A legsötétebb időkre emlékeztet az új gyülekezési törvény

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 30., 13:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Holnap lép érvénybe.

Október elsejével gyűlésnek számít, ha legalább két (!!!) ember részvételével nyilvános összejövetelt tartanak „közügyben véleménynyilvánítás céljából”. A gyűlés akkor minősül nyilvánosnak, ha ahhoz bárki szabadon csatlakozhat – írja az MTI a törvényi változásokról, melynek értelmében holnaptól:

– A gyűlést annak megtartását megelőzően legfeljebb három hónappal, és a felhívás előtt legalább 48 órával köteles bejelenteni a szervező az illetékes rendőrkapitányságnak. Ha a bejelentési határidő megtartása veszélyeztetné a gyűlés célját, a gyűlést az arra okot adó eseményt követően haladéktalanul, a felhívás megküldésével kell bejelenteni a rendőrségnél (sürgős gyűlés). Viszont nem kell a gyűlést bejelenteni, ha a gyülekezés egy, azt közvetlenül megelőző indokból, tervezés és szervező nélkül alakul ki (spontán gyűlés).

– Ha azonos helyszínre és időpontra több gyűlést jelentenek be, és azok egyidejű megtartása nem lehetséges, az élvez elsőbbséget, amelyet a rendőrségnek korábban jelentettek be.

–  A rendőrség megtilthatja a gyűlés megtartását, ha megalapozottan feltehető, hogy a gyűlés a közbiztonságot vagy a közrendet közvetlenül, szükségtelen és aránytalan mértékben veszélyezteti, illetve mások jogainak és szabadságának szükségtelen mértékű és aránytalan sérelmével jár.

–  A jogszabály szerint akkor is megtiltják a gyűlést, ha a gyűlés – az alkalmazott technikai eszközök, időtartama miatt – „alkalmas mások magán- és családi életének védelméhez való jogának, otthonának, emberi méltóságának, a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának a megsértésére, vagy szabad mozgáshoz, tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogának korlátozására”.

–  A rendőrség akkor is megtiltja a gyűlés megtartását, ha a gyülekezés helyszíne olyan országos jelentőségű történelmi emlékhely vagy időpontja olyan nap, amely a nemzetiszocialista vagy kommunista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök áldozataira emlékeztet, és a bejelentéskor rendelkezésre álló körülmények alapján fennáll a közvetlen veszélye annak, hogy a gyűlés a nemzetiszocialista vagy kommunista diktatúra által elkövetett embertelen bűnök tényét tagadja, kétségbe vonja, jelentéktelen színben tünteti fel, vagy azokat igazolni törekszik, és ezáltal a gyűlés alkalmas a köznyugalom megzavarására.

A rendőrség határozata ellen fellebbezésnek helye nincs, de azt a szervező három napon belül közigazgatási perben megtámadhatja. 

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 30., 13:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  Kovacs
  2018. október 01., hétfő 11:08
  "Hárman mennek, beszélgetnek."
  Így jó nagy bajba keverednek.
  Ez ám a "beszéd"!
 2. 6
  Nonemart
  2018. október 01., hétfő 08:05
  Hozzászólni ? Hát a röhögéstől nem tudok ..... Két ember..... és jön a rendőr harmadiknak ! Hát ez ......
 3. 5
  jhamori
  2018. október 01., hétfő 05:06
  Rendben van: a rendőrség megtiltja. De azután mi következik? Mert más törvényben ugyanis nincs benne, hogy a rendőri tilalom megszegésének mi a konzekvenciája.

  Tehát jön a rendőr és betilt. Azután a rendőrrel benyomunk egy felest? Vagy verekedni kezdünk? Vagy csak leugatjuk egymást? Vagy a rendőr ügyvédet hív? Vagy a tömeges migráció támogatása örvén dutyiba dug?
 4. 4
  tiszapolgári
  2018. szeptember 30., 22:56
  Hát, bíró úr, az úgy volt, hogy sétálok a feleségemmel a korzón, kérdezem tőle, mit csinált ma, mondja, hogy vett tíz tojást a CBA-ban, kérdezem tőle, és mennyibe került, azt mondja, 36 forint darabja, erre mondom, hogy a Coopban olcsóbb lett volna, igen, mondja, de ezek L-es tojások voltak, a Coop-tojás meg csak M-es. Mondom neki, hogy a Coop akkor is olcsóbb, erre odajön egy rendőr, hogy mi ketten a feleségemmel nyilvános összejövetelt tartunk „közügyben véleménynyilvánítás céljából”. Mondom a rendőrnek, apádfaszát, a feleségem meg, hogy őszerinte ez a rendőr hülye vagy be van rúgva, erre mondja a rendőr, hogy az a hülye, aki mondja. Na, ezt meghallotta egy civil ruhás detektív, tudja, akik sötét esőkabátban járnak, meg napszemüvegben, és behozatott mindhármunkat, ezt az első rendőrt, meg a feleségemet, meg engem. Hát ezért vagyunk most itt a bíró úr előtt.
 5. 3
  rworse
  2018. szeptember 30., 20:55
  Holnaptól csak egyesével szabad járni az utcán, lakásokban. Kivétel a keresztény családok.
 6. 2
  naki
  2018. szeptember 30., 16:48
  Be van tiltva a nemzetiszotyialista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök áldozataira emlékezni? Büntetik, aki a nemzetiszotyialista diktatúra által elkövetett embertelen bűnök tényét tagadja, kétségbe vonja, jelentéktelen színben tünteti fel, vagy azokat igazolni törekszik?
 7. 1
  szegedi789
  2018. szeptember 30., 14:23
  Legsötétebb időhőhőhőőők??? Ó, nem kell annyira visszamenni. Ki a belügyminiszter ?

  Ó, akkor "csak" a '70-80-as évek jönnek vissza ! Jaj... :(

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Kis-Magyarország

Kultúra