CEU-rektor: öt év múlva is itt leszünk

  • narancs.hu
  • 2019. április 9.

Belpol

De azt még nem tudja, hogyan.

Nem szűnt a bizonytalanság a CEU budapesti jövőjét illetően, miközben az Európai Néppárt három bölcse már felvette a kapcsolatot az egyetemmel – mondta a Klubrádiónak az intézmény rektora, Michael Ignatieff. Kijelentette, ha a Néppárt nem jár sikerrel a magyar kormánynál a CEU ügyében, az egyetem akkor is marad Magyarországon, bár azt még nem tudja, hogyan.

Egyelőre semmiféle olyan garancia nem született a kormány részéről, ami a felsőoktatási intézmény budapesti jövőjét biztosítaná – hangsúlyozta Michael Ignatieff.

Az Európai Néppárt három bölcse – akik azt vizsgálják, a Fidesz ténykedése összeegyeztethető-e a néppárti tagságával – már felvette a kapcsolatot a CEU-val. Még nem adtak meg időpontot a tárgyalásra, de amikor erre sor kerül, a CEU részéről elmondja nekik, hogy az amerikai diplomát is adó egyetem Magyarországon akar maradni, amennyiben erre megkapják a jogi garanciákat. Azt szeretnék, ha a néppárti bölcsek ebben hatást tudnának gyakorolni a magyar kormányra, hiszen tisztán és egyértelműen közölték, a Fidesz csak akkor maradhat a Néppárt tagja, ha a CEU-ügyet véglegesen és pozitív döntéssel megoldja.

A rektor ugyanakkor azt is kijelentette, ha a Néppárt nem jár sikerrel a magyar kormánynál, a CEU akkor is Budapesten marad, nem zárják be a Nádor utcai kapukat, nem tűnnek el. „Aki öt év múlva idejön, még mindig itt találkozhat velünk. Most még nem látom pontosan, hogyan, de az biztos, hogy nem üldözhetnek el minket olyan könnyen”.

Március utolsó hetében a CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt is nyilatkozott a Klubrádiónak. Ő két hete azt mondta, A CEU-t nem kereste meg a kormány azóta, hogy a miniszterelnök ígéretett tett rá, az egyetem Budapesten maradhat.

A Miniszterelnökség államtitkára, Orbán Balázs viszont azt válaszolta Szél Bernadett független országggyűlési képviselőnek, hogy „a Müncheni Műszaki Egyetem részvétele a magyar felsőoktatásban a CEU-val való együttműködés keretében semmilyen akadályba nem ütközik. A Kormány Bajorország részvételét olyan bizalomerősítő lépésnek tekinti, amelynek nyomán kész megvizsgálni az Egyesült Államokban, Németországban és Magyarországon egyaránt elismert diplomák kiadásának lehetőségét.”

Ezzel lényegében megerősítette a miniszterelnök korábban a bajor kormánynak írt levelét, amiben megígérte, hogy a magyar kormány nem fog keresztbe tenni annak, hogy a Müncheni Műszaki Egyetem a CEU-val való együttműködésének keretében részt vegyen a magyar felsőoktatásban

Figyelmébe ajánljuk