Schmidt Mária ingatlancége milliárdos osztalékot fizet

  • narancs.hu
  • 2019. április 9.

Belpol

Az ellenzéki Ungár Péternek is leeshet néhány százmillió.

Kiváló évet zárt tavaly a többségében Schmidt Mária és gyermekei tulajdonában lévő BIF, írja a Portfolio nyomán  a 444. Az ingatlanokkal foglalkozó tőzsdei cég befektetési célú ingatlanállománya 8,38 milliárd forinttal 39,8 milliárd forintra nőtt 2017 végéről 2018 végére.

Az eredmény ugyan az egy évvel korábbi 12,9 milliárdhoz képest tavaly kevesebb, "csak" 8,3 milliárd forint volt, de a cég azért jól fial tulajdonosainak. Ha elfogadja az április végi közgyűlés, akkor a részvényeseknek összesen 2,568 milliárd forint osztalékot fizetnek ki.

Mindez azért is érdekes, mert Schmidt Mária fia, Ungár Péter ellenzéki képviselő és egészen tavaly év végéig ő is tulajdonosa volt a családi cégnek. Ungár Péter tavaly névleg kiszállt a családja érdekeltségébe tartozó ingatlanfejlesztő cégből és úgynevezett bizalmi vagyonkezelőre ruházza át a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben (BIF-ben) meglévő részvénycsomagját.

Az LMP országgyűlési képviselőjeként politizáló Ungár a HVG szerint azért döntött így, mert állandó hitelességi problémaként merült fel vele szemben, hogy részvényes az édesanyjához, Schmidt Máriához köthető cégben. Az LMP néhány tagja még etikai vizsgálatot is kezdeményezett ellene, hogy tisztázzák „oligarchikus kapcsolatait”.

Ungár ezért a BIF-ben magánszemélyként birtokolt 2,75 százalékos tulajdoni hányadát kiszervezte egy vagyonkezelőre. A BIF nagyrészvényese viszont a Schmidt Máriával és testvérével közös cége, a PIÓ-21 Kft., és ebben továbbra is tulajdonos marad.

A BIF NER közelsége tavaly is látványso volt. Példaként említhetjük, hogy Mészáros Lőrinc takarékja vett tulajdont benne, 20 milliárd forintos hitelkeretet biztosított számára a Magyar Fejlesztési Bank és éppen tőlük bérel irodaházat az Agrárminisztérium.

Figyelmébe ajánljuk