Politikai hírek és

publikálva
1999/8. (02. 25.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Szlovák titkosszolgálati botrány Bo

Szlovák titkosszolgálati botrány Bo Botrány robbant ki azt követõen, hogy kiszivárgott a szlovák titkosszolgálat (SIS) új vezetõjének jelentése. Vladimír Mitro a Meciar-kormány idején a titkosszolgálatokat vezetõ Ivan Lexa által tervezett akciókról beszámolva elmondta: a SIS különbözõ fedõnevek alatt több közép-európai országban tervezett mûveleteket. A Magyarország ellen irányuló Omega akció célja az volt, hogy a közép-európai államokkal elhitessék: az Egyesült Államok más közép-európai országok rovására különösen kedvezõ bánásmódban részesíti Magyarországot. A Most (Híd) nevû SIS-akcióval Ausztria polgáraiban igyekeztek bizalmatlanságot kelteni Németországgal szemben; a Dezo (Dezsõ) akció célja egy csehországi újfasiszta, fajgyûlölõ kampány beindítása volt. A Vychod (Kelet) nevû hadmûvelettel a szlovák lakosságot igyekeztek meggyõzni arról, hogy Szlovákiának vissza kell térnie Oroszország befolyása alá.

Skinheadellenes demonstráció Tagadta bûnösségét az a bíróság elé állított nyolc skinhead, akiket azzal gyanúsítanak, hogy rendõrökkel tûztek össze Budapesten. A büntetõeljárási törvény szerint az ügyben jelenleg folyó gyorsított eljárás során a bíró csak egyszer napolhatja el a tárgyalást, akkor is legfeljebb nyolc napra, és a második tárgyalási napon ítéletet kell hirdetnie. Szanyi Tibor szocialista országgyûlési képviselõ hétfõre felvonulást szervezett, amelyen neves értelmiségiek mellett a Mazsihisz vezetõi is jelen voltak. Budapesti demonstrációjukkal az kívánták kifejezni: elítélik a szélsõjobboldali csoportok tevékenységét.

Észak-Írország: tartományi kormány Az északír nemzetgyûlés képviselõi Belfastban hatalmas többséggel megszavazták a tartományi kormány megalakításáról kidolgozott egyezséget. A megállapodás alapján tíz miniszteri tárcát hoznak létre a végrehajtó testületben, Írország és a tartomány között hat fõ területen állítanak fel együttmûködési tanácsot. Ezekben helyet kapnak majd a katolikus közösség, így az IRA politikai szárnyának tartott Sinn Fein képviselõi is, amennyiben az IRA jelzi: hajlandó fegyverei beszolgáltatására. A tartományi kormány megalakítása után a brit kormány márciusban átadja a meghatározott hatalmi jogköröket a tartománynak.

Nincs megállapodás az MTV kurátorairól Az SZDSZ, az MSZP és a MIÉP képviselõi nem tudtak megegyezni, hogy hány tagú kuratóriumi elnöksége legyen az MTV-nek. A MIÉP továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy 12 taggal mûködjön a testület, míg a szocialisták és a szabaddemokraták szerint 8 fõs elnökségre lenne szükség. A szocialisták ügyészséghez fordulnak, mert törvénysértõnek tartják, hogy a kuratóriumi elnökségbe megválasztott kormánypárti tagok kiírták a tévéelnöki pályázatot. A kisgazdák szerint a tévéelnöki pályázat kiírásának jogszerûségéhez nem fér kétség. Orbán Viktor miniszterelnök helyeselte, hogy a parlament "törvényes állapotokat teremt" a televízión belül.

ÁPTF: Tarafás marad Tarafás Imre, az Állami Pénz- és Tõkepiaci Felügyelet elnöke megkapta a felügyelet tevékenységével kapcsolatban lefolytatott pénzügyminisztériumi vizsgálat hatoldalas anyagát; hétfõn, mint elmondta, egy húszoldalas dokumentumban tételesen cáfolta a PM jelentésében leírtakat. Tarafás Imrének és az ÁPTF többi vezetõjének fel kellett volna ajánlania lemondását az utóbbi idõk bank- és brókercégcsõdjei után - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. Surányi György, a jegybank elnöke nem ért egyet Tarafás menesztésével, a kormányfõ viszont az MNB-elnök igenje nélkül nem menesztheti az ÁPTF elnökét. Kormányzati körökben megfogalmazódott: össze kellene vonni az ÁPTF-et az Állami Pénztárfelügyelettel és az Állami Biztosításfelügyelettel. Ezzel megkerülhetõ lenne az az eljárás is, amely most megakadályozza a kabinetet abban, hogy Tarafást menessze. A PM az összevonás gondolatával már régóta foglalkozik, de ez nem függ össze Tarafás ügyével - állította a minisztérium államtitkára.

Kosovo-konferencia: újabb hosszabbítás Nem lesznek légi csapások, ha az albán fél sem írja alá a megállapodástervezetet - jelentette ki Madeleine Albright amerikai külügyminiszter. Az albán tárgyalódelegáció ugyanis az amerikai nyomás ellenére ragaszkodik ahhoz, hogy három évvel az autonómia létrejöttét követõen népszavazást tartsanak a tartomány függetlenségérõl. Az összekötõ csoport képviselõi a hét végén másodszor is megváltoztatták a rambouillet-i konferencia határidejét, abban a reményben, hogy a felek közel állnak a megegyezéshez. Oroszország továbbra is határozottan ellenzi, hogy a NATO légi csapást mérjen szerb célpontokra, azt viszont nem kifogásolnák, hogy nemzetközi békefenntartó erõk vonuljanak a térségbe - jelezték moszkvai illetékesek azután, hogy belgrádi lapértesülés szerint a hárompárti szerb kormánykoalíció két tagja, a szocialisták és a radikálisok elhatározták: nem állnak ellen annak, hogy egy átmeneti autonómiaegyezmény végrehajtása érdekében nemzetközi erõket vezényeljenek Kosovóba.

Morze

Közvetlenül az állampolgárokhoz fordul az MSZP, miután a kormánypártok az ellenzék tiltakozása ellenére is bevezették az új parlamenti munkarendet, harmadára korlátozva az ellenzéki véleménynyilvánítás lehetõségét - jelentette be Nagy Sándor frakcióvezetõ-helyettes.

Alkotmányos visszásságokra hívta fel a figyelmet Kaltenbach Jenõ kisebbségi ombudsman: a kisebbségi választások tapasztalatait összegezve ellentmondásosnak nevezte, hogy míg az alkotmány és a törvény szerint a kisebbségi önkormányzat létrehozásának joga a kisebbségi közösségeket illeti meg, ezzel szemben a választójogi törvény mindenkinek megadja a szavazás lehetõségét.

Chilei kérésre diplomáciai lépéseket tett a brit kormánynál Pinochet érdekében a Vatikán. II. János Pál emberiességi szempontokat és a chilei nemzeti megbékélés érdekeit szem elõtt tartva kérte a londoni vezetéstõl a könyörületességet.

Meggyilkolták Mohammad Szadek al-Szadr ajatollahot Irakban; Irán Bagdadot vádolja a gyilkossággal. Az iraki hírügynökség szerint a gyilkosok közül többet elfogtak. Bagdad egyúttal cáfolta, hogy a vallási vezetõ meggyilkolása után zavargások törtek volna ki Irakban, amelyeknek állítólag tizenöt halálos áldozata is volt.

Õrizetbe vették Pavlo Lazarenko volt ukrán miniszterelnököt a New York-i Kennedy repülõtéren. Az exkormányfõt hazájában nagy állami pénzek elsikkasztásával vádolják. Az ukrán parlament korábban megszüntette Lazarenko mentelmi jogát.

Kárpótolják a második világháborúban kényszermunkára elhurcolt oroszokat - jelentette be a német kancellár a moszkvai orosz-német csúcstalálkozón. Hírügynökségi jelentések szerint legalább százezer oroszt érinthet a kilátásba helyezett kárpótlás.

publikálva
1999/8. (02. 25.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra