Szerbek, ukránok után indonézek is dolgoznak a makói gumigyárban

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 21.

Belpol

Az üzem állítja: csak olyan álláshelyekre hoz harmadik országbeli embereket, amelyeket helyiekkel nem tud betölteni.

Az utóbbi hetekben is bocsátott el makói munkavállalókat a Continental makói gumigyára, miközben arról is lehet tudni, hogy külföldieket vett fel dolgozni, szerb és ukrán munkavállalók után most indonézeket, akiknek szállást, tolmácsot is biztosítanak – közölte a gyár előtt tartott sajtótájékoztatón Czirbus Gábor makói önkormányzati képviselő, a Fidesz városi elnöke.

A Promenad24 tudósítása szerint Czirbus úgy fogalmazott, aggasztó, ami történik.

Tavaly év végén az üzem által elbocsátott makóiaknak próbált segíteni az önkormányzat az elhelyezkedésben. 

„Az elmúlt 8-9 hónapban úgy gondoltuk, hogy talán ez a helyzet rendeződött, de sajnos rossz hírrel kell szolgáljak. Az elmúlt hetekben, napokban több olyan munkavállaló keresett meg, aki nemrégen veszítette el a munkahelyét, de azok is aggódnak az állásukért, akik Makóról járnak be dolgozni. Hiszen maga a cég újabb munkavállalókat nem vesz fel, csak kölcsönöz, és teljesen más szabályok vonatkoznak így ezekre a dolgozókra. Olyanok is megkerestek, akik jelentkeztek a céghez, de még válasz sem kaptak. Ez szerintem egy rendkívül rossz magatartás a cégtől” – mondta Czirbus. Azt kérte a Continentaltól, becsülje meg jobban a makóiakat és környékbelieket, hiszen „ők nagyon sokat tettek azért, hogy ez a cég itt tartson”. 

A sajtótjékoztatón elhangzottakra a cég így reagált: „Mint a régió legnagyobb munkáltatója, vállalatunknak továbbra is az a célja, hogy a térségben élőknek biztosítson stabil, kiszámítható munkahelyet. A makói Continentalnak az elsődleges munkaerőpiaca a magyarországi, ahonnan próbál megfelelő létszámú és képzett munkatársakat toborozni. Kizárólag azokra az álláshelyekre kíván harmadik országbeli dolgozókat felvenni, amelyeket nem tud a helyi piacról betölteni. Ilyen módon magyar munkatársak munkahelyei nincsennek veszélyben. A kezdeményezés összehangban van a magyarországi munkaerőpiaci helyzettel, mind a régióban, mind országosan szinte teljes a foglalkoztatottság. A külföldi munkaerő alkalmazása széles körben elterjedt gyakorlat a munkaerőpiacon, melynek feltételeit Magyarország Kormánya rendeletben is elősegítette. Mint minden sikeres nagyvállalatnál, úgy a Continentalnál is fontos tényező a diverzitás. Mi Makón is képesek vagyunk a vállalti sokszínűséget növelni a szaktudás, kultúra és a gondolkodásmód területén.”

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk