Rogán Antalt is kihallgatták Magyar Péter hangfelvételével kapcsolatban

  • narancs.hu
  • 2024. június 20.

Belpol

Az ügyészség szerint 2021. novembere előtt egy kormánytag sem tudott arról, hogy nyomozás zajlik Völner ellen, Varga Judit pletykákat osztott meg volt férjével.

Csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartott a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Kovács Katalin és Fürcht Pál főügyész a Magyar Péter által még márciusban nyilvánosságra hozott hangfelvételen elhangzottak vizsgálatával kapcsolatban. A hvg.hu tudósítása szerint a szóvivő arról beszélt, egy magánszemély, Magyar Péter az ügyről szóló posztjai után tett feljelentése alapján rendelték el a nyomozást, aminek során 9 tanút hallgattak meg és 17 ezer oldalnyi dokumentumot vizsgáltak át.

Először Magyar Pétert hallgatták meg, aki három állítást tett:

  • Schadl György Rogán embere,
  • Rogánék kivették a Völner-ügy nyomozati anyagából kihúzatták magukat,
  • a kormány tájékoztatta Völnert arról, hogy nyomozás van ellene.

Kovács szerint az, hogy Schadl Rogán embere-e, nem bűncselekmény, az eljárás során nem volt feltárható kapcsolat kettejük között. Az ügyészség azt vizsgálta, elmulasztott-e valaki feljelentést tenni, kihúztak-e bármit a nyomozatiból, illetve Völnert figyelmeztették-e a legmagasabb szintről. A nyomozás megállapította, hogy

2021. novembere előtt egy kormánytag sem tudott az ügyről, így senki nem mulasztotta el feljelentési kötelezettségét.

Fürcht Pál azt mondta, az egész eljárást két bejegyzés indokolta. Az egyikben Magyar Gulyás Gergelyt hívta tanúnak, illetve Orbán Viktornak címezve azt írta, a kormány egyik tagja tudott egy súlyos bűncselekményről. Fürcht szerint vannak olyan személyek, akik tudni szeretnék, mi van emögött, így egyikük feljelentést tett. Az ügyész szerint a feljelentő félreértette a helyzetet, feljelentés elmulasztását gyanította, ennek hatására kezdtek nyomozni.

Fürcht elmondta, Varga Juditot is kihallgatták, aki azt vallotta, nem tudott a nyomozásról, továbbá

Rogán Antalt is kihallgatták az ügyben.

Ebben a helyzetben azonban Fürcht szerint már senkinek nem volt feljelentési kötelezettsége, így Rogán Antalnak sem, a nyomozást tehát ebben az ügyben bűncselekmény híján lezárták. Kovács ezután arról beszélt, hogy a nyomozati anyagot senki nem manipulálta. A nyomozás szerint Varga Judit pletykákat osztott meg férjével a hangfelvételen, utalás szinten jelöltek meg embereket, a hangfelvételen elhangzottakkal szemben pedig nem töröltek ki neveket a nyomozati anyagból.

https://magyarnarancs.hu/belpol/tanukent-hallgattak-ki-varga-juditot-az-ugyeszsegen-266812

„A Varga Judit és Magyar Péter közti beszélgetés olyan tárgyi tévedésekkel van tele, hogy ez kizárja annak lehetőségét, hogy ismerték volna az iratokat” – mondta Kovács, hozzátéve, a főügyészség egyetlen olyan adatot sem törölt, amely alkalmas volt bűncselekmény bizonyítására. Fürcht Pál „szürreálisnak” nevezte a beszélgetést, majd azt mondta, 2023-ban, amikor a beszélgetés készült, lehetetlen lett volna azért manipulálni a nyomozati anyagot, hogy a vádiratba ne kerülhessen bele valami, mivel a gyanúsítottak ekkor már vádlottak voltak, ők és védőik pedig megkapták az összes olyan nyomozati iratot. Az ügyészség a párbeszéden elhangzottak ellenére állítja: nemhogy Rogán, de „Detti” sem húzott ki semmit, egyikük sem járt az ügyészségen.

„A nyomozás során egy olyan irat sem került elő, amelyet manipuláltak volna, nem tűnt el bizonyíték”

– mondta Fürcht Pál. A sajtótájékoztatón szóba került az is, hogy Völner Pált értesíthették-e kormányzati szintről arról, hogy nyomozás zajlik ellene. Az ügyészség szerint nem, hiszen kezdetben Völner neve fel sem merült. A szóvivő beszámolója szerint a Központi Nyomozó Főügyészség 2021. november 3-án kapott engedélyt arra, hogy megfigyeljék Völner és Schadl egy találkozóját, de a találkozó végül nem valósult meg. Hozzátette:

Rogán Antal valóban felhívta Völnert, 30 másodpercet beszéltek, majd Völner bement a karmelitába.

Völner beszélt Senyei Györggyel is, de az ügyészség szerint sem Rogán, sem Senyei nem tudhattak arról, hogy nyomozás zajlik Völner ellen. Rogán azt vallotta, az államtitkároknak feladatokat adtak ki, így nem volt szokatlan a késő esti telefon sem.

Az ügyészség a hangfelvételt ellentmondásosnak nevezte, mivel amikor az készült, már nyilvánosságra került a nyomozati anyagok egy része, valamint a vádirat is. Schadl Györgyöt nem figyelmeztették, nem készült szökni, ahogy szerintük Völner Pált sem. Az ügyészség állítja: ők minden ügyben eljártak, visszautasítják azon állításokat, amelyek ennek ellenkezőjét hirdetik.

A 444.hu azon kérdésére, hogy Varga Judit tanúvallomásában mivel magyarázta azt, hogy a hangfelvételen azt mondta, már 2021 tavaszán figyelmeztette valaki Völner Pált, Fürcht megismételte, hogy Varga azt állította, pletykákat mondott vissza volt férjének. A főügyész hozzátette: azt nem tudják kizárni, hogy Völnert valaki figyelmeztette, hogy túl szoros a kapcsolata Schadl Györggyel, de ezt nem tudták alátámasztani, mert sem Magyar Péternek, sem Varga Juditnak, sem másnak nem volt erről információja. Az ügyész szerint önmagában az a bűncselekmény, ha valaki azért figyelmezteti Völnert, hogy ő elkerüljön egy esetleges büntetőeljárást.

A Blikk rákérdezett arra, hogy Poltot kihallgatták-e, de Fürcht szerint nem, hiszen maga Magyar Péter mondta azt, hogy Polt Péternek nincsenek információi az ügyben. A Népszava arra volt kíváncsi, hogy kik voltak a mostani nyomozások további tanúi. Fürcht erre válaszul elmondta: az ügyészek, akik dolgoztak az ügyön, de kihallgatták „Dettit” és „Danit” is. Az ügyész hozzátette, Rogán szerint ő soha nem beszélt azzal a vállalkozóval, aki Schadlnek azt mondta, „Tónival, Ádámmal és Barbarával” egyeztetett. Varga Judit Polt Péterrel kapcsolatban tett megjegyzéseire az ügyész úgy reagált: „Nem Polt Péter az ura az ügyészségnek, hanem a törvények.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk