Rendőri intézkedés közben eltört Tordai Bence ujja

  • narancs.hu
  • 2022. október 6.

Belpol

A Város Mindenkié aktivistáival egy kilakoltatást próbáltak megakadályozni.

Csütörtök délelőtt az A Város Mindenkié (AVM) aktivistái élőlánccal tiltakoztak egy 67 éves egyedülálló, krónikus beteg nő kilakoltatása ellen Lipótvárosban – írja helyszíni tudósításában a Mérce. Az élőláncban Jámbor András, Tordai Bence és Csárdi Antal országgyűlési képviselők is részt vettek. A rendőrök mindhármukat kirángatták az élőláncból, az intézkedés során Tordai Bence ujja eltört – derül ki a politikus Facebook-posztjából.

A Párbeszéd képviselője szerint a kilakoltatás legszomorúbb eredménye természetesen az, hogy hajléktalanná tettek egy kiszolgáltatott, beteg, idős asszonyt, amihez képest

„legfeljebb kellemetlen mellékkörülmény, hogy a rendőri intézkedés közben eltört az ujjam”.

Tordai hozzátette, az eset egyik tanulsága, hogy „az erőszakmentes ellenállás alacsony kockázatú, de nem teljesen kockázatmentes formája a polgári engedetlenségnek”.

A 67 éves nő kilakoltatására egyébként úgy került sor, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros fideszes polgármestere múlt héten megszavazta a kilakoltatások felfüggesztéséről szóló fővárosi határozatot.

Az AVM megkereste az önkormányzatot az ügyben, és felajánlotta a fennálló lakáshasználati és fűtési díjhátralék alapítványi támogatások segítségével való kiegyenlítését, továbbá tekintettel a polgármester által nemrég elfogadott határozati javaslatra, felszólították Szentgyörgyvölgyi Pétert a kilakoltatás felfüggesztésére. Az önkormányzat keddi válaszlevelében elutasította az AVM megoldási javaslatát.

Tordai Bence posztjában ezzel kapcsolatban megjegyezte, Szentgyörgyvölgyi Péter „törvénysértés árán, az önkormányzatnak anyagi veszteséget is okozva, könyörtelenül” vitte végig a kilakoltatást.

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése után Belváros Önkormányzatának sajtóosztálya levélben tájékoztatta lapunkat a kilakoltatás körülményeiről. Mint írják: „Jelen lakáskiürítési eljárást nem csupán a felgyülemlett díjhátralék tette elkerülhetetlenné, hanem az is, hogy a bérlő hozzáállását mind az önkormányzattal, mind a lakóközösséggel az együttműködés teljes hiánya jellemzi, valamint a közösségi együttélés legalapvetőbb szabályainak sem tesz eleget, ezáltal megkeserítve a társasház lakóinak mindennapjait.”

Közlésük szerint a bérlőnek igen jelentős díjhátraléka halmozódott fel (bérleti díjjal és rezsiköltséggel is tartozik), miközben az önkormányzat közel tíz év alatt majd' 3 millió forint szociális támogatást nyújtott neki. A társasház közös képviselője több alkalommal élt már panasszal a bérlő közösségi együttélés legalapvetőbb kritériumainak sem megfelelő viselkedésére. A bérlő 2022. szeptember 22-én kelt végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmét a bíróság elutasította.

A közlemény azzal zárul: „Az Önkormányzatnak az Oltalom Karitatív Egyesülettel ellátási szerződése van, így a bérlő ott kezdeményezheti a felvételét.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk