Schadl György nem tudja, hol van négy autója, egy kisrepülője és egy kishajója

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 10.

Belpol

Az ügy koronatanújának pedig nemcsak memóriája, de jogi tudása is megkopott a keddi tárgyalásra.

Az ítélkezési szünet után kedd délelőtt folytatódott Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és Schadl György volt végrehajtó elnök korrupciós ügyének büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. A 24.hu tudósítása szerint a tárgyalása azzal kezdődött, hogy a bíróság felhívta Schadl György figyelmét arra, hogy a tőle korábban lefoglalt négy autója, kisrepülője és kishajója tárolási helyét többszöri felszólításra sem közölte.

A tárgyalást vezető bíró figyelmeztette a végrehajtók volt elnökét, hogy ha nem tesz eleget a felhívásnak, az alkalmas a zártörés bűncselekményének megállapítására. Schadl erre azt mondta,

amiről nem tudja, hogy hol van, arról nem is tud tájékoztatást adni, amiről pedig tud, azt közölni fogja.

Ezután indulatosan azt is megjegyezte, hogy ő valószínűleg többször látott zártörést, mint a tárgyalóteremben bárki. Kedden egyébként azoknak az önálló bírósági végrehajtóknak a tanúkénti meghallgatását kezdte meg a bíróság, akik még a tárgyalás előkészítő ülésén beismerték, hogy kenőpénzt fizettek Schadl Györgynek a kinevezésükért cserébe.

A 24.hu beszámolója szerint elsőként M. E. volt önálló bírósági végrehajtót idézte a bíróság. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, ő volt az, aki 73 millió forintos osztalékot vett fel azután, hogy a bíróság 5 millió forintról 2,5 millióra mérsékelte a büntetését. M. E. előzetesen jelezte, hogy teljes mértékben meg kívánja tagadni a vallomástételt, mondván, őt ebben az ügyben már jogerősen elítélték. A bíró azonban emlékeztette, csak olyan kérdésekre nem kell válaszolnia, amelyek esetében saját magát, vagy közeli hozzátartozóját vádolná. A bíró egyúttal azt is jelezte, hogy a vallomástétel megtagadásával bűncselekményt követhet el, és mivel nemrég jogerősen felfüggesztett börtönre ítélték, érdemes megfontolnia a döntést.

A volt végrehajtó végül részlegesen tanúvallomást tett. Ebből az derült ki, hogy az egyetemen ismerte meg Schadl Györgyöt, később egy hivatalos értesítőből és a végrehajtói kar honlapjáról szerzett tudomást arról, hogy végrehajtói posztra lehet pályázni. Ezután csak az eskütételén találkozott újra a végrehajtók elnökével, akit a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar mentornak utalt ki mellé. Azt ugyan nem tudta megmondani, hogy mennyi pénz kellett a végrehajtói iroda beindításához, mindenesetre anyagi segítséget kapott Schadl Györgytől. Ez szerinte kölcsön volt, de azt nem tudta megmondani, hogy mennyi pénzt kapott tőle.

Érdekesség, hogy a legdrágább alkalmazottja nettó 750 ezer forintot keresett, de saját magának csak minimálbért fizetett. Később a végrehajtói irodáját Schadl cégétől bérelte, ami a végrehajtói kar volt elnökének „főhadiszállásán” volt. M. E. arra már nem emlékezett, hogyan jutott tudomására, hogy lehetőség van a bérlésre, ahogyan arra sem, mennyit fizetett érte havonta.

M. E. nagyon sok mindenre nem emlékezett, mint mondta, memóriája és jogi tudása is megkopott.

Azt viszont nem felejtette el, hogy Schadl Györgyöt letartóztatásáról akkor szerzett tudomást, amikor őt is őrizetbe vették, korábban csak pletykaszinten hallott róla. Az ügy koronatanúját, Schadl György bizalmasát is ismerte, aki segített neki, szakmai dolgokat, pénzügyeket tanított neki. Azokra a kérdésekre, amelyek pénzügyeit firtatták, illetve amelyek az általa beismert vádakhoz köze van, egyáltalán nem kívánt válaszolni. Ezen kívül továbbra sem volt hajlandó elárulni, hogy mi a jelszó a lefoglalt telefonjához.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk