Szegedre vitte a közel 400 ezer üres "konzultációs" ívet az aHang

  • narancs.hu
  • 2024. február 24.

Belpol

A helyi közösségek kommunikációs szerepét hangsúlyozták a részvevők.

Szegeden kezdte meg az aHang, az Egységes Diákfront és az Országos Közös Akarat majdnem két hónapig tartó országjáró demonstrációsorozatát.  

A Telex helyszíni tudósítása szerint a Széchenyi téren mintegy száz-százhúsz érdeklődő gyűlt össze az aHang autóbusza mellett. Aki akarta, aláírhatta az oktatási népszavazást követelő ívet, egy táblára pedig javaslatokat lehetett felírni arról, milyen témákról kellene valódi nemzeti konzultációt tartani a kormányzati propaganda kérdései helyett.

 
Szegeden az aHang iskolabusza
Fotó: Sikoparija Lujza

Olyan témakörök kerültek a táblára, mint a családi pótlék, a szociális ellátások, a fiatalok lakhatási gondjai, a modern oktatás, az állatvédelem, és hogy európai vasút legyen vidéken is.

Egy nagy fekete felkiáltójel mellé az egészségügy szót írták. Megjelentek politikai üzenetek is, valaki azt javasolta: Orbán tűnjön el.

Szalóki Viktor, az aHang szóvivője elmondta, hogy szerinte az elmúlt másfél év egyik legnagyobb politikai összefogásának eredménye volt a közel 400 ezer üres "konzultációs" ív összegyűjtése. A nyomtatványokat országszerte mintegy 900 helyen gyűjtötték, magánemberek, civil szervezetek, ellenzéki pártok és vállalkozások is.

Tóth Enikő, az aHang kampányigazgatója szerint azzal, hogy az ország több nagyvárosába elviszik a nemzeti konzultációs íveket, a reményt és az összetartozást is kifejezik, amelyet az elmúlt hetekben, hónapokban tapasztalhattak az akcióban részt vevők.

 
aHang roadshow szegedi állomása
aPont Szeged

Tóth Rebeka, az aHang megyei koordinátora elmondta, a saját sikerüknek is tartják, hogy az általuk szervezett fórum és a tiltakozások hatására a Szeged-Csanádi Egyházmegye elállt a korábbi tervétől, és nem épít a stadionja mellett lévő 6 hektáros szegedi erdő helyén iskolát és focipályákat. Hozzátette: országos összehasonlításban Szegeden és a megyében igen aktívak voltak az üres konzultációs íveket leadó állampolgárok, így mintegy 22 ezer nyomtatvány gyűlt össze.

A rövid beszédek után egy közeli klubhelyiségben folytatódott a beszélgetés. A vitában részt vevők abban egyetértettek, hogy a mindent elöntő állami propaganda ellenében nagyon nehéz érdemi információkat eljuttatni az emberekhez, de ennek érdekében a saját köreiben mindenki képes cselekedni.

 
428374675_921992822573200_8138973786473923115_n
aPont Szeged
 

Ahogyan a szegedi demonstráción is segítettek például a fővárosiak mellett békési és borsodi aktivisták is, szegediek is mennek majd önkéntes rendezőnek más városokba.

A következő két hónap során Pécsre, Debrecenbe, Miskolcra, Győrbe és Nyíregyházára is elviszik az üres konzultációs íveket, és a szegedihez hasonló rendezvényeket tartanak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk