Tömeges felmondások az ellenzéki önkormányzatoknál

Akadálypálya

Belpol

Sorra távoznak az alkalmazottak több, az októberi választást követően ellenzéki vezetésűvé vált önkormányzatnál. A bizalmi pozíciókban normális a személycsere, ám a hírek szerint „mezei” hivatalnokokat is erre beszélnek rá egyes vesztesek.

„Jóravaló fideszes politikusok jelenleg mindent megtesznek azért, hogy a polgármesteri hivatal bedőljön. Egyenként felkeresik az önkormányzati dolgozókat, és arra presszionálják őket, hogy egyszerre álljanak fel. Az újpesti példát akarják megvalósítani, ahol már az átadás-átvétel előtt felmondott a dolgozók többsége” – nyilatkozta a napokban Mirkóczki Ádám, Eger jobbikos polgármestere az egriugyek.hu portálnak. Noha egy új vezetésű önkormányzatban bizonyos pozíciókban (cégvezetők, jegyzői iroda, polgármesteri kabinetiroda stb.) normális, hogy politikai váltás esetén személycserék, felmondások történnek, Egerben és Újpesten ennél többről van szó. Olyan alkalmazottakat is megpróbálnak rábeszélni a távozásra, akik nincsenek vezető beosztásban, egyszerű köztisztviselők, hivatali dolgozók. Néhány település, illetve budapesti kerület példáján jól látszik, hogy ez a rendszerszintűnek tűnő áskálódás nemcsak a napi működésben okoz problémákat (még ha csak átmenetileg is), de segíti a korábbi vezetésnek azt a törekvését, hogy az új polgármester minél később kezdhesse meg az eddigi működés átvilágítását és az érdemi munkát.

 

Furcsaságok

Az október 13-i választás után Erzsébetvárosban bejelentette távozását a teljes jegyzői iroda, illetve a polgármesteri kabinetből is kilencen felállnak. A VII. kerület új polgármestere, a DK-s Niedermüller Péter természetesnek tartja az ő fölmondásukat, mivel valamennyien úgynevezett bizalmi, személyhez (a korábbi polgármesterhez) kötött pozíciókat töltöttek be. A távozások nem érték váratlanul Niedermüllert; mint lapunknak elmondta, minden rendben ment, tudomásul vette a helyzetet, és most azon van, hogy a jegyzői irodába megfelelő szakjogászokat találjon. Erzsébetvárosban azért sem drasztikus a helyzet, mert a távozók november végéig segítik az új polgármester munkáját. Az átadás-átvételről azonban már nem volt ennyire jó a véleménye. „Vannak furcsaságok, ha szabad így mondanom. Gyakorlatilag gördülékenyen ment eddig minden, első ránézésre megkaptam a szükséges anyagokat. A gondok ott kezdődnek, amikor jobban belenézünk a papírokba, és rákérdezünk bizonyos dolgokra” – mondta. Mint mindenhol, ott is csak most kezdik megvizsgálni az előző önkormányzat működését, ezért túl sok konkrétumot Niedermüller sem tudott említeni. „Előfordult, hogy nem készült jegyzőkönyv olyan ülésekről, amelyekről kellett volna, vagy ha kértem a papírokat, azt mondták, hogy hangfelvétel van róla, de amikor azt kértem, az a válasz érkezett, hogy sajnos technikai okokból megsemmisült” – mondta lapunknak a DK-s polgármester, hozzátéve, hogy főleg ingatlanügyekkel kapcsolatban nem teljes körű a tájékoztatás.

Niedermüller Péter nem tervez személycseréket abban az esetben, ha az önkormányzati munkavállalók szakmai szempontok alapján végzik a feladataikat. „Még az elején vagyunk a munkának, de azt már most látjuk, hogy nincs szüksége a kerületnek hét önkormányzati cégre. Ebben lesznek változások, vezetői szinten személycserék, szervezeti átalakítások, de ezenkívül nem feszegetem, hogy ki melyik párttal szimpatizál, ilyen alapon nem lesznek elbocsátások” – közölte a VII. kerületi városvezető.

Az erzsébetvárosi eset a távozók együttműködésére példa, de nem mindegyik új, ellenzéki polgármester mondhatja el, hogy előre tisztában volt a várható felmondásokkal – pontosabban a közös megegyezéssel való távozásokkal. Nem mindegy ugyanis, milyen módon történik a kilépés; például sok esetben az előző polgármesterrel állapodtak meg a munkavállalók, és bizonyos pozíciókban járt a végkielégítés. Niedermüller szerint ez a VII. kerületben jogszerűen történt, a törvényben előírt összegekkel távoztak a volt alkalmazottak.

A VIII. kerületben kisebb riadalmat keltett az, ami Pikó András független polgármester megválasztása után történt: két fontos önkormányzati cég (a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ és a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Kft.) teljes igazgatósága távozott, s három vezető többmilliós (3,4 és 4,7 millió közötti) végkielégítést kapott. Mindez akkor történt, amikor Józsefvárosban a Fidesz megtámadta a választási eredményt, ezért Pikó győzelme még nem emelkedett jogerőre, így a távozók utódait sem tudta kinevezni. Egy ideig az is kérdés volt, hogy aláírási joggal rendelkező vezetők nélkül egyáltalán el tudják-e utalni időben a hivatali dolgozók fizetését. „Aláíró vezetők nélkül félő, (…) leállnak a folyó ügyek (bérleti szerződések stb.), nem fizetik időben be az adót és a járulékokat, és kezelhetetlen hangulat alakul ki a vállalatnál, ahol elterjedt, hogy Pikó rugdossa ki az embereket” – írta le a helyzetet Pikó a Facebook-oldalán még október 18-án. Végül a jegyző biztosította az aláírásra jogosult vezetők helyettesítését addig, amíg a választási eredmény jogerőre nem emelkedett.

Pomázon az eddigi fideszes polgármestert a független Leidinger István győzte le. Hivatalba lépésekor az új polgármester azzal szembesült, hogy bezárt a helyi okmányiroda, mivel egy fő kivételével az összes ügyintéző távozott. Minderről Leidinger nem kapott előzetes tájékoztatást, s miután megkereste a Szent­endrei Járási Hivatal vezetőjét, kiderült, hogy nem politikai indíttatású szabotázsról van szó, véletlen egybeesés, hogy az okmányiroda pontosan akkor omlott össze, amikor a nem fideszes városvezető megkezdené a munkát. „Volt, aki elköltözött vagy most ment nyugdíjba” – mondja Leidinger, hangsúlyozva, hogy az okmányiroda nem tartozik az önkormányzat alá, de Pomázon a polgármesteri hivatal földszintjén működött. „Jeleztem az illetékeseknek, hogy amennyiben nem üzemel az okmányiroda, visszakérjük a területet. Hamar megoldódott a helyzet, sikerült plusz egy embert találniuk, ezért most két fővel újra nyitva van az iroda” – mondta a Narancsnak Leidinger István. Ami persze nem azt jelenti, hogy minden megoldódott volna, hiszen a két ügyintézőnek 36 ezer lakos ügyeit kell intéznie.

Ami az átadás-átvételt illeti, Leidinger egyelőre csak „tűzoltást” tud végezni, hiszen több tízmilliós kifizetetlen számlák várták, decemberig pedig biztosan nem lesz pénze a városvezetésnek. Akkor az iparűzési adóval tudnak majd kalkulálni, de ahogy a pomázi polgármester fogalmazott, egyelőre semmihez nem tud hozzálátni, amihez pénz kell. Amint rendeződött a település pénzügyi helyzete, Pomázon is megkezdődik a teljes átvilágítás.

„Az alpolgármesterek bejárkáltak a hivatalba, és azt terjesztették, hogy mindenkit ki fogok rúgni, illetve azt, hogy aki az új városvezetés alatt is marad, az áruló” – ezt már Déri Tibor mondta lapunknak. Újpest momentumos polgármestere több mint 2 ezer szavazattal verte meg a korábbi fideszes városvezetőt, Wintermantel Zsoltot. Az eredményt itt is megtámadta a Fidesz, sikertelenül.

Újpesten egyszerre 40 ember állt fel, és nem csak a bizalmi pozíciókban dolgozók. „Osztályvezetők, főosztályvezetők, hivatalnokok távoztak közös megegyezéssel, és egyre többen igazolják, hogy mindezt erős külső nyomásra tették” – válaszolta érdeklődésünkre Déri. A távozóknak egyébként csak a fele töltött be politikai, bizalmi állást. „Nagyon megnehezítette a kommunikációt és a bizalomépítést ez a híresztelés, de néhány embert sikerült meggyőznöm. Miután látták, hogy nem igaz, amit rólam állítottak, többen megkerestek azzal, hogy tekintsük semmisnek a korábbi megállapodást, inkább maradnának” – számolt be Déri, aki Niedermüllerhez hasonlóan azt hangoztatta, hogy hivatalnokokat nem áll szándékában elküldeni.

 

Hozzáférés nélkül

Az újpesti polgármesternek nemcsak az így keletkezett létszámhiánnyal kellett szembenéznie, hanem azzal is, hogy nem adják át neki a hivatalos önkormányzati honlaphoz, illetve a Facebook-oldalhoz szükséges hozzáférést. „A kerületi közösségi oldalt 40 ezer ember követi, akikkel jelenleg nem tudunk kommunikálni. Ha ez nem oldódik meg, a rendőrséghez fogunk fordulni” – mondja az újpesti polgármester. (A kommunikációs csatornák blokkolása nem elszigetelt eset, Józsefvárosban hasonló történt. „A Józsefváros című kerületi lap teljes szerkesztősége eltűnt, táppénzre mentek, szabadságon vannak vagy felmondtak. Egy oltári nagy disznóól keletkezett, nem lehetett elérni az illetékeseket telefonon, egyszerűen nem tudjuk szerkeszteni a lapot” – sorolta Pikó, hozzátéve, hogy sokáig a hivatalos honlaphoz sem fértek hozzá. A VIII. kerületi polgármester reméli, hogy december elején megjelenik a kerületi lap olyan tartalmakkal, amelyeket már az új vezetés alakított.)

Az újpesti polgármester bízik abban, hogy hamar be tudják tölteni a megürült állásokat. „A hír hallatán, hogy negyven ember távozott a hivatalból, kétszáznál is több önéletrajz érkezett hozzám” – mondta Déri. A felmondásokkal kapcsolatban pedig részletes vizsgálatot kezdeményeztek, jelenleg jogászok nézik át a dokumentumokat. „A végkielégítésekről egyelőre annyit tudok mondani, hogy összességében elég nagy szám jött ki. Ennek a negyven embernek a távozása 132 millió forintjába került az önkormányzatnak. Azt még nem tudjuk, hogy ezek a kifizetések milyen jogcímen történtek, és mekkora hiányt okoz ez a költségvetésben, illetve hogy mindez jogszerű volt-e” – tájékoztatott az újpesti polgármester, megjegyezve, hogy az erről szóló papírok átadása csaknem három hétig húzódott.

Az olyan helyeken, ahol a tömeges fölmondások, a hiányos iratátadások vélelmezhetően nem véletlenül zajlottak (Újpest, Eger, Józsefváros, Ferencváros), ezeknek kétféle célja lehetett. Részben a zűrzavar előidézése, hogy így nehezítsék a megválasztott ellenzéki polgármesterek dolgát (és hogy esetleg a nehézkes ügymenetre hivatkozva lehessen sulykolni a propagandában az új vezetők „alkalmatlanságát”), részben az átvilágítás késleltetése vagy ellehetetlenítése. Az új önkormányzatok még nagyon az elején tartanak a korábbi kormánypárti városvezetők munkájának, a különböző települési cégek és munkafolyamatok átvilágításának, de néhol már dőlnek kifele a szekrényből a csontvázak. Egerben például több száz milliós kifizetetlen követelést találtak; a város egyebek közt tartozik a Volánnak, az egri gyógyfürdő strandrészét üzemeltető cég (Eger Termál Kft.) pedig évek óta nem fizet vízhasználati díjat a Heves Megyei Vízműveknek. Hasonló ügyek bőséggel várhatók még a közeljövőben szerte az országban. Miközben mindenütt azt hangsúlyozzák, hogy fontos ez a feltáró munka – már csak a tisztánlátás végett is –, a fő cél nem ez, hanem az adott település, kerület normális irányítása.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.