Sün helyett úthenger jár a „Kamu utcában”, repednek a lakások falai

Belpol

Por, állandó zúgás és maradandó károk: nem bírnak együtt élni a kőbányai Ihász köz lakói a rájuk kényszerített építkezéssel, ami feldúlta addigi nyugodt mindennapjaikat.

Zörögnek a poharak a konyhaszekrényben, rezeg az ágy: hetek óta építkezés zúgására kelnek a kőbányai Ihász köz lakói, miután kétségbeesett küzdelmük ellenére sem tudták megakadályozni, hogy panelsoruk mellé kétsávos út épüljön az Albert Camus utcában.

A helyiek által csak Kamu útnak vagy utcának nevezett árok ügyéről már korábban is írtunk. A területen egykor iparvágány futott, majd évtizedeken át üresen állt – ezalatt fák, bokrok nőtték be, több fát még az Ihász köziek ültettek, 35-40 évvel ezelőtt.

Az utcaként sosem funkcionáló füves területről sokan azt sem hallották, hogy a 2012-ben a világhírű francia író után nevezték el. Arról pedig senki sem szólt a lakóknak, hogy az önkormányzat pályázati forrásból utat szeretne építeni az árok helyére. Csupán Somlyódy Csaba szocialista alpolgármester augusztus 12-i Facebook-posztjából tudták meg, hogy a beruházás hamarosan elstartol.

A magát átvertnek, mellőzöttnek érző lakóközösséget az is felbőszítette, hogy a városvezetés rájuk hárította a felelősséget. D. Kovács Róbert, Kőbánya fideszes polgármestere egy augusztus 26-i képviselő-testületi ülésen azzal vágott vissza a tájékoztatást hiányoló Ihász közieknek, hogy nem kapcsoltak időben, hiszen a beruházás tervéről a kerületi újság többször beszámolt, és ha körülnéztek volna az önkormányzat honlapján, ott is találtak volna az építkezésről szóló dokumentumokat.

A panelsorban élőket egységbe kovácsolta a krízishelyzet, minden lehetséges módon igyekeztek megóvni a zsebkendőnyi zöldövezetet. A kerületi Momentum segítségével aláírást gyűjtöttek az építkezés ellen, augusztus 23-án élőlánccal akadályozták meg a munkálatok elkezdését. „Kamu utcai pikniket” is tartottak az építési területen, majd a rendőrségtől kértek területfoglalási engedélyt, hogy a helyszínen tarthassanak tüntetéssorozatot. Szélmalomharcuk azonban csak lassítani tudta a projektet: a tervezett kétsávos út helyén már földdel megrakott billencsek járnak, az akadályt jelentő bokrokat a munkások kivágták, helyenként élő fák gyökereit is megrongálva tereprendezés közben.

A Narancs.hu pénteken járt újra helyszínen. Friss fejlemény, hogy a kivitelező lekordonozta a munkaterületet, így a helyiek sem tudták folytatni tiltakozó akciójukat. Ez lehetett persze életvédelmi óvintézkedés is, de azt már nehéz mással magyarázni, mint gyanakvással, hogy a lakók elmondása szerint egy-két munkás éjszakára is az építkezés területén marad. A körbekerített földsáv mellett többek között Nórával és Lászlóval beszélgettünk: talpunk alatt remegett a föld, amikor tőlünk 15-20 méterre egy úthenger haladt át. „Ugyanezt érezzük vagy még erősebb rezgést a nyolcadikon is, a fürdőszobaajtónk szabályosan vibrál, amikor a teherautók érkeznek” – mondja Nóra. Ő csak a zajártalomra és a teherautók nyomában szálló porfelhőkre panaszkodik, de több panellakásban komoly károkat is okozhatott az építkezés moraja:

az Ihász-köziek Facebook-csoportjában megrepedt válaszfalakról, repedezett erkélyüvegről készített képeket töltöttek fel.

A kérdésre - jelzik-e a hatóságoknak a történteket – Nóra azt mondta, már megpróbálkoztak vele: „hívtuk a rendőrséget és a katasztrófavédelmet; utóbbiak azt mondták, csak akkor tudnának lépni, ha az adott panelházban a lakók legalább tizede hasonló károkról számol be”. Minden más esetben marad az egyéni panasztétel vagy a polgári peres eljárás lehetősége, Nóráék azonban nem tudnak róla, hogy valaki is jogi útra terelte volna az ügyet.

 
munkaterület
Fotó: A szerző felvétele/Koncz Tamás / Magyar Narancs
 

Lászlónak a városvezetés hárító-agresszív hozzáállása fáj a leginkább, és az, hogy úgy tesznek, mintha az Ihász-köziek egyetértésével folytatódna az építkezés. „Az augusztusi képviselő-testületi ülés után néhány nappal újra leültünk egyeztetni az illetékesekkel, a polgármesteri hivatalban, köztük a polgármesterrel, Somlyódy alpolgármesterrel és Papp Sándor városfejlesztési tanácsnokkal. Megkérdeztük, hogy készült az építkezésről hatástanulmány, milyen nagyságrendű forgalmat terveznek az Albert Camus utcában – erre semmit nem tudtak vagy nem akartak mondani. Elkérték a telefonszámunkat, e-mail-címünket, de azóta senki sem jelentkezett a kért adatokkal. Ehhez képest már a megbeszélés másnapján arról posztolt a Kőbányai Hírek, hogy megállapodás született az útépítésről” – idézte fel a férfi. László azt is abszurdnak érzi, hogy az elvileg a kőbányaiak érdekeit képviselő önkormányzat előbb sunnyogva, a környéken élők megkérdezése nélkül akar új utat építeni, majd amikor ebből probléma lesz, együttműködés helyett inkább harcol a panaszosokkal.

A lakótelepi séta közben egy sejthetően illegálisan kivágott fát is mutattak nekünk: Nóra elmondása szerint az építkezésen dolgozó munkások egyike vágta ki a láthatóan ép törzsű fát – legalább 50 méterre az útépítés  helyszínétől –, mert egy ott lakó megkérte erre. Vélhetően zavarta kilátását a lombozat, ám ettől még nem lett volna joga ilyesmihez.

 
Kivágott fa az Ihász közben
Fotó: A szerző felvétele

A lakók panaszaival kapcsolatban megkerestük a D. Kovács Róbertet, ám a polgármester nem válaszolt írásban feltett kérdéseinkre. Elértük viszont Szarvasi Ákost, a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. városüzemeltetési igazgatóját: ő igencsak valószínűtlennek nevezte, hogy a panelektől harminc-negyven méterre zajló útmunkák miatt falak repednének meg.

„Gondolom, a lakók hívnak statikust, szakértőket, és ha bebizonyosodik, hogy a kárt ténylegesen a munkálatok okozták, a kártérítés lehetősége fennáll”- mondta Szarvas; egyúttal emlékeztetett rá, hogy a közeli Harmat utcában buszok, teherautók közlekednek 50-60 kilométer per órás sebességgel, mégsem mozog a házak fala. Ami a „magánszorgalomból” kivágott fát illeti, Szarvas Ákos erről sem értesült, de nagyon elkeserítőnek tartaná. „Mi felhívtuk a kivitelező figyelmét a zöldfelület maximális védelmére; a munkaterületen eredetileg kivágásra ítélt két fa közül az egyik most is áll. Semmilyen további pusztítással nem értek egyet”- mondta a városüzemeltetési igazgató.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk