Több kilométeres kerülőt kellett tennie a helyieknek Kiskőrösön, amíg Szijjártó és Mészáros avatott

  • narancs.hu
  • 2024. október 10.

Belpol

Olyan zártkörű volt az esemény, hogy az érdeklődő sajtót sem engedték be. 

Tíz kilométeres kerülőt kellett tennie a tanyavilágból Kiskőrösre igyekvő helyieknek szerda délelőtt, ugyanis a városban Szijjártó Péter külügyminiszter és Mészáros Lőrinc oligarcha tekintették meg a Budapest-Belgrád vasút vidéken vezető pályaszakaszának utolsó sínszálának lerakását, ezért pedig a Terrorelhárítási Központ lezárásokat rendelt el – írja a Népszava

A lap egyébként próbált bejutni az avatásra, de az Építési és Közlekedési Minisztériumtól a külügyhöz irányították őket, amely azonban nem válaszolt, a helyszínen pedig azt közölték velük, hogy „nincsenek a meghívottak listáján”. Amiatt, hogy Szijjártó mindig csak egy gondosan kiválasztott meghívotti kör előtt tart sajtótájékoztatót korábban a 444.hu indított pert, hogy megtudja, kiket hívnak meg és mi alapján, és bár a tárca próbálta eltitkolni a választ, a bíróság döntése nyomán ki kell adniuk a kért adatokat

A Budapest-Belgrád vasút esetében ráadásul nem magánberuházásról van szó: a becslések szerint mintegy 800 milliárd forintos munkálatok kisebb részét közvetlenül közpénzből állják, 85 százalékát pedig olyan kínai hitelből, amit a magyar adófizetők fizetnek majd ki húsz év alatt, igaz, a pontos részletek nem ismertek, mivel a kormány kínai kérésre titkosított az adatokat.

A vasútvonalhoz ráadásul épp Orbán Viktor miniszterelnök apja, Orbán Győző bányáiból viszik a követ. A kormányfő erre azt mondta: „Nem foglalkozok üzleti ügyekkel, tehát ez a beruházás, amiről Ön beszél, állami beruházás, amit nem az állam valósít meg.” Orbán korábban is hasonló választ adott erre a kérdésre.

A magyar kormány titokban közel 400 milliárd forintnyi hitelt vett fel kínai bankoktól a vasútépítés kapcsán. Nem mindig világos, miért jó üzlet ez nekünk, ha még azt sem engedik a kínaiak, hogy európai cég telepítse a Budapest–Belgrád vasútvonal biztosítóberendezéseit, de Mészáros Lőrinc cégeinek biztosan jó üzlet, hiszen bőségesen vettek ki osztalékot belőlük. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szemrevaló: Jakob lova

  • SzSz

„A tehetséged olyan, mint a szalonna. Nem elég fellógatni a kéménynél. Először jól be kell dörzsölni sóval, majd mindennap ellenőrizni kell!” – tanácsolják Elsie-nek, akinek a szalonnához illő tehetsége konkrétan az éneklés.

Szemrevaló: Haldoklás, de komédia

Bár a film nem tragikus hangoltságú, néhol finom iróniát is tapasztalhatunk, azért a térdünket nem fogjuk csapkodni két öregember (a férj alzheimeres, a feleség rákos) agóniája, meg egy az életét kudarcként megélő zeneszerző öngyilkossága láttán.

Nincs meglepetés

Ráfoghatjuk akármire, hogy lelki táplálék, fajunk szellemi öröksége, a művészet (egyik) elsődleges célja akkor is a nőszerzés. Eszmei fajfenntartás, ha úgy tetszik.

Minden út Rómába vezet

Azt túlzás lenne állítani, hogy David Gil­mour végigdolgozta volna az elmúlt 35 évet. A Pink Floyd énekes-gitárosa a kilencvenes évek elején ismerkedett meg Polly Samsonnal, akivel családot alapított, és aki lényegében a fő alkotótársa lett. Gilmour rengeteg időt töltött, illetve tölt még mindig a szeretteivel, és elsősorban emiatt ad ki csupán évtizedenként egy lemezt. 

Teszt

Három pár, háromféle társadalmi státusz, háromféle dinamika, három kudarcos viszony – megvan a harmadik darabja is Hajdu Szabolcs párkapcsolati trilógiájának.

Szellem a palackban

2024. január 1-jén nagy dolog történt Magyarországgal, évszázadonként jó, ha egy ilyen kitüntetett alkalom adódik, a teljes napfogyatkozás például biztosan smafu hozzá képest. Hazánk – nos, távolról sem elsőként a kontinensen – bevezette az italos palackok betétdíját, mindközönségesen az üvegvisszaváltást.

Falmelléki dallamok

A magyar uniós elnökségről szóló plenáris vitát ugyan lapzártánk után rendezik (amikor ezt önök olvassák: rendezték) az Európai Parlamentben, de Orbán Viktor reakciója a korábbi szereplései alapján előre kisakkozható.