Iskolai tornatermekbe szoruló csapatsportok

Rezsiemelés és tűzvész

Belpol

Makón bezárták a futballstadiont, a csapat visszalépett a bajnokságtól. Sportcsarnokok bezárása miatt országszerte új helyet keresnek maguknak az egyesületek. Szentesen január óta ilyen a sportélet, mert tavaly karácsony után leégett a sportcsarnok.

„Az oroszoknál meg az ukránoknál még megy a bajnokság. De mit tehetnénk? Itt háborús helyzet van” – ez egy komment a Makó FC Facebook-oldalán az alatt a tudósítás alatt, amely arról szól, hogy a szurkolók elbúcsúztak a futballcsapattól. A Makó FC visszalépett az NB III. 2022/2023-as sorozatának folytatásától, ami gyakorlatilag az ötödik helyig jutott csapat megszűnését jelenti. A város képviselő-testülete ugyanis szeptember 27-én úgy döntött, hogy az energiaár-növekedés miatt bezárja intézményeit, köztük a sportlétesítményeket, így október elsejétől a Makó Arénát és a hozzá tartozó épületeket is. A klubnál a döntés megalapozottságát nem vitatták, de mivel a csapat támogatóit is súlyosan érinti a válság, nincs pénz arra, hogy máshol pályát, öltözőt béreljenek a felnőtt gárda edzéseihez, meccseihez. Az egyesület tárgyal a polgármesterrel arról, hogy az utánpótlás korú csapatok tovább edzhessenek és versenyezhessenek.

Távol a kellemetlentől

A szurkolók október 2-án, vasárnap búcsúztatták el a csapatot a Makó Arénában. Az eseményre nyílt levélben hívták meg Farkas Éva Erzsébet fideszes polgármestert és Lázár Jánost, a város országgyűlési képviselőjét is, hogy „személyesen tájékoztassák a makói futballszerető embereket a kialakult helyzetről, és esetleges kérdéseikre adjanak választ”. A politikusok nem mentek el a búcsúztatásra, a Lángszórós Alakulat nevű szurkolói csoport ezt árulásnak minősítette.

Intézményeket, sportcsarnokokat országszerte sok településen zárnak be télre. A makói ellenzékhez tartozó DK-s Mucsi Tamás azonban úgy ítéli meg, hogy a helyi fideszes városvezetés eddigi munkáján is múlt, hogy most ilyen keményen takarékoskodni kell, és a gimnázium melletti sportcsarnokot is be kellett zárni. Azt nemcsak sportegyesületek használták, hanem a középiskola diákjai is ott tornáztak eddig – ezentúl majd a nagyrészt megújuló energiával fűtő Galamb szakközépiskolában. Mucsi megszólította Czirbus Gábor fideszes képviselőt, mert egy szó nélkül megszavazta a határozatot, és szintén távol maradt a futballcsapat búcsúztatásától, pedig annak idején épp e csapat révén, kapusként került Makóra, ahol aztán tanított. Mucsi a Facebookon azt írta, hogy Czirbus, „amíg tele a zsebe, csendben van. Pont úgy, mint mikor kapus volt a Makó FC-ben”. Czirbus Gábornak biztosan rosszulesett, hogy meg kell szavaznia ilyen határozatot, és az is, hogy Mucsi megtalálta, mert fizetett hirdetést jelentetett meg a DK-s képviselőről. Czirbus szerint Mucsi csak gyűlölködni tud, építeni képtelen, és úgy látszik, „meg kell szolgálnia a kampányban idehullott dollárokat”, a „júdáspénzt”, és olyanokkal tart, akik „menetrendszerűen árulják el a hazájukat Brüsszelben”. Czirbus nem említi a futballcsapatot. Azt igen, hogy büszke arra, hogy focizik, kapus, tanár, és hogy alpolgármester volt, illetve Lázár János mellett dolgozott.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk