Speciális szabályokat ígért Orbán a városiakra és az idősekre

  • narancs.hu
  • 2020. április 24.

Belpol

Új szabályokat fog alkotni a kormány, az idősekre, betegekre, városiakra külön szabályok vonatkoznak majd.

A koronavírus-járvány elleni védekezés első szakasza jövő hét végén lezárul, ezért a kijárási korlátozások helyett új szabályokat fog megalkotni a kormány, és fokozatosan újraindítható lesz az élet - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán arról beszélt, hogy a védekezés első szakaszában felkészítették Magyarországot a legrosszabb forgatókönyv esetére, a második szakaszban pedig fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindulhat az élet Magyarországon.

Azt is mondta, ennek az a feltétele, hogy az újraindítás időszakában is meg tudják védeni a leginkább veszélyeztetett időseket, krónikus betegeket és a nagyvárosokban élőket, ezért rájuk vonatkozóan speciális szabályokat kell kigondolni, ezek kialakítása gőzerővel zajlik.

Hozzátette, ha az élet újraindításakor véletlenül elszabadulna a vírus, akkor is rendelkezésre kell állni a kórházi ágyaknak, erre készültek fel a védekezés első szakaszában. Később megjegyezte azt is, hogy szerinte az osztrákok gyorsan haladnak, Magyarország Ausztriánál kicsit óvatosabban fog nyitni.

Megjegyezte azt is, hogy míg eddig bevált, hogy a polgármesterek hétvégente szigoríthatnak, szerinte május 4-e után általános szabályokkal kell operálni. Azt mondta, a felelősség a kormányé, de lehet, hogy nem fogja elvenni a többletjogot a polgármesterektől.

Orbán arról is beszélt, hogy míg mások vagyonokat fizetnek azért, hogy kurzusok keretében tanulják ki a válságmenedzsmentet, ő hat hét alatt az életben megtapasztalhatta ezt.

A gazdasággal kapcsolatban továbbra is azt hangsúlyozta, hogy a munkahelyekre koncentrál, és ha valaki elveszti a munkáját, akkor szerinte egy jól kiépült rendszerbe kerül: “van munkanélküli segély, ráadásul van közmunka is”. Azt is mondta, gyors gazdasági kilábalásra készül és hogy amennyi munkahelyet tönkretesz a vírus, annyit létre is hoznak.

Orbán megint kritizálta az EU-t, azt mondta, pluszpénzt nem ad a védekezésre, csak könnyebben hívhatnak le korábbi pénzeket, amit egészségügyre is tudnak fordítani, illetve megállapodtak a költségvetés átszabásában. Arról azonban nem tudtak megállapodni, hogy az EU hitelekkel segítse a járvány utáni helyzetet, vagy "ajándék" pénzekkel.

Szóba került a felhatalmazási törvény is, erről Orbán azt mondta, nem nagyon érdekli, hogy Berlinben mit gondolnak Budapestről, Brüsszelben pedig "Soros György kezét" látja a kritikákban. Orbán közölte, szerinte egy "kettes számú Soros-terv" készül, mert Soros a héten írt arról egy véleménycikkben, hogy az EU-nak kölcsönöket kellene felvennie, Orbán szerint ezt adósrabszolgaságnak hívják.

Ne egyenek cukrot! Vegyenek Magyar Narancsot!

Mi minden van a friss számban? Zavar a kommunikációban, zavar a döntéshozatalban. Biztonságos-e megtartani május 4-ével kezdődően az érettségi vizsgákat?Kinek a felelőssége a diákok, a családtagjaik és a pedagógusok egészségének kockáztatása a járványhelyzetben?Teczár Szilárd okos cikkében megszólal Horn György, az AKG igazgatója és Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is.

Figyelmébe ajánljuk