Feljött az ellenzék a közvélemény-kutatások szerint

Száz lúderő

Belpol

A közös listás indulást bejelentő hat ellenzéki párt összesített támogatottsága több felmérésben is meghaladta a Fideszét. Mi áll a folyamat mögött, és milyen esélyekkel megy neki az ellenzék a következő választásnak?

Karácsony előtt a hat együttműködő ellenzéki párt – a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd – vezetői bejelentették, hogy közös országos listát állítanak a 2022-es választásokon. Abban már korábban megegyeztek, hogy közös egyéni jelölteket és közös miniszterelnök-jelöltet indítanak, így a december 20-i döntéssel lényegében biztossá vált, hogy 2022-ben az előző választásokkal ellentétben megvalósul a szinte teljes ellenzéki összefogás (a mérhető támogatottsággal rendelkező pártok közül jelen állás szerint csak a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az ellenzékinek aligha nevezhető Mi Hazánk marad ki az együttműködésből).

Az ellenzéknek persze e tekintetben nem sok mozgástere maradt azután, hogy a választási törvény decemberi módosításával a Fidesz 27-ről 71-re emelte az országos lista állításához szükséges egyéni jelöltek számát, ellehetetlenítve ezzel a két- vagy háromlistás koordinált indulás forgatókönyvét. A törvénymódosítás valódi motivációjáról csak sejtéseink lehetnek, azonban érdemes megjegyezni, hogy a tárgyalások menetét ismerő ellenzéki források szerint ettől függetlenül is a közös lista felé haladt a hatpárti szövetség. Kevesebb, mint másfél évvel a 2022-es választás előtt ezzel végérvényesen felbomlani látszik Orbán Viktor „centrális erőtere”, pedig 2010 után kifejezetten erre találták ki az új, a többségi elvet erőteljesebben érvényesítő választási rendszert. De nemcsak emiatt fájhat a miniszterelnök feje: a nyár vége, a második járványhullám felfutása óta a Fidesz folyamatosan gyengül, az ellenzék pedig erősödik a közvélemény-kutatások alapján, mára az aggregált modellekben is az ellenzék vette át a vezetést. A számok körül sok a bizonytalanság, és még rengeteg minden történhet 2022 áprilisáig, az azonban mai tudásunk alapján biztosnak tűnik, hogy a következő választás összehasonlíthatatlanul szorosabb versenyt ígér, mint az előző három.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk