Rétvári a kórházban hagyott újszülöttekről: Ugyanolyan jó ellátást kapnak, mint mások

Belpol

A BM-államtitkárt kérdezték a kórházban hagyott újszülöttekről, az kiderült, hogy plusz pénzt nem költenek rájuk. 

Szeptember végén derült ki, hogy egyre növekszik azoknak az újszülötteknek a száma, akiket a szüleik elhagytak, és akik ezért hónapokat töltenek a kórházak osztályain. Míg a Gyermekjogi Civil Koalíció 2023-ban 50-100 ilyen több hónapja várakozó babáról tájékoztatott, most 280-300-an is lehetnek ilyen helyzetben, ugyanakkor egészséges csecsemőknek az előírások szerint nem lenne szabad több hónapot kórházban tölteni, átmeneti gondozást nyújtó befogadó szülőkhöz kellene kerülniük minél hamarabb, az érintés, ölelés hiánya pici baba korban ugyanis a gyerekek érzelmi, értelmi fejlődésére is hatással van.  

Rétvári Bencénél, a Belügyminisztérium államtitkáránál a volt jobbikos, jelenleg DK-s, de a parlamentben függetlenként ülő Varga Ferenc kérdezett rá arra, hogy szülővárosának, Szentesnek kórházában hány elhagyott újszülött csecsemő van, meddig kell ottmaradniuk, és hogy az ápolók kapnak-e bármiféle plusz forrást azért, hogy gondozzák az elhagyott újszülötteket. 

Rétvári Bence a feltett kérdéseket természetesen nem válaszolta meg, ehelyett arról írt, hogy a Polgári törvénykönyvet idén júliustól úgy módosították, hogy ha egy szülő vagy más hozzátartozó nem jelentkezik hat hétig a szülés után a kórházban hagyott csecsemőért, akkor a gyermek örökbefogadhatóvá válik, ezzel elviekben lerövidítve az örökbefogadáshoz vezető időt. (A módosítás azonban júliustól él, ennek ellenére töltenek csecsemők hónapokat a kórházakban.) 

Rétvári végül hozzátette azt is, hogy egyébként milyen jó ellátást kapnak az elhagyott újszülöttek is a kórházakban, pont olyat, mint a nem elhagyottak: "Tájékoztatom továbbá, hogy a kórházban hagyott újszülötteket – más helyzetű újszülöttekhez hasonlóan – állapotuknak megfelelő gondossággal látják el a kórházak dolgozói, és ellátásuk finanszírozása is a gyermekek kórházi tartózkodása során igénybe vett  ellátásának finanszírozásához hasonlóan történik."

Magyarul az újszülötteket gondozó ápolók nem kapnak kiemelt támogatást sem, annak ellenére, hogy az elhagyott újszülöttek számának emelkedése extra terhelést jelent a kórházaknak, és sokszor megfelelő mennyiségű babaruha sem áll rendelkezésre a számukra. A DK például épp ezért indított gyűjtést a számukra.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szemrevaló: Jakob lova

  • SzSz

„A tehetséged olyan, mint a szalonna. Nem elég fellógatni a kéménynél. Először jól be kell dörzsölni sóval, majd mindennap ellenőrizni kell!” – tanácsolják Elsie-nek, akinek a szalonnához illő tehetsége konkrétan az éneklés.

Szemrevaló: Haldoklás, de komédia

Bár a film nem tragikus hangoltságú, néhol finom iróniát is tapasztalhatunk, azért a térdünket nem fogjuk csapkodni két öregember (a férj alzheimeres, a feleség rákos) agóniája, meg egy az életét kudarcként megélő zeneszerző öngyilkossága láttán.

Nincs meglepetés

Ráfoghatjuk akármire, hogy lelki táplálék, fajunk szellemi öröksége, a művészet (egyik) elsődleges célja akkor is a nőszerzés. Eszmei fajfenntartás, ha úgy tetszik.

Minden út Rómába vezet

Azt túlzás lenne állítani, hogy David Gil­mour végigdolgozta volna az elmúlt 35 évet. A Pink Floyd énekes-gitárosa a kilencvenes évek elején ismerkedett meg Polly Samsonnal, akivel családot alapított, és aki lényegében a fő alkotótársa lett. Gilmour rengeteg időt töltött, illetve tölt még mindig a szeretteivel, és elsősorban emiatt ad ki csupán évtizedenként egy lemezt. 

Teszt

Három pár, háromféle társadalmi státusz, háromféle dinamika, három kudarcos viszony – megvan a harmadik darabja is Hajdu Szabolcs párkapcsolati trilógiájának.

Szellem a palackban

2024. január 1-jén nagy dolog történt Magyarországgal, évszázadonként jó, ha egy ilyen kitüntetett alkalom adódik, a teljes napfogyatkozás például biztosan smafu hozzá képest. Hazánk – nos, távolról sem elsőként a kontinensen – bevezette az italos palackok betétdíját, mindközönségesen az üvegvisszaváltást.

Falmelléki dallamok

A magyar uniós elnökségről szóló plenáris vitát ugyan lapzártánk után rendezik (amikor ezt önök olvassák: rendezték) az Európai Parlamentben, de Orbán Viktor reakciója a korábbi szereplései alapján előre kisakkozható.