Sorra érkeznek a politikusok gratulációi a Nobel-díjas Karikó Katalinnak

  • narancs.hu
  • 2023. október 2.

Belpol

Előkerültek a közös fotók és a jó oktatás fontossága is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Karikó Katalin és Drew Weissman kapta a 2023-as orvosi Nobel-díjat a koronavírus-járvány elleni egyik leghatékonyabb védekezési módszer, a más betegségek ellen is bevethető mRNS-alapú oltási technológia kifejlesztéséért. A stockholmi Karolinska Intézetben tartott hétfői bejelentés után nem sokkal a magyar biokémikus a fiatal diákoknak üzent, miközben a politikusok gratulációi elárasztották a közösségi oldalakat.

A Telex összeállítása szerint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő volt a leggyorsabb, aki Facebook-posztjában „elképesztő sikernek” nevezte, hogy Karikó Katalin Nobel-díjat Kapott. A kormány részéről nem sokkal később többek között Hollik István, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója, Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár és Varga Judit is gratulált. Utóbbi volt egyébként az első a politikusok közül, aki kiemelte, hogy Karikó Katalin az első magyar Nobel-díjas nő. 

Hatalmas büszkeség!🇭🇺 Karikó Katalinnak ítélték oda a világ legrangosabb tudományos elismerését, a Nobel-díjat. Az első...

Posted by Varga Judit on Monday, October 2, 2023

Ezt Novák Katalin is kiemelte, aki egy közös képet is megosztott a kutatóval. Mint írta:

„Karikó Katalin az első magyar nő, aki Nobel-díjat kap. Óriási büszkeség, hogy nemzetünk egy olyan Nobel-díjassal gazdagodott, akinek kutatásai milliók életét menthették meg.”

Orbán Viktor miniszterelnök egy kicsivel később szintén közös képpel és egy „magyar nő a világ tetején” felirattal gratulált. 

Gratulálok az első Nobel-díjas magyar nőnek! Büszkék vagyunk!

Posted by Orbán Viktor on Monday, October 2, 2023

Botka László, Szeged polgármestere ugyancsak a kutatóval készült fotóját posztolta. Karikó Katalin egyébként Szegeden tanult és a város díszpolgári címét is viseli. Ellenzéki oldalról mások mellett  Jámbor AndrásKarácsony GergelyMesterházy Attila és Dobrev Klára is gratulált, Tordai Bence pedig azt is megjegyezte, hogy „ezért is érdemes jó oktatást csinálni”.

Hasonló gondolatok jutottak eszébe Gyurcsány Ferencnek is, aki egy újabb szabadversre emlékeztető bejegyzésben fogalmazta meg, hogy miért nem érdemes azon tépelődnünk, hogy „Karikó Katalinnak is el kellett menni, hogy elérje a Nobel-díjat érdemlő teljesítményt.”

Most ne tépelődjünk egy darabig, hogy Karikó Katalinnak is el kellett menni, hogy elérje a Nobel-díjat érdemlő...

Posted by Gyurcsány Ferenc on Monday, October 2, 2023

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.