Rogán Antal és a Schadl–Völner-ügy

Tekeredik a kígyó

Belpol

Nem kerek a 2022 elején nyilvánosságra került tör­ténet, ha abban tényleg Schadl György és Völner Pál a főszereplők. A végrehajtói piac mindeközben összezárt, és van, aki nagyot nyert Schadl bukásán.

Azt találgatja a fél magyar sajtó, hogy mi köze van Rogán Antalnak Schadl Györgyhöz. Egyelőre nem tudni, a rendelkezésre álló adatok és információk elemezgetése pedig nem sokban különbözik egy Nostradamus-jóslat megfejtésétől. De miért olyan fontos ez? Magyar Péter is azt a beszélgetést rögzítette volt feleségével, Varga Judit egykori igazságügyi miniszterrel, amelyben Völnerről és Rogánról volt szó. Miért nem hihető, hogy Schadl György volt az agytröszt, aki a komplett végrehajtói szakmát és Völner Pál államtitkárt csicskáztatta?

A történet első pillantásra egészen triviális. 2021-ben járunk: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a NAV nyomozói egy bűnözőt hallgattak le (a Gazdi néven elhíresült R. Róbertet), aki rendszeresen találkozott Schadl Györggyel, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökével, egy alkalommal pedig azt is rögzítették, amint Schadl mellett Völner Pál is részt vesz az eszmecserében. Ez elég jó találat volt, a továbbiakban az Igazságügyi Minisztérium államtitkára is a megfigyeltek közé került.

A nyomozás során kiderült, hogy Schadl esetenként 2,5–5 millió forintért kért szívességeket az államtitkártól, aki intézkedett, egyeztetett, végrehajtotta az utasításokat. Az egész ügy összetett, több szálon futó történet. A legfontosabb szál a végrehajtói pályázatokról szólt. Schadl 2017 és 2021 között több esetben is manipulálta a végrehajtói pályázatokat úgy, hogy adott pályázók nyerjenek – és kezdhessék meg a munkájukat mint önálló bírósági végrehajtók. Ebben volt a segítségére Völner, hiszen a végrehajtók felettes szerve az Igazságügyi Minisztérium, hivatalosan a tárca nevezi ki a végrehajtókat.

A történet bonyolultabb annál, mint hogy Schadl adott egy listát Völnernek, aki kipipálta a neveket, de ebbe most nem érdemes belemenni, a lényeg, hogy Völner segített Schadlnak. Nem tudni, hány esetben nyerte el a posztot a Schadlnak kedves végrehajtó, mindenesetre e körből heten kerültek a vádlottak padjára. Összesen húszan álltak bíróság elé Schadl és Völner mellett a 2023 februárjában indult eljárásban: a hét végrehajtó, továbbá a Gazdi, plusz összekötők, segítők, a hálózatot működtető személyek. Nem mindegyikük végrehajtók kinevezésén ügyködött, más bűncselekményekre is fény derült.

Közülük tízen azóta már meg is kapták az ítéletet: négy kispályás szereplő azonnal vallomást tett, őket később hat végrehajtó követte, a hetedik ártatlannak vallotta magát, de ennek az ítélet szempontjából nincs jelentősége. A végrehajtók felfüggesztett börtönbüntetést és némi pénzbírságot kaptak, amit másodfokon jelentős mértékben csökkentettek. A többi vádlott ügye még folyamatban van.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk