Szél Bernadett kiderítette: az elmúlt évben közel 4500 gyerek került átmeneti gondozásba lakhatási okok miatt

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 16.

Belpol

A lakhatási válság egyik jele, hogy az átmeneti gondozásba kerülők közül minden második gyerek kifejezetten lakhatási okok miatt kerül átmeneti otthonokba.

Sorozatos adatkérés útján, az EMMI, a BM, az IM, a kormányhivatalok és a NAIH passzivitása után végül a KSH útján jutott Szél Bernadett független képviselő ahhoz az adathoz, mégis szám szerint hány gyerek kerül az ellátórendszerbe lakhatási szegénység miatt.

Elméletileg a törvény tiltja, hogy anyagi okokból fennálló veszélyeztetettség miatt emeljenek ki gyerekeket a családjukból. Csakhogy ahogy a problémára A Város Mindenkié csoport például évek óta folyamatosan felhívja a figyelmet, a törvény a gyakorlatban nem igazán jut érvényre.

A gyermekvédelmi szakellátásba kerülő gyerekek közül minden harmadikat anyagi helyzete miatt szakítanak el a családjától.

Korábban Szélnek a budapesti kormányhivatal vezetője úgy nyilatkozott, hogy felesleges erről szóló adatokat keresnie, mert nincsenek. Mivel törvény erre nem kötelez senkit, a kormányhivatal vezetője elmondása szerint nincs ilyen adatgyűjtés, így állítólag maga a kormány sem tudja, hogy hány gyereket szakítanak el a családjától döntően azért, mert a szülők nem tudják megoldani a család lakhatását.

A családból való kiemelés ugyanakkor csak a végső eszköz, elvileg előtte több állomás van, ami arra hivatott, hogy ezt megelőzze. Ezért fordult Szél Bernadett a KSH-hoz, mivel arról vannak statisztikáik, hogy évente hány gyerek kerül átmeneti gondozásba rossz lakhatási körülmények, hajléktalanná válás miatt.

Átmeneti gondozást jelent, ha a kiskorú gyermekek átmeneti otthonába, családok átmeneti otthonába vagy helyettes szülőkhöz kerül.

Az adatkérés alkalmával Szél Bernadett megtudta, hogy pontosan hány gyerek kerül átmenetileg ilyen helyzetbe – akár egyedül, akár a családjával – lakhatási szegénység miatt. A KSH által megküldött adatok szerint 2018-ban az átmeneti gondozásba vett gyerekek száma megközelítette a 8 ezret (7892).

Ezen belül gyermekek átmeneti otthonában éves szinten 309 gyereket láttak el lakhatási okok (elégtelen lakhatási körülmények, hajléktalanná válás, kríziselhelyezés) miatt, a gyerekkel együtt a szülő(k)nek is elhelyezést biztosító családok átmeneti otthonában pedig 4020 gyereket, hasonló okokból. Így az összes átmeneti gondozásban részesülő gyerek 55 százaléka kerül ezekbe az intézményekbe, vagyis minden második gyerek (és családja) kifejezetten lakhatási okok miatt került ilyen otthonba.

Figyelmébe ajánljuk