Szél Bernadett az LMP-ről: Először meg kellett bocsátanom nekik

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2019. augusztus 29.

Belpol

A független képviselő hosszan beszélt a korábbi pártjában ért sérelmekről.

Hosszú interjút olvashatnak a frissen megjelenő Magyar Narancsban a tavaly ősz óta független képviselőként dolgozó Szél Bernadettel.

Szóba kerül a beszélgetésben, hogy

  • milyen tapasztalatokat szerzett a tranzitzónában
  • mennyi embertelenséget és emberséget látott ott
  • beszél a Momentumhoz fűződő viszonyáról, amikor megjegyzi, „nem tagadom, Momentum-szimpatizáns vagyok”
  • szóba kerül a lila kabátés hosszan beszél korábbi pártjáról, az LMP-ről, és arról a csoportról, akik szerinte a tavalyi kampány során a háta mögött verte szét a pártot.

Ezzel kapcsolatban mondta a Magyar Narancsnak:

„Amíg az ember kampányol, nem nézeget hátra, fel se tételeztem, hogy embe­rek egy kicsi csoportja veri szét a pártot, izzít ellenem, meg Ákos (Hadházy Ákos, ma már szintén független képviselő – N. G. M.) ellen. Mára világos, az volt a cél, hogy minket kicsináljanak, aztán átvegyék a pártot. Végül magukat süllyesztették el.”

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A kilépés után időszakról is beszélt Szél, arról hogy dolgozta fel az LMP-ben történteket. „Először azonban meg kellett bocsátanom azoknak, akik bűnbakot csináltak belőlem, sőt a saját pártomnak is meg kellett bocsátanom, mert azt se lehetett csinálni, hogy egy csomó haraggal a szívemben állok neki politizálni, mert akkor előbb-utóbb nagyon csúnyán végeztem volna. Azért se léptem be sehova, mert meg akartam várni, hogy kiheverjem ezt.”

A Szél Bernadettel készült teljes interjúnkat a csütörtöki Magyar Narancsban olvashatja el. A lap csütörtöktől kapható az újságárusoknál vagy előfizethet rá itt:

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.