A Publicus felmérése szerint a magyarok többsége egyetért az orvosok tiltakozásával

  • narancs.hu
  • 2023. március 13.

Belpol

Még a kormánypárti szavazók 43 százaléka is úgy látja, hogy a betegbiztonság javításért küzdenek.

A Publicus Intézet friss, reprezetatív közvéleménykutatása szerint a magyarok 58 százaléka nem vagy inkább nem ért egyet azzal a kormányzati állítással, hogy az ügyeleti rendszer átalakítása miatt indított tiltakozó akcióval a Magyar Orvosi Kamara (MOK) veszélyeztetné a betegek biztonságos ellátását

Népszava által ismertetett felmérés szerint a megkérdezettek közül szinte mindenki, 95 százalék hallott már a kormányzat és az orvosok konfliktusáról, és a többség, 60 százalék az orvosoknak ad igazat ebben.

Mint arról lapunk is beszámolt, a MOK tiltakozást indított az egészségügyi reform alaposabb átgondolásáért, és ennek jegyében arra buzdította a háziorvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti rendszerre érvényes szerződéseket, a kórházi orvosokat pedig arra, mondják fel az önkéntes túlmunka-szerződéseiket. Erre a kormány reakciója az volt, hogy sebtiben elfogadott az Országgyűlésen egy törvényt, amellyel eltörölték a kötelező kamarai tagságot.

A Publicus felmérése szerint a megkérdezettek döntő többsége, 62 százaléka úgy gondolja, hogy az orvosok akciója a betegbiztonság javításáért zajlik. Csupán 18 százalék tartotta úgy, hogy mindez felelőtlen és éppen ellentétes következménnyel jár.

Arra a kérdésre, hogy kik viselik inkább a betegek érdekeit ebben a konfliktusban, a válaszadók több mint fele, 53 százalék mondta az orvosokat, miközben csak 10 százalék gondolja ugyanezt a kormányról és 22 százalék vélte azt, hogy mindkét szereplő a betegérdeket tartja szem előtt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk