Rétvári: A gyerekek érdeke a legelső, meg kell védeni őket az oktatási intézményekben is

Belpol

A pedofil elkövetőkkel szembeni fellépésről tartottak sajtótájékoztatót.

A gyermekek érdeke a legelső, meg kell védeni őket az oktatási intézményekben is

– hangsúlyozta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtöki  sajtótájékoztatóján.

A politikus emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időben több pedofilügy is nyilvánosságot kapott, az egyikben egy III. kerületi pedagógiai asszisztens beszélt arról, hogy szexuális kapcsolata van egy 15 éves fiúval. Hozzátette, egy volt LMP-s politikusról is kiderült, hogy visszaélt helyzetével, és szexuális együttlétre kényszerített egy gyermeket.

Azt mondta, minden szülő, akinek a gyermeke iskolába jár, méltán háborodik fel ezen, hiszen a szülők azért engedik el reggel gyermekeiket az iskolába, mert úgy gondolják, ott biztonságban vannak. Megjegyezte, az iskolák elsöprő többségében ez valóban így van, de nem hagyhatják szó nélkül, ha a gyermekek veszélybe kerülnek.

 
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kiemelte, hogy a tavalyi gyermekvédelminek mondott népszavazás eredménye megerősítette, hogy az emberek számára fontos ez a kérdéskör, az elmúlt időszak pedig megmutatta, hogy tovább kell lépni a szabályozásban. Mondjuk, az a népszavazás 2022. áprilisában egyébként érvénytelen lett. De mint ismert, a kormány előszeretettel kommunikálja a népszavazások, nemzeti konszultációk eredményeit saját kénye-kedve szerint, megmásítva a valóságot.

Most minden szabályozási kérdés nyitottá vált",

ezért áttekintik a gyakorlati tapasztalatokat, a nemzetközi szabályozást, a tudományos álláspontokat, és azok ismeretében alakítják ki az új szabályozást. A törvénymódosítást az őszi ülésszakon vitathatja meg az Országgyűlés – mondta.

Ezeknek a cselekményeknek – tette hozzá – sokszor "virtuális szála" van, a kapcsolatfelvétel, a kommunikáció gyakran az interneten történik, ezért kell a gyermekeket nemcsak a fizikai, hanem a virtuális világban is megvédeni.

Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra, hogy a Belügyminisztérium által működtetett Integrált Jogvédelmi Szolgálat gyermekjogi képviselőinél segítséget kérhetnek az érintettek, amennyiben úgy gondolják, sérültek a jogaik vagy szexuális visszaélés áldozataivá váltak. Az államtitkár mindenkit arra biztatott, ha ilyen üggyel találkozott, vegye igénybe a szolgálat segítségét.

Novák Krisztina, a szolgálat vezetője kiemelte, szolgálat figyelemfelhívó plakátokat helyezett ki tavaly az iskolákba, amelyeken arra biztatják a gyermekeket, szóljanak a gyermekjogi képviselőnek, ha sérelem érte őket, kérdezzenek, jelezzék a problémájukat. Azt mondta, a szolgálat munkatársai a "cyberbullying", az internetes zaklatások esetén is tudnak tanácsokkal szolgálni.

 
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk