plakátja - állapította meg a szlovák választási bizottság. A testület azért találta törvénysértőnek a választási hirdetést, mert azon a magyar megnevezés a szlovák név fölött helyezkedik el. A bizottság felszólította a párt vezetését: távolítsák el az utcákról a sérelmezett plakátokat. Az MKP vezetése nem reagált a felszólításra, arra hivatkozva, hogy a szlovák belügyminisztérium is ebben a sorrendben jegyezte be a párt nevét a választási listára.

Bősi vízlépcső: újra Hága előtt Ismét a hágai nemzetközi bírósághoz fordult Szlovákia, azt kérve: a bírói testület értelmezze a bősi vízlépcső ügyében hozott korábbi döntését. Milán Tokar szlovák külügyi szóvivő szerint Pozsony döntését a "nem jóhiszemű magyar magatartás" motiválta. Magyarország nem nyújt be ellenkeresetet a hágai testülethez - mondta a hágai perben Magyarországot képviselő Szénási György, aki szerint a vízmegosztás és a szlovákok által jogellenesen felépített C variáns kérdését kell hangsúlyozni az újabb eljárásban. Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke, Illés Zoltán szerint is a Magyarországot megillető vízmennyiségre kell koncentrálni az újabb perben.

Swissair: repülőgép-katasztrófa 229 áldozata van annak a légi katasztrófának, amely Kanada partjainál történt: egy svájci, MD-11-es típusú McDonnell-Douglas gép eddig pontosan nem ismert műszaki hiba miatt a halifaxi reptér közelében az Atlanti-óceánba zuhant. A Swissair svájci légitársaság 111-es járatának gépe New Yorkból Genfbe tartott. Illetékesek kizárják, hogy terrorcselekmény történt volna. A katasztrófa előtt röviddel a pilóták azt jelentették, hogy a pilótafülkét sűrű füst borította el, ezért kényszerleszállásra kértek engedélyt a kanadai Halifax repülőterétől. Miközben azonban a gép az üzemanyagtartályában lévő, a leszálláshoz még veszélyesen sok kerozint a tengerbe engedte, hirtelen vészjelzést adott le, majd hat perccel később az óceánba csapódott. Tengeralattjáró kutatta fel a repülő két fekete dobozát, amelyektől a hatóságok magyarázatot remélnek az ismeretlen okból bekövetkezett tragédiára.

Amnesty International: tiltakozás Tiltakozásra szólította fel aktivistáit az Amnesty International nevű emberi jogi szervezet azután, hogy a magyar hatóságok több iraki állampolgár menedékkérelmét érdemi vizsgálat nélkül elutasították, és kitoloncolták őket az országból. A londoni székhelyű emberi jogi szervezet azt is kifogásolja, hogy a menedékkérőket Magyarországon őrizetben tartják, és ezzel szemben nincs joguk bírói felülvizsgálatot kérni. A szervezet hasonló akciói nyomán 1997-ben Törökországban szabadon engedtek egy politikai okokból elítélt ügyvédet, a thaiföldi hatóságok pedig felfüggesztették a menedékkérők kitoloncolását.

Románia: szakad a koalíció? Kilép a román kormánykoalícióból a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), ha szeptember 30-ig a törvényhozás nem szavazza meg az önálló magyar egyetem létesítését biztosító jogszabályt - döntött a párt legfőbb döntéshozó szervezete, a Szövetségi Képviselők Tanácsa azután, hogy a román parlament oktatási bizottsága módosította az oktatási törvényt. Ebben elvetették az önálló magyar egyetem létesítését, helyette "multikulturális" intézmény alapítását szorgalmazták. Az államfő közreműködésével folytatott koalíciós egyeztető tárgyalások sem vezettek eredményre, mivel a két másik kormánypárt képviselői nem tartották kötelező érvényűnek a nemzetiségek jogainak biztosítására tett korábbi ígéreteiket. Markó Béla, az RMDSZ elnöke szerint a román kormány letért az "európai útról". Az RMDSZ kilépése esetén a kormány továbbra is 50 százalékot meghaladó többséggel rendelkezik.

Kaya Ibrahim: megvan Egy török híradó riportere fellelte Kaya Ibrahimot, akinek a neve a Fidesszel és Simicska Lajossal összefüggésbe hozható magyarországi cégvásárlások nyomán vált ismertté. A Népszabadság szerint a férfi 1995-ben egyetlen napon tizenegy társaságot vásárolt. Kaya Ibrahim - aki állítólag Németországban él és dolgozik - többször is járt Magyarországon, a neki tulajdonított cégvásárlásokról azonban - elmondása szerint - a riportertől hallott először. Útlevele számától eltekintve a harminchárom éves férfi minden személyes adata megegyezik a magyar cégbíróságon fellelhető bejegyzésekkel. Kaya Ibrahim elmondta: a cégbíróságon nemrég lejárt útlevelének száma található.

Országgyűlés: szünetelő ülésszak? Meghatározó jelentőségű lesz ősszel az 1999. évi költségvetésről szóló törvény megalkotása, nagy vita várható emiatt - nyilatkozta Áder János, az Országgyűlés elnöke. A házbizottság múlt heti ülésén az ellenzék sürgette a kormány fontosabb javaslatainak beterjesztését, amit viszont a "megalapozottabb törvényalkotás érdekében" a koalíció teljesíthetetlennek tartott. Az ügyrendi bizottság vizsgálja azt a házszabályi rendelkezést, amelynek kormánypárti értelmezése miatt az SZDSZ azt sem zárta ki, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak: a Fidesz kéthetes szünetet javasolt az önkormányzati választásokat megelőzően, s ez az ellenzék szerint ellentétes azzal a megfogalmazással, hogy az interpellációkra hetente legalább kilencven percet kell fordítani.

Oroszország: ismét nem Csernomirgyinnek A második alkalommal megtartott szavazáson az orosz alsóház hétfőn ismét elutasította Viktor Csernomirgyin ügyvezető kormányfő miniszterelnöki megbízását. Az orosz törvényhozás felsőháza ugyanakkor jóváhagyta az ügyvezető kormányfő gazdasági programját, a "gazdasági diktatúra" bevezetését. Csernomirgyin a bankjegykibocsátás ellenőrzésével, csődtörvény megalkotásával és szigorú adószabályozással kíván úrrá lenni a gazdasági válságon. Borisz Jelcin orosz államfő még egyszer jelölheti Csernomirgyint, és ha a duma akkor sem szavazza meg a miniszterelnököt, az alkotmány értelmében az elnök feloszlathatja a testületet. A duma azonban az elnök leváltását kezdeményezte - a csecsenföldi háború, a Szovjetunió felbomlását deklaráló határozat aláírása és a parlament 1993-as "szétverése" miatt -, és ez a procedúra idejére meggátolja a törvényhozás feloszlatását.

Észak-Írország: incidens Portadownban Tömegverekedés tört ki az észak-írországi Portadownban a katolikusok és a lakóhelyükön átvonulni akaró protestánsok között, majd szombat éjszaka egy pokolgép robbant a belvárosban. A protestánsok boltokat gyújtottak fel, azután Molotov-koktélt hajítottak a kiérkező rendőrök közé. A verekedésben egy rendőr súlyosan megsebesült. A robbantásnak két életveszélyesen megsebesült rendőr áldozata van. Az incidens előtt egy nappal utazott el a tartományból Bill Clinton, az Egyesült Államok elnöke, aki 1995 óta többször is közvetített a szemben álló felek között. "Ha Észak-Írország népe most elszalasztja a megbékélés lehetőségét, az a jelenlegi nemzedék életében jó eséllyel már nem tér vissza többé" - figyelmeztette az amerikai elnök a szemben álló ulsteri erőket. A brit törvényhozás időközben elfogadta azt az antiterrorista törvényt, amelynek alapján gyorsan rács mögé lehet zárni "mindenkit, aki gyanús". Az Ír Köztársaság parlamentje is megszigorította antiterrorista törvényeit. E lépések közvetlen kiváltó oka a hetekkel korábban, az "Igazi IRA" nevű szervezet által Omaghban elkövetett pokolgépes merénylet volt, amely 29 ember életét oltotta ki. Az Amnesty International neves nemzetközi emberjogi szervezet és brit megfelelője, a Liberty azonban közleményben ítélte el a törvényt, mert az szerintük súlyosan veszélyezteti az emberi jogokat: nem tartja tiszteletben az ártatlanság vélelmét és a gyanúsítottnak azt a jogát, hogy az ellene folyó eljárásban nem köteles vallomást tenni.

ORTT: vagyonvesztés Lapzártánk után, kedden ülésezik az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), hogy az ORTT-hez tartozó Műsorszolgáltatási Alap volt igazgatóhelyettese által eszközölt szabálytalan befektetések miatt zajló vizsgálatról tájékozódjon, és ügyében döntsön. Lapunk úgy értesült, hogy az egykori igazgatóhelyettes nem egy alkalommal fektette államilag nem garantált papírokba az alap pénzét: idén márciusban a K&H Bróker Profit Nyíltvégű Befektetési Jegyébe 1,2 milliárd forintot (a későbbi eladásból 78 millió forint nyereség származott); majd idén áprilisban a CA Részvényalap A sorozatú papírjába 399 millió forintot, a CA Növekedési Alapba pedig 199 millió forintot. Az alap vesztesége - a tőzsde mélyrepülése miatt - ezekből származik: független könyvvizsgálói jelentés megállapította, ha államilag garantált papírokba fektette volna a pénzt, akkor "most 30,6 millió forinttal több lenne a számlán". Az alap - az ORTT belső szabályzata szerint - csak testületi döntés után és csak államilag garantált papírokba fektetheti pénzét. A szabályzat - amelyik kezelési szabályzat híján keretet ad az alap működésének - azt is előírja, hogy minden befektetést a testület elé kell terjeszteni (azért nincs elfogadott kezelési szabályzat, mert azt a Pénzügyminisztérium nem írta alá). Bár a részvényvásárlást intéző igazgatóhelyettes arra hivatkozik, hogy Révész T. Mihály, az ORTT elnöke "láttamozta" a kifogásolt befektetést, információnk szerint - mivel a testülethez előterjesztés nem érkezett, és arról nem döntöttek - Révész T. volt az, aki a vizsgálatot elindította. Az igazgatóhelyettes egyébként nem közpénzeket, hanem szabad pénzeszközöket kockáztatott: az alap a kötelező átutalásokat eddig teljesítette. A vizsgálat a keddi testületi ülés után sem zárul le. A testület várhatóan eljárást indít a volt igazgatóhelyettes ellen. A veszteség - napi áron - 130 millió forintot tesz ki.

Alkotmánybírák: kisgazda-ellenállás A Független Kisgazdapárt parlamenti képviselőcsoportja nem támogatja a novemberben lejáró megbízatású alkotmánybírák újraválasztását - jelentette be Bánk Attila frakcióvezető a képviselőcsoport ülését követően. Az előző ciklushoz képest teljesen megújult paritásos jelölőbizottság első ülésén a házelnök azt javasolta, hogy a politikai összecsapások elkerülése végett válasszák újra Ádám Antalt, Sólyom Lászlót és Kilényi Gézát. A Fidesz, az MDF és a MIÉP támogatta a javaslatot, a többi párt a két hét múlva esedékes következő ülésig alakítja ki álláspontját.

Morze

Észak-Korea újabb rakétaindításra készül azután, hogy a korábban végrehajtott rakétakísérlet széles körű nemzetközi tiltakozást váltott ki. A tokiói kormány mozgósította a haditengerészet hajóit, hogy felkészüljön az esetleges újabb, be nem jelentett akcióra.

Törvénysértő az ÁPV Rt.-nek a Mátrai Erőmű Rt. német vevőivel kötött kiegészítő megállapodása, amelyben a privatizációs szervezet garantálja, hogy a befektető két új erőművi blokkot építhet - áll a Stroock and Stroock and Laven amerikai jogi iroda jelentésében. Suchman Tamás volt privatizációs miniszter tagadja a megállapodás tényét, amelynek értelmében a német befektetők visszakövetelhetnének 100 millió dollárt, ha nem ők nyerik a Magyar Villamos Művek új erőmű építésére kiírt pályázatát.

Több vállalatvezetőt menesztett a korábbi kormány, mint a jelenlegi koalíció. A Világgazdaság című lap szerint 55 cég vezetője közül 55 volt kénytelen megválni székétől 1994-ben. A Fidesz vezette koalíció eddig három cégvezetőt váltott le, újabb hatot pedig a közeljövőben meneszt.

Pokolgép robbant Prága belvárosában vasárnap délután. A merényletnek két könnyebb sérültje van: egy spanyol és egy holland turista. A robbanószerkezetet egy kukában helyezték el a lapzártánkig ismeretlen tettesek.

Nem végzett semmilyen adatgyűjtést a Fidesz vezetőiről és azok családtagjairól a rendőrség - ez a Pintér Sándor belügyminiszter által elrendelt belső vizsgálat eredménye, közölte a tárca szóvivője. Könyves Krisztina elmondta: a kormányfő utasítása alapján lefolytatott vizsgálat során valamennyi rendőri vezető nyilatkozott arról, hogy nem végzett megfigyelést és adatgyűjtést fideszes politikusok és családtagjaik ellen.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) ragaszkodik ahhoz, hogy az oktatási miniszter betartsa ígéretét, amely szerint jövőre 8 százalékos reálbér-növekedésben részesülnek a pedagógusok - szögezte le Szöllősi Istvánné főtitkár. Hozzátette: tárgyalási alapként sem hajlandók elfogadni a költségvetési tervezet kapcsán felvetődött 2 százalékos közalkalmazotti reálbéremelést.

Figyelmébe ajánljuk