Sokkterápia: országjáró abortuszellenes kampány az iskolákban

Belpol

Több ezer magyar diákhoz jutott el egy nemzetközi missziós szervezet tulajdonában lévő busz, amely megrázó videót vetít a gyerekeknek az abortuszról. A szervezők állítják, ők a prevencióért dolgoznak, azonban nem mindenhol örülnek ennek, vannak olyan iskolák, amelyek nem engedték be a programot.

A Néma sikoly című, 1984-es ismeretterjesztő filmet, amelyben részletesen bemutatnak egy abortuszt, a kilencvenes évek végén láttam egy „felvilágosító” óra keretében: 11–12 éves társaimmal végig kellett néznem, hogyan menekül a magzat a műszerek elől. Jól kivehetően megmutatták a kiürített méh tartalmát, véres kicsi lábak, kezek és fejek sorakoztak vödrökben.

Máig nem értem, miért gondolta azt bárki, hogy erre a látványra készen áll egy ennyi idős gyerek, továbbá nem emlékszem arra sem, hogy a vetítésről előre tájékoztatták volna a szüleimet. „Filmélményem” óta eltelt húsz év és csodálkozom, hogy ez a fajta „felvilágosítás” továbbra is használ ilyen elrettentő eszközöket.

Zokognak

„Vannak, akik nem tudják megbecsülni ezt a kincset, hogy gyerekük lehessen” – mondta elcsukló hangon egy 13 éves kislány a Vendég a háznál c. rádióműsor ez év májusi adásában. Majd hozzátette, hogy szörnyű dolog, ha valaki eldobja magától a kisbabáját. Azután beszélt erről, hogy kilépett a Bus4Life elnevezésű buszból, ahol szexuális felvilágosító előadásokat hallott, illetve egy abortuszról szóló animációt nézett meg a társaival.

Áldozatra várva

Áldozatra várva

Fotó: A Várva Várt Alapítvány facebook oldala

A műsorból kiderült, a gyerekeknek fogalmuk sem volt arról, hogy mit fognak látni. „A tanár azt mondta, hogy őt nagyon megrázta” – mondja az egyik fiú, mikor arról kérdezik, kaptak-e előzetes tájékoztatást a foglalkozásról. A riporter kissé csodálkozva mondja, hogy egy komplett osztály közeledik felé, remegve a zokogástól.

„Tulajdonképpen tapintatos film volt ez, de mégis ennyire megindított benneteket. Ez egy rajzos animáció, nem igazi abortusz, jó, hát azt lehetett látni, hogy van feje, lába a babának” – próbálja enyhíteni a gyerekek rémületét, de azok sírva mesélik tovább, mennyire kikészültek. Az egyik fiú szerint „ez túl erős volt”. „Még egy 16 éves gyereknek is sok lehet ez” – teszi hozzá egy másik.

A szervezőket is meglepte a tömeges reakció. Bergs Zsuzsanna, a Kiáltás az Életért Egyesület munkatársa azt mondta, hogy tapasztalataik szerint legfeljebb egy-egy nézőre szokott ekkora hatással lenni ez a film, érdekes, hogy most egy egész osztály jött ki sírva. „Valószínűleg az osztály volt ilyen érzelemdús.”

A buszt az egyesület egy nemzetközi missziós szervezettől, az Operation Mobilisation – magyar nevén Onézimusz – Alapítványtól bérelte. A busz számos más országban járt már szexuális felvilágosító programjával. (A Bus4Life mögött álló szervezetekről lásd Állami hátszéllel című keretes írásunkat.)

A program során egy szűk buszba ültetik be a gyerekeket, ahol a vetítések miatt félhomály van. Még mielőtt bárki bármit mondana nekik, kéretlenül is szembesülnek a művi terhesség-megszakítás lépéseivel: rajzos ábrákon látható például, hogyan kaparják ki a maradék testrészeket a méhből. Az előadás alatt három 4 perces videót látnak a gyerekek: az első a megtermékenyítésről és a magzati fejlődésről szól, a másodikban egy animált abortuszt lehet látni, a harmadik videó pedig egy kivágott részlet a Mom at Sixteen című 2005-ös játékfilmből.

„Fel szoktam készíteni a gyerekeket, hogy ez egy picit morbid lesz. Nem szeretjük nézni ezt a filmet, de szükségszerűnek tartjuk, hogy megnézzük, mert inkább most szörnyedjenek el egy picit, mint hogy elmenjenek abortuszra” – mondja ezt az egyik előadó egy nyolc hónappal ezelőtti videón, amelyet az Ajkai Szó készített, amikor a busz a városban járt.

A felvételen látszik, hogy a férfi pedagógusoknak vázolja az előadás menetét, azonban a Vendég a háznál riportjából az derült ki, hogy a tartalom nem minden esetben aratott sikert: akadt olyan pedagógus, aki arra hivatkozva utasította el a programot, hogy az iskola nem közvetíthet határozott értékrendet az abortuszról. Az előadó megfogalmazása többször aggályos, például azt mondja, az orvos feladata az, hogy a babát az élők sorából átküldje a másvilágba.

A videó még úgy is megrázó, hogy rajzolt módon mutatja az abortusz fázisait – a be­avatkozáshoz szükséges eszközöket pedig nem animálva, hanem valóságos formájukban láthatjuk. A gyerekek hosszú másodpercekig nézhetik, ahogy a szinte újszülötthöz hasonlító magzat békésen ring az anyaméhben, majd a vákuumcső hirtelen letépi a fejét, később az összes többi testrészét darabokra szakítja és kiszívja; utána jön a maradék testrészek kikaparása.

„Szinte semmilyen elvárásnak nem felelt meg, amit alkalmazni lehet pszichológiailag gyerekeknél. A program nem megfelelő 14 év alatti gyerekeknek, az előadók pedig mellőztek minden olyan eszközt, amelyet ideális esetben használni kell egy szexuálisnevelés-órán” – mondja ezt már egy általános iskolában dolgozó, neve elhallgatását kérő szexuálpszichológiai szakpszichológus, akit most nevezzünk Rékának.

Ő rendszeresen tart felvilágosító foglalkozásokat abban az intézményben, ahová a Bus4Life csapata is ellátogatott. Elsőre azt gondolta, be lehet engedni ezt a programot az iskolába, bár úgy vélte, jobb, ha ő maga is beül a gyerekekkel. Ez 2018 tavaszán történt; emlékei szerint az előadók nem árulták el szakmai végzettségüket, csak arról beszéltek bemutatkozásként, hogy egyikőjük sem esett át még abortuszon, és vannak gyermekeik, akiket vallásos neveltetésben részesítenek.

Réka szerint a program jól indult, egy korrekt és tudományosan hiteles videót néztek meg a fogantatástól a magzat fejlődésén át a születésig. „A baj a folytatással volt. Semmi nem érdekelte őket abból, hogy a gyerekek mit tudnak vagy gondolnak a szexualitással kapcsolatban, irányított kérdéseket tettek fel egészen addig, amíg valaki nem azt a választ adta, amit ők sugalltak nekik. Az előadásban keveredtek a tények és a hiedelmek.Teljesen irreális dolgokról volt szó, amelyeket ők tényként állítottak be” – meséli a pszichológus.

Szerinte a foglalkozás során az előadók minősítették a magyarországi abortusztörvényt, amely megítélésük szerint nem jó, továbbá összemosták a természetes vetélés és a művi abortusz fogalmát. „Teljesen mindegy volt, ki hogyan veszítette el a magzatát, azt sugallták, minden esetben posztabortusz-szindrómát okoz, ami egy életen át tartó lelki torzulás, és az a nő, aki nem hordta ki a magzatát, ezáltal lelkileg selejtes lett” – idézi fel Réka.

„De mondok jobbat – folytatja –, közölték, hogy egy nőnek egész éle­tében két-három orgazmusa van összesen, és mivel az orgazmusnak az a feladata, hogy a teherbe esést segítse, ha ezt nem a megfelelő partnerrel használják fel a lányok, akkor később nem lehetnek már terhesek.”

Megkerestük az egyesületet, ahonnan kérdésünkre azt válaszolták, hogy a program anyagát iskolai védőnőkkel együtt állították össze, egyrészt a már eleve meglévő anyagaik­ból, másrészt a védőnők (orvosok, biológusok) által rendelkezésükre bocsátott munkákból. „Az iskolalátogatások során további védőnők, gyermekorvosok, biológiatanárok is megismerkedtek ezzel az anyaggal, amit ők is tudományosan helytállónak és pontosnak, a diá­kok számára pedig fontos témafelvetésnek és hasznos tájékoztatásnak ítéltek” – áll lapunknak küldött válaszukban.

false

 

Fotó: facebook

Az egyesület szóvivője, Horváth István kitér arra is, hogy mivel ez súlyos és érzékeny téma, helyszínenként alaposan megvizsgálták, mit és hogyan képviselnek. Állítja, a pedagógusoknak volt lehetőségük előre megnézni a levetíteni kívánt videó­kat, és volt, hogy az előzetes betekintés után többen nem kérték az abortuszos anyag bemutatását.

Réka szerint lehet, hogy azóta változott a gyakorlat, de náluk senki sem látta előzetesen a filmeket. „Egy életvédő felvilágosító programmal kerestek meg minket, hangsúlyozva, hogy szó esne a fogamzásgátlásról és az abortuszról is” – emlékezik vissza a pszichológus, aki az életvédő kifejezés miatt gondolta úgy, hogy nem árt, ha ő is jelen van a foglalkozáson. Amin végül a fogamzásgátlásról nem esett szó, csak szüzességi fogadalomról és az abortusz okozta traumákról.

Kikészít

„Lényeges kérdés, hogy egy ilyen program hogyan illeszkedik a gyermekek kognitív fejlődéséhez, ugyanis 11 és 16 éves kor között alakul ki az a képesség, amely alapján a gyerek képes az ellentétes információkat összerendezni, hipotéziseket megkérdőjelezni és több szempontot is figyelembe venni” – mondja Varga Zsuzsa tanácsadó szakpszichológus a Bus4Life programmal összefüggésben.

A szakember szerint e korosztályban széles spektruma figyelhető meg ennek a fejlettségi szintnek; egyes gyerekeknél ez még egyáltalán nem alakult ki, és az ebben a szakaszban kapott megrázó információ hosszú távú szorongást válthat ki a gyerekből.

„Konkrétan az abortusszal kapcsolatban egy ilyen élmény befolyásolhatja a szexualitáshoz és a terhességhez való viszonyt, mert az nem reális tudáson, hanem szorongáson alapul” – állítja Varga Zsuzsa, aki szakmai munkája során találkozott olyan nővel, aki hasonló esettől eredezteti szorongását a teherbe eséstől. A szakpszichológus szerint látszik, hogy a Bus4Life program célja a prevenció, de egy nem kívánt magzat megtartása kamaszkorban nem biztos, hogy a legjobb döntés.

false

 

Fotó: facebook

 

A Bus4Life pedagógiai módszereiről hasonló a véleménye Halász Sára terapeutának is, aki maga is tart szexuális felvilágosító órákat. „Nem tartom építő módszernek a félelemkeltéssel való tájékoztatást. Azt nem lehet eltagadni, hogy az abortusz borzasztó nehéz és megterhelő döntés, de sokkal fontosabbnak gondolom, hogy arról beszélgessünk a kamaszokkal, mi vezet az abortuszhoz” – mondja a terapeuta.

A korábban említett rádióműsorban például a kislányok maguktól mesélnek arról, hogy a fiúk sokszor erőszakosak velük és a lányok általában akaratuk ellenére veszítik el a szüzességüket, mert partnerük nem elég türelmes. Halász Sára szerint nagyon fontos lenne, ha egy ilyen programban a hangsúlyt azokra a témákra fektetnék, amelyeket maguk a gyerekek hoznak szóba, például a nem kívánt szexuális együttlét kérdését.

„Részt vettem olyan szakmai anyag kidolgozásában, amely abban segít a pedagógusoknak, hogyan beszéljenek az abortuszról. Nem jó, ha felkészületlenül éri a gyerekeket ez a téma. Először meg kell ismerni, hogy pontosan milyen információik vannak erről. Ezenkívül fontosnak tartom, hogy ellene menjünk annak a megközelítésnek, miszerint a nő onnan kezdve, hogy megfogant, másodrendű a magzathoz képest. Továbbá fontos arról is beszélni, hogy a tiné­dzser­kori terhességek nagy részét felnőtt férfiak okozzák” – állítja a terapeuta.

Mivel az ajkai tudósításból, illetve Réka beszámolója alapján úgy tűnt, hogy az egyesület nem ejt szót a nemi erőszak témájáról, rákérdeztünk erre is. „A nemi erőszak, a beteg baba és a tiniterhesség esetei, továbbá az anya életének veszélyeztetettsége (például egy méhen kívüli terhesség esetében – ahol az anya életét műtéti úton meg tudjuk menteni, de a babát elveszítjük) részét képezik az előadásnak” – írták.

A program záró videója (a Mom at Sixteen c. filmből kivágott részlet) a szervezők szerint azt próbálja bemutatni, milyen nehéz a tizenévesen anyává váló lányok élete a szülés után – de ez még mindig jobb, mintha elvetették volna a magzatot. Ehhez képest a jelenet nem állít semmi ilyesmit, annyit látunk, hogy egy B kategóriás játékfilmben néhány kamasz lány az iskolai menzán nagyobb tömeg előtt mondja el, hogy gyereket szültek.

„Ez az univerzum válasza arra, hogy az élet folytatódik” – mondja a film főszereplője azt sugallva, hogy egy kisbabát nem lehet nem megszülni, teljesen mindegy, hogy a várandós kismama hány éves; az egyetlen út a terhesség kihordása, mert a gyermek az első, nem számít, ha maga az anya is gyerek még.

Folytatnák

A Bus4Life előadása 45 perces, osztályonként egyszeri alkalom. Azt a szervezők is elismerik, hogy a látottak után érdemes a diákokkal többször elbeszélgetni, további foglalkozásokat tartani. A hazai iskolarendszerben azonban a szexuális felvilágosítás meglehetősen esetleges, van olyan intézmény, ahol egyáltalán nincs.

„Ideális esetben ezt meg kellene előznie egy olyan hosszabb felvilágosító programnak, amelynek során a gyerekek megtudják, hogyan zajlik a magzat fejlődése, mit jelent a szexualitás, a beleegyezés vagy az engedélykérés. Megfelelő előkészítés után lehet beszélni az abortuszról, de fontos, hogy mindezt árnyaltan tegyék. Essen szó arról, hogy a gyerekeknek is van önrendelkezési joguk, beleszólhatnak abba, hogy mi történik a testükkel, felhíva a figyelmet arra, hogy egy nem kívánt terhesség kihordásának is vannak negatív testi és lelki következményei, nem csak az abortusznak” – mondja Varga Zsuzsa.

Réka az előadás után beszámolt negatív tapasztalatairól az iskola vezetőségének, ami után az intézmény úgy döntött, hogy a jövőben nem jöhet hozzájuk a Bus4Life csapata.
A Réka által kísért osztály idő hiányában nem jutott el az abortuszos videóig.

„Pedig az előadók nagyon szerették volna megmutatni” – mondja a szakpszichológus, aki az előadás után több alkalommal leült a gyerekekkel, hogy feldolgozzák a buszban szerzett élményeket. „Lehet, hogy azonnal fel kellett volna állnom és kivinnem őket az előadásról – mondja –, de akkor nem tudtuk volna megbeszélni később, hogy mi az, ami nem volt ezzel rendben.”

A program, amely két év alatt hatezer diákot ért el, jelenleg nem fut, de az egyesület szeretné folytatni a buszos felvilágosítást, mivel tájékoztatásuk szerint számos iskola jelezte, hogy örömmel visszavárják őket.

Állami hátszéllel

Az Operation Mobilisation egy amerikai gyökerű missziós szervezet, amelynek magyarországi leágazása rögtön a rendszerváltás után megjelent Onézimusz Alapítvány néven. 
A Bus4Life programjának videóanyaga az amerikai sablonanyagok átvételén alapszik. (A terhességmegszakításról szólót például egy olyan amerikai orvos készítette, aki korábban számos abortuszt elvégzett, de miután balesetben meghalt a gyereke, felhagyott e be­avatkozásokkal, és abortuszellenes aktivizmusba kezdett.)

A busz, amely nemcsak abortuszellenes iskolai felvilágosításnak, hanem hittérítő foglalkozásoknak, bibliakörnek vagy keresztény könyvesboltnak is otthont ad, számos országban járt már.

Az Onézimusz főbb tevékenységei között szerepel egyebek mellett a magyarországi gyülekezetek felkészítése a világmisszióra, illetve új gyülekezetek alapítása. A Bus4Life „felvilágosító programja” mellett szerveznek angoltanfolyamokat is, utóbbi célja a helyi lakosság elérése és az evangélium átadása a nyelvtanulás során, illetve a megtértek beépítése a gyülekezetbe.

Magát a Bus4Life programot számos egyesülettel közösen végzik (Kiáltás az Életért Egyesület, Magyarok Európában Egyesület, Magyar Evangéliumi Szövetség – utóbbi mögött feltűnik a református egyház is). Az elérhető beszámolók alapján a két egyesület rendszeresen részesül állami támogatásban. A Kiáltás az Életért Egyesület által készített Életút című magazin például a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), illetve az emberminisztérium támogatásával jött létre.

Az anyag érdekessége, hogy az egyik számban a fogamzásgátlásról szóló résznél a hormonális fogamzásgátló módszereket erkölcsi szempontból megfontolandónak ítélik, viszont a természetes megoldásokat (naptármódszer, hőmérőzés stb.) meleg szívvel ajánlják, mivel azok úgymond nagyon biztonságosak. Az Életútrésze a Bus4Life programnak is, legalábbis a buszban láthatók ezek az anyagok. Az Emmi 2018-ban támogatta az egyesület szervezte életvédő konferenciát is.

A Magyarok Európában Egyesület elérhető pénzügyi beszámolója meglehetősen hiányos. A központi költségvetésből 2018-ban kaptak 5 millió forintot, de hogy mire, azt pontosan nem tudni, a dokumentumban az értelmezhetetlen „lőzés” kifejezés szerepel. A közhasznú tevékenység 2018-as fő eredménye között említik a Bus4Life busz programját, bár ennek kifejtése is zavaros, tele hiányos mondatokkal.

Albertné Görgey Zsuzsanna egyesületi elnök az evangelikus.hu honlapon tájékoztat a szervezet munkájáról, világ­szemléletéről. „Ismét háborúban vagyunk, ahol naponta százhúsz néma sikollyal múlik ki az élet. 1956. június 4. óta a hatmilliót is meghaladta az állami engedéllyel, saját kérésre, orvosi segédlettel kiirtott hazánkfiainak száma. A segítségnyújtás eszközeivel mentünk ki a halál árnyékának völgyéből magzatokat és a pusztulás verméből nemzőiket” – írja Albertné, aki rendszeres vendége az Echo Tv-nek.

Nevéhez kapcsolódik a Séta az életért című életvédő esemény, amelyet tavaly egy az egyben a Fidesz pártalapítványa finanszírozott. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság támogatásával három évig prevenciós programokat végeztek (ehhez használták a buszt is) az Ócsai Halászy Károly Általános Iskolában, illetve a NEA is támogatta őket hasonló foglalkozások megtartásához.

Továbbá a Magyarok Európában Egyesület közös közleményt adott ki például a Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalommal vagy a CitizenGO-val. Az utóbbi oldal indított homofób kampányt a Coca-Cola reklámjai miatt. (A szélsőjobb petíciós platformjáról lásd korábbi cikkünket: Gender, Jézus, botmixer. Magyar Narancs, 2019. augusztus 8.)

 

(Közreműködött: Keller-Alánt Ákos)

Figyelmébe ajánljuk

Átvitt értelem

Jędrzej apukája bokszbajnok volt a hetvenes években, de megmondták neki az elvtársak, hogy az olimpián majd veszítenie kell a szovjet versenyzővel szemben, mire ő abbahagyta az egészet, fiát kifejezetten eltiltotta a boksztól, szegény bányászként, a munkahelyén kapott légúti betegségben halt meg. Megfulladt. Konkrétan és átvitt értelemben is.

Blue Bayou

  • - turcsányi -

Az időutazás és a vérfertőzés közé nehéz egyenlőségjelet tenni. Ám tudjuk jól, hogy a mozi csodákra képes.

Truffaut-ra várva

Értelmiségi fiú és pincérlány nem lehetnek egymáséi az osztálykülönbség miatt. A fiú (Victor Belmondo, a nagy Jean-Paul fia, látszik is rajta) egyetemre jár, filmrendezői ambíciói vannak, és társadalmi helyzetének megfelelő, sznob barátai, akik ki nem hagynák az alkalmat a nem csak Truffaut-t, de Marilyn Monroe-t sem ismerő lány cikizésére (akit Marie-Line-nek hívnak, haha).

Kint is bent

  • Kiss Annamária

Gombfoci, műbőr fotelek, kőbányai világos; szemüvegek óriási kerettel, húsleves és rántott hús; skálás szatyor, műanyag ételhordó, Wunderbaum és pajesz.

Kötelező olvasmány

  • Németh Gábor

Ballát olvasni olyan, mintha az ember fölülne a hullámvasútra, és életkori sajátosságainak megfelelően viselkedne. Sose tudod, mi jön, sikoltozol és üvöltesz, hol félelmedben, hol örömödben. Lásd még a paraszt bácsit a viccben, akit elvittek műrepülni. Aki sok mindenre számított, még arra is, hogy becsinál, de arra azért nem, hogy az egész a nyakában végzi.

 

Az orosz mese

„Önök felfüggesztett szabadságvesztéssel, Damoklész kardjaként próbálnak fenyegetést elérni nálam. Én ott leszek, ott fogok harcolni. Ha akarnak, dugjanak érte börtönbe. Most már tényleg csak egy hajszál választ el tőle. Dugjanak börtönbe, megyek, de én ott leszek kint az emberekkel, most pedig kivonulok a magyar parlamentből, de ne féljenek, önök is ki fognak, csak önök nem önszántukból. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!”

A pánik és a reakció

Lassuló és kimerülő gazdaság, növekvő elégedetlenség a mélyben, a semmiből előtört politikai versenytárs, rakétasebességgel lefalcoló külföldi szövetségesek. Ennél nagyobb veszély nem is leselkedhet az egyeduralomba belekényelmesedett kormányra.

 

A pecsenyekacsa alkonya

Eddig Európa 30 baromfitartó gazdaságában tört ki a madárinfluenza, ezért e helyeken a teljes állományt felszámolták. Az esetek harmada Magyarországhoz köthető, a legtöbb állatot viszont Olaszországban kellett leölni. A baromfi-feldolgozókat idővel alapanyag­hiány sújthatja.