Riasztó, milyen ellentmondás van az emberek fejében

  • narancs.hu
  • 2024. október 12.

Belpol

A magyarok alapvetően elégedettek az életükkel, miközben azt gondolják, nincsenek megbecsülve, alulfizetettek és nem tudják érvényesíteni az érdekeiket. 

Meglepő eredményeket hozott a Závecz Research a Tett és Védelem Alapítvány számára készített kutatása, amely alapvetően az antiszemitizmusról szólt, de a Népszava most ismertette a részletes eredményeket. Ezek szerint a magyar társadalom többsége, vagyis 71 százalék inkább elégedett az életével. Nagyon elégedettnek 18 százalék mondta magát, nagyon elégedetlennek pedig mindössze 10 százalék. Hogy mit jelent részletesen ez az elégedettség, nem tudni biztosan, főleg annak alapján, hogy a későbbi kérdésekre adott válaszok inkább frusztráltságról és deprimáltságról tanúskodnak.

Nagyon magas, 75 százalék ugyanis azok aránya, akik úgy érzik, nincsenek megfelelően megbecsülve, és azok aránya is, akik úgy érzik, nem kapnak megfelelő jövedelmet a munkájukért (68 százalék). Mindezek mellett a megkérdezettek 76 százaléka azt gondolta, a hozzájuk hasonlók nem tudják érvényesíteni az érdekeiket. A Magyarországon élő lakosság 92 százaléka legalább egy szempontból depriváltnak érzi magát.

Nehéz megmondani, mit eredményez mindez, ám árulkodó, hogy a megkérdezettek 82 százaléka szerint jelentősen korlátozni kellene az országba érkező idegenek számát, míg 75 százaléknyian gondolták úgy, hogy a „legtöbb problémánk megoldódna, ha meg tudnánk szabadulni az erkölcstelen és antiszociális emberektől”. Ez adott esetben a villamosszéket is jelentheti, hiszen 64 százalék támogatná, hogy súlyos bűncselekmények esetén halálbüntetés is kiszabható legyen.

Szinte Stockholm-szindrómának tűnik, hogy a magyar társadalom e jelentős hányada, 69 százaléka úgy véli, hogy választások útján sem tud hatást gyakorolni az ország életére, mert bármelyik pártra szavaznak is az emberek, a dolgok úgysem változnak. 82 százaléknak az a benyomása, hogy semmilyen hatást nem tud gyakorolni a kormány tevékenységére. Eközben 68 százaléka úgy gondolja, hogy „erős vezetőkre van szükségünk, akik megmondják, mit tegyünk”, és 73 százalék szerint „legfontosabb erény, amit a gyerekeknek meg kell tanulniuk, a tekintély tisztelete”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szergej Tyimofejev orosz költő: „Nem tudom, hogy a kortárs orosz kultúra hogyan fogja túlélni ezt az őrületet”

Idén magyarul is megjelent Replika című kötete, aminek lettországi kiadásához egy üres füzetet is kaptak az olvasók. Az Orbita nevű művészeti kollektíva egyik alapítóját videóköltészetről, kreatív könyvtervezésről, a kétnyelvű irodalomról és az Ukrajna elleni háború miatt megszakadt oroszországi kapcsolatokról is kérdeztük.