Újrázna a bányapártinak tartott polgármester Pilismaróton

Belpol

A pilismaróti bányaügy folytatása immáron a bíróságoktól függ: több eljárás is zajlik párhuzamosan. Ez egyben azt is jelenti, hogy több, számára kedvező ítéletre is szüksége lenne annak a vállalkozónak, aki kavicsbányát szeretne nyitni a településen. Így jelenleg jóval nagyobb az esélye annak, hogy a dunakanyari községben nem lesz kitermelés. Az eset azonban egy darabig még biztosan befolyásolja a helyi közhangulatot, várhatóan az önkormányzati választási kampányban is elő fog kerülni. A bányanyitással kapcsolatban megengedőbb álláspontot képviselő Hunyadi Balázs polgármester lapunknak megerősítette, tervezi, hogy indul a helyhatósági választáson.

Még 2022 decemberében arról írt lapunk, hogy a bányavállalkozó szerint 2023 második felében elindulhat a kitermelés. Egy darabig valóban úgy tűnt, hogy a GM-Pro Kft. meg tudja valósítani a tervét, ugyanis tárgyalt a település vezetésével. Aztán a 2019-2020 óta zajló ügyben fordulat történt: márciusban az Energiaügyi Minisztérium érvénytelenítette a cég környezetvédelmi engedélyét, és új eljárás lefolytatására kötelezte a kormányhivatalt. Lényegében minden előlről kezdődött. 

A képviselő-testület aztán tavaly nyár elején megszavazta, hogy a helyiek népszavazás útján dönthessenek arról, szeretnének-e bányát a településen. A felek – vagyis a pilismaróti civilek és a bányavállalkozó – hevesen kampányoltak, végül az augusztusban tartott népszavazás érvénytelen lett, azonban a referendumon résztvevő lakosok túlnyomó többsége amellett voksolt, hogy ne legyen bánya Pilismaróton. A polgármester nyilatkozatban jelezte, felmondják a bányavállalkozóval megkötött szerződésüket, ami miatt a Gm-PRO Kft. gyakorlatilag ellehetetlenül, a tervezett bányáját nem tudja megnyitni. 

Hunyadi Balázs a 24.hu-nak nemrég azt nyilatkozta, „én lettem a bányapárti polgármester, és elértünk egy olyan pontra, ahol már nem lehetett normálisan beszélni. Egymással sem. Csúsztatások voltak, méltatlan minősítések, nem gondoltam volna, hogy ilyen gyűlölködésbe fajul ez az ügy Pilismaróton. Egy idő után a boltban, az utcán, a piacon is a bánya volt a téma, mindenhol. A népszavazás ugyan érvénytelen lett, de semmi nem lehet fontosabb a falu lelkivilágánál. Ezért tettem azt a nyilatkozatot, és most nincs bányaügy Pilismaróton. A települést ugyanakkor a vállalkozó beperelte, a jövő tehát jogi kérdés is.”

Hunyadi egyébként arról is beszélt, hogy mielőtt megválasztották, és utána is azt mondta, személy szerint nem akar bányát, de egy polgármester mindenki polgármestere, tehát ő „nem bányapárti, hanem Pilismarót-párti”. Amikor megválasztották, még volt élő szerződés a vállalkozó és a település között, melyet nem tekinthetett semmisnek, ahogyan szerinte azt sem tehette meg, hogy nem tárgyal a befektetővel. 

A bíróságoknál pattog a labda

Ismerve a bányavállalkozó mentalitását, sejteni lehetett, hogy nem fogja annyiban hagyni. A Dunakanyar Kulturtáj és Környezetvédelmi Egyesület (Dunakéke) rendszeresen beszámol arról, hogy milyen eljárások indultak az ügyben. Január elején arról adott tájékoztatást a civil szervezet, a Gm-PRO Kft. peres úton kérdőjelezi meg, hogy a Dunakéke jogosult-e ügyfélként részt venni az engedélyezési eljárásokban. Decemberben pedig újabb pert indított a megsemmisített környezetvédelmi engedélye ügyében. A minap pedig közölték, az önkormányzat szerződés felmondására vonatkozó döntését is megtámadta. 

Korcsák Mónika, a Dunakéke elnöke szerint minden bírósági ügyet komolyan kell venni. Azt nem tudja, mikor születhetnek meg az ítéletek: az ügyféli jogállásról tárgyaláson kívül döntenek majd, a környezetvédelmi engedéllyel kapcsolatban „az anyag elment a bíróságra”, várják a visszajelzést, az a peres ügy pedig, amely az önkormányzat ellen indult, nagyon az elején jár. Magyarán egy jó darabig még lesznek fejlemények. Ezzel együtt a bányavállalkozó eléggé vesztes helyzetben van: három ügyben is számára pozitív ítéletnek kellene születnie, és akkor a további bányanyitást megelőző folyamatokat nem is részletezzük

A polgármester újraindul

Hunyadi Balázs polgármester megerősítette megkeresésünkre, hogy elküldték az ún. védiratot a bíróság számára, vagyis azt a jogi állásfoglalst, melyet a GM-Pro Kft. a szerződés felmondását megtámadó keresetére adtak válaszul. Mint mondta, számára a népszavazás eredménye „elvi állásfoglalás” volt a település részéről, de a kormányhivtal „szakhatósági állásfoglalása” is mérvadó, mely alapján jelenleg nincs környezetvédelmi engedélye a bányavállalkozásnak. Az elmúlt időszak ismeretében pedig nem tudja támogatni a bányanyitást. 

A település vezetője jogi kérdésekbe nem szívesen bonyolódik bele. Az igaz, hogy a bányavállalkozó kifizetett egy a település egészére vontkozó munkaanyagot a Völgyzugoly Műhely Kft.-nek. Ennek egy része foglalkozott csak a bányaterülettel, a maradék a községet érintette. Ez azt jelenti, hogy több mint egymillió forintot nem a bánya tervezésére, hanem gyakorlatilag Pilismarótra költött. Szintén jogi kérdés, hogy ezt az összeget vissza kell-e majd fizetni, aminek nyilván nem örülne a valamivel több, mint évi 50 millió forintból gazdálkodó település vezetése. 

Hunyadi Balázs jelezte, nincs problémája Molnár Péterrel, a GM-Pro Kft. ügyvezetőjével, akivel egy ideje megszakadt a kapcsolata. Úgy véli, a bányaügy el fog gördülni a választásig, több résztvevőnek is meghatározó témája lesz. Ez már csak azért is érdekes, mert a sokak által bányapártinak titulált Hunyadi tervez indulni a választáson. Megkérdeztük Korcsák Mónikát, hogy a Dunakéke indít-e jelölteket: mint mondta, az egyesület nem lesz jelölőszervezet, másról pedig még korai lenne beszélni

Telefonon próbáltuk elérni Molnár Pétert, aki nem reagált a megkeresésünkre.

(Címlapképünkön: kilátás a hegyes-tetői Julianus-kilátóból Pilismarótra. A kép hátterében Szob. Forrás: Fortepan / Umann Kornél)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk