PSZ, PDSZ: Ne félemlítsék meg a pedagógusokat!

  • narancs.hu
  • 2022. március 10.

Belpol

Jogellenes, a sztrájkra készülőket megfélemlítő intézkedésekre kényszerítik a tankerületi központok az igazgatókat – állítja a két pedagógusszakszervezet.

 

„A sztrájkot szervező szakszervezetekhez tömegesen érkeznek visszajelzések arról, hogy a tankerületi központok igazgatói értekezleten utasítják az igazgatókat jogellenes intézkedésekre, valamint olyan utasítások kiadására, amelyek megakadályozzák, hogy a munkavállalók érzékelhető sztrájkot tudjanak szervezni a munkahelyeken. Teszik ezt úgy, hogy a felelősséget az igazgatókra hárítják” – írja lapunkhoz is eljuttatott közleményében a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. 

A két szervezet úgy tapasztalja, a tankerületi vezetők országszerte ugyanarra utasítják az igazgatókat, úgy látszik, hogy központi, kormányzati szándékra cselekszenek.

A PDSZ és a PSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás – amelyről jogerős bírósági végzés is született – nem állapít meg határidőt, tehát „a munkáltató nem írhat elő határidőt a sztrájkban várható résztvevők névsorának leadásáról”. Emlékeztetnek, a sztrájkhoz bármikor lehet csatlakozni, és bármikor ki is lehet abból lépni, a törvény szerint bérlevonás csak a sztrájk miatt kiesett munkaidőre lehetséges, „és nem automatikusan az egész munkanapra, ahogy azt a tankerületi központok jogellenesen állítják. Jár az illetmény a délutáni, kötetlen munkaidőben végzett feladatokért is, valamint minden, tanórán kívül, de kötött munkaidőben végzett munkáért (pl. adminisztráció, szülőkkel, tanulókkal kapcsolattartás, felkészülés, dolgozatjavítás), tehát jogellenes kijelenteni, hogy amikor a munkavállaló sztrájkolt, az egész napra nem jár bér” – írja a közlemény.

A sztrájk alatt valóban a munkahelyen kell tartózkodni, de az intézményvezető azt nem írhatja elő, hogy akkor is ott legyen a tanár, amikor nem az intézményben ellátandó feladatot végez, hanem például tanórára készül fel, dolgozatot javít, vagy az e-naplóban végez adminisztrációt.  A törvény szerint az igazgatónak együtt kell működnie a sztrájbizottsággal. Következésképp jogot sért – érvelnek a szakszervezetek –, ha a sztrájk szervezésével összefüggő tájékoztatáskor nem egyeztet a bizottsággal. A szülőket a helyzetről a sztrájkbizottság, a pedagógus és az osztályfőnök is informálhatja,  ezt nem lehet nekik megtiltani.

„Az SNI-s (sajátos nevelési igényű) gyerekekkel foglalkozók is sztrájkolhatnak, ha a gyerekeket a szülők nem viszik be az intézménybe. Egyébiránt, a velük foglalkozó munkavállalók sztrájkjogának korlátozása különösen súlyos, ami szemléletesen mutatja számunkra, hogy a sztrájkjog biztosítása érdekében minden létező jogorvoslati lehetőséget ki kell használnunk” – fogalmaz a közlemény.

Arra is felhívják a figyelmet a szakszervezetek, hogy a sztrájkoló tanár óráinak megtartására csak akkor lehet beosztani a sztrájk résztvevőjét, ha nincs más, akit be lehetne küldeni. Az nincs előírva, hogy a helyettesítő szaktanár legyen, mert ilyen helyettesről más esetben sem tud gondkoskodni az iskola, különben is vannak olyan intézmények, amelyek évek óta nem találnak szaktanárt bizonyos tantárgyak tanítására

Ha az intézményvezető olyan döntést hoz, hogy a tanítási órákat pótolni kell, a később megtartott pluszórákat a Munka törvénykönyve rendkívüli munkaidőre vonatkozó szabályai szerint kell kifizetni: egy órára az óradíj 150%-ával.

„Nincs alapja annak a vezetői intézkedésnek sem, hogy minden munkanapon legalább három órát mindenképpen kötelező megtartani, különben azt a napot pótolni kell. A tanév rendjéről szóló 20/2021. (VI. 8.) EMMI rendelet 2. § (4) bekezdése szerint: A tanítási év lezárásának, a tanuló minősítésének, a magasabb évfolyamra lépésnek nem akadálya, ha az iskola a rendkívüli tanítási szünet elrendelése miatt kieső tanítási napokat a Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 30. § (3) bekezdésében meghatározottak szerint nem tudja teljes egészében pótolni. Az iskola indokolt esetben gondoskodik az elmaradt tananyag 2022/2023. tanítási évben történő feldolgozásáról. Nem felel meg a hatályos jogszabálynak a kieső tanórák tanév utáni pótlásával történő fenyegetőzés sem” – érvel a PDSZ és a PSZ, követelve, hogy a tankerületek ne félemlítsék meg a sztrájkra készülőket, és a korábban jogellenes levont illetményeket fizessék ki.

A két szakszervezet a szülőktől azt kéri, hogy március 16-án, 17-én és 18-án lehetőleg ne vigyék iskolába a gyermekeket. Gyermekfelügyelet  azonban lesz, azoknak, akiknek elhelyezéséről máshogyan nem tudnak gondoskodni a szüleik.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?