Visszavonta a Fidesz a törvénymódosítást, mégsem lesznek fizetősek a cégadatok

  • narancs.hu
  • 2019. december 21.

Belpol

Elállt a kormány a vitatott javaslat megvalósításától.

Az egyik utolsó ülésnapon elfogadott törvénymódosítás során visszavonta a Fidesz-KDNP-kormány azt a nyáron elfogadott törvényjavaslatot, amelynek értelmében az eddig ingyenes cégadatok jelentős részét fizetőssé tették – írja az Mfor.

A lap kiemeli, hogy a változásnak már október elsején hatályba kellett volna lépnie, ám az ahhoz szükséges rendeletet soha nem fogadták el, és végül törvényben is visszavonták a módosítást.

Az Igazságügyi Minisztérium az Mfor kérdésére azt írta, hogy „az eredeti jogalkotói cél az ingyenes céginformációval való visszaélést kívánta megakadályozni. A gyakorlati visszajelzések alapján megállapítható azonban, hogy a módosítás a joggyakorlatban, az üzleti forgalomban jelentősebb érdeksérelemmel járna, így a 2019. szeptember 30-ai szövegállapot kerül visszaállításra.”

Nem változtatott viszont a kormány a cégek számára bevezetésre került új ingyenes szolgáltatásokon. Így havonta ingyenesen kapnak majd közokirati formájú elektronikus cégkivonatot, továbbá elektronikus üzenettel értesülnek a cégadataikban történő változásokról. Ezt külön nem kell majd igényelniük, a céginformációs szolgálat automatikusan a  cégkapura küldi a cégkivonatot, illetve az elektronikus értesítést.

Lesz ugyanakkor fizetős szolgáltatás is, ennek keretében online fizetés ellenében bárki hozzájuthat online céginformációkhoz, például cégkivonathoz, cégmásolathoz, cégbizonyítványhoz. Mindez igényelhető lesz majd közokirati és nem közokirati formában is.

Figyelmébe ajánljuk