Speciális szabályokat ígért Orbán a városiakra és az idősekre

  • narancs.hu
  • 2020. április 24.

Belpol

Új szabályokat fog alkotni a kormány, az idősekre, betegekre, városiakra külön szabályok vonatkoznak majd.

A koronavírus-járvány elleni védekezés első szakasza jövő hét végén lezárul, ezért a kijárási korlátozások helyett új szabályokat fog megalkotni a kormány, és fokozatosan újraindítható lesz az élet - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán arról beszélt, hogy a védekezés első szakaszában felkészítették Magyarországot a legrosszabb forgatókönyv esetére, a második szakaszban pedig fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindulhat az élet Magyarországon.

Azt is mondta, ennek az a feltétele, hogy az újraindítás időszakában is meg tudják védeni a leginkább veszélyeztetett időseket, krónikus betegeket és a nagyvárosokban élőket, ezért rájuk vonatkozóan speciális szabályokat kell kigondolni, ezek kialakítása gőzerővel zajlik.

Hozzátette, ha az élet újraindításakor véletlenül elszabadulna a vírus, akkor is rendelkezésre kell állni a kórházi ágyaknak, erre készültek fel a védekezés első szakaszában. Később megjegyezte azt is, hogy szerinte az osztrákok gyorsan haladnak, Magyarország Ausztriánál kicsit óvatosabban fog nyitni.

Megjegyezte azt is, hogy míg eddig bevált, hogy a polgármesterek hétvégente szigoríthatnak, szerinte május 4-e után általános szabályokkal kell operálni. Azt mondta, a felelősség a kormányé, de lehet, hogy nem fogja elvenni a többletjogot a polgármesterektől.

Orbán arról is beszélt, hogy míg mások vagyonokat fizetnek azért, hogy kurzusok keretében tanulják ki a válságmenedzsmentet, ő hat hét alatt az életben megtapasztalhatta ezt.

A gazdasággal kapcsolatban továbbra is azt hangsúlyozta, hogy a munkahelyekre koncentrál, és ha valaki elveszti a munkáját, akkor szerinte egy jól kiépült rendszerbe kerül: “van munkanélküli segély, ráadásul van közmunka is”. Azt is mondta, gyors gazdasági kilábalásra készül és hogy amennyi munkahelyet tönkretesz a vírus, annyit létre is hoznak.

Orbán megint kritizálta az EU-t, azt mondta, pluszpénzt nem ad a védekezésre, csak könnyebben hívhatnak le korábbi pénzeket, amit egészségügyre is tudnak fordítani, illetve megállapodtak a költségvetés átszabásában. Arról azonban nem tudtak megállapodni, hogy az EU hitelekkel segítse a járvány utáni helyzetet, vagy "ajándék" pénzekkel.

Szóba került a felhatalmazási törvény is, erről Orbán azt mondta, nem nagyon érdekli, hogy Berlinben mit gondolnak Budapestről, Brüsszelben pedig "Soros György kezét" látja a kritikákban. Orbán közölte, szerinte egy "kettes számú Soros-terv" készül, mert Soros a héten írt arról egy véleménycikkben, hogy az EU-nak kölcsönöket kellene felvennie, Orbán szerint ezt adósrabszolgaságnak hívják.

Ne egyenek cukrot! Vegyenek Magyar Narancsot!

Mi minden van a friss számban? Zavar a kommunikációban, zavar a döntéshozatalban. Biztonságos-e megtartani május 4-ével kezdődően az érettségi vizsgákat?Kinek a felelőssége a diákok, a családtagjaik és a pedagógusok egészségének kockáztatása a járványhelyzetben?Teczár Szilárd okos cikkében megszólal Horn György, az AKG igazgatója és Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is.

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.