Polt Péter: A szerződéseket Farkas Flórián írta alá, de a végrehajtásban nem vett részt

  • narancs.hu
  • 2022. december 23.

Belpol

A legfőbb ügyész szerint nem történt bűncselekmény a Híd a munka világába programban.

A legfőbb ügyész indoklása szerint az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökeként ugyan a volt fideszes képviselő, Farkas Flórián írta alá a botrányos „Híd a munka világába program” fő szerződéseit, ám a végrehajtásban nem vett részt, és terhelő vallomást sem tettek rá, ezért nem lett gyanúsított – írja a hvg.hu.

Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője tett fel írásbeli kérdést arról, hogy többévnyi vizsgálódás után miért szüntette meg nemrég bizonyítottság hiányára hivatkozva a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a „Híd a munka világába” program nyomozását. Válaszában Polt Péter legfőbb ügyész azt írta: „A nyomozó hatóság megalapozottan döntött az eljárás megszüntetéséről.”

Az ellenzéki képviselő írásbeli kérdésében emlékeztetett, a programban az Országos Roma Önkormányzatnak – amit akkor a 2002-2022 között fideszes országgyűlési képviselő Farkas Flórián vezetett – részint EU-s forrásból kellett volna létrehoznia egy országos munkaerő-közvetítő irodahálózatot elsősorban romáknak, és bár sok mindenre költöttek, működő irodahálózat mégsem épült ki. 

Az 1,6 milliárdos költségvetésű program miatt az EU Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is vizsgálódott, és szabálytalanságok gyanújára figyelmeztetett, valamint szabálytalanságot is megállapított, 2016-ban pedig elismerte, hogy visszaélések történtek a projektben, majd az ORÖ-t a támogatás visszafizetésére kötelezte. Az ORÖ 300 milliót fizetett vissza, a másik 1,3 milliárdot végül a kormány.

Vadai arra lett volna kíváncsi, hogy mit tártak fel a magyar hatóságok az évek óta tartó nyomozás alatt, és miért nem hallgatták ki Farkas Flóriánt, illetve hogyan lehetséges, hogy az ORÖ-elnök politikus nem lett gyanúsítottja az ügynek, amelyben végül idén decemberben megszüntették a nyomozást. Igaz, az új korrupcióellenes szervezet, az Integritás Hatóság állítólag újra elővenné az ügyet.

Polt válaszában kifejtette: a nyomozó hatóság sokat dolgozott az ügyön, de nem volt annyira alapos a bűncselekmények gyanúja, így végül jogosan szüntették meg a nyomozást. A legfőbb ügyész szerint bár a program fő szerződéseit Farkas Flórián írta alá, a végrehajtásban nem vett részt, és terhelő vallomást sem tettek rá. Polt hozzátette: „a programban kifizetett összegek céltól eltérő felhasználását minden kétséget kizáróan nem lehetett bizonyítani”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk