A Publicus felmérése szerint a magyarok többsége egyetért az orvosok tiltakozásával

  • narancs.hu
  • 2023. március 13.

Belpol

Még a kormánypárti szavazók 43 százaléka is úgy látja, hogy a betegbiztonság javításért küzdenek.

A Publicus Intézet friss, reprezetatív közvéleménykutatása szerint a magyarok 58 százaléka nem vagy inkább nem ért egyet azzal a kormányzati állítással, hogy az ügyeleti rendszer átalakítása miatt indított tiltakozó akcióval a Magyar Orvosi Kamara (MOK) veszélyeztetné a betegek biztonságos ellátását

Népszava által ismertetett felmérés szerint a megkérdezettek közül szinte mindenki, 95 százalék hallott már a kormányzat és az orvosok konfliktusáról, és a többség, 60 százalék az orvosoknak ad igazat ebben.

Mint arról lapunk is beszámolt, a MOK tiltakozást indított az egészségügyi reform alaposabb átgondolásáért, és ennek jegyében arra buzdította a háziorvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti rendszerre érvényes szerződéseket, a kórházi orvosokat pedig arra, mondják fel az önkéntes túlmunka-szerződéseiket. Erre a kormány reakciója az volt, hogy sebtiben elfogadott az Országgyűlésen egy törvényt, amellyel eltörölték a kötelező kamarai tagságot.

A Publicus felmérése szerint a megkérdezettek döntő többsége, 62 százaléka úgy gondolja, hogy az orvosok akciója a betegbiztonság javításáért zajlik. Csupán 18 százalék tartotta úgy, hogy mindez felelőtlen és éppen ellentétes következménnyel jár.

Arra a kérdésre, hogy kik viselik inkább a betegek érdekeit ebben a konfliktusban, a válaszadók több mint fele, 53 százalék mondta az orvosokat, miközben csak 10 százalék gondolja ugyanezt a kormányról és 22 százalék vélte azt, hogy mindkét szereplő a betegérdeket tartja szem előtt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.