Szerbek, ukránok után indonézek is dolgoznak a makói gumigyárban

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 21.

Belpol

Az üzem állítja: csak olyan álláshelyekre hoz harmadik országbeli embereket, amelyeket helyiekkel nem tud betölteni.

Az utóbbi hetekben is bocsátott el makói munkavállalókat a Continental makói gumigyára, miközben arról is lehet tudni, hogy külföldieket vett fel dolgozni, szerb és ukrán munkavállalók után most indonézeket, akiknek szállást, tolmácsot is biztosítanak – közölte a gyár előtt tartott sajtótájékoztatón Czirbus Gábor makói önkormányzati képviselő, a Fidesz városi elnöke.

A Promenad24 tudósítása szerint Czirbus úgy fogalmazott, aggasztó, ami történik.

Tavaly év végén az üzem által elbocsátott makóiaknak próbált segíteni az önkormányzat az elhelyezkedésben. 

„Az elmúlt 8-9 hónapban úgy gondoltuk, hogy talán ez a helyzet rendeződött, de sajnos rossz hírrel kell szolgáljak. Az elmúlt hetekben, napokban több olyan munkavállaló keresett meg, aki nemrégen veszítette el a munkahelyét, de azok is aggódnak az állásukért, akik Makóról járnak be dolgozni. Hiszen maga a cég újabb munkavállalókat nem vesz fel, csak kölcsönöz, és teljesen más szabályok vonatkoznak így ezekre a dolgozókra. Olyanok is megkerestek, akik jelentkeztek a céghez, de még válasz sem kaptak. Ez szerintem egy rendkívül rossz magatartás a cégtől” – mondta Czirbus. Azt kérte a Continentaltól, becsülje meg jobban a makóiakat és környékbelieket, hiszen „ők nagyon sokat tettek azért, hogy ez a cég itt tartson”. 

A sajtótjékoztatón elhangzottakra a cég így reagált: „Mint a régió legnagyobb munkáltatója, vállalatunknak továbbra is az a célja, hogy a térségben élőknek biztosítson stabil, kiszámítható munkahelyet. A makói Continentalnak az elsődleges munkaerőpiaca a magyarországi, ahonnan próbál megfelelő létszámú és képzett munkatársakat toborozni. Kizárólag azokra az álláshelyekre kíván harmadik országbeli dolgozókat felvenni, amelyeket nem tud a helyi piacról betölteni. Ilyen módon magyar munkatársak munkahelyei nincsennek veszélyben. A kezdeményezés összehangban van a magyarországi munkaerőpiaci helyzettel, mind a régióban, mind országosan szinte teljes a foglalkoztatottság. A külföldi munkaerő alkalmazása széles körben elterjedt gyakorlat a munkaerőpiacon, melynek feltételeit Magyarország Kormánya rendeletben is elősegítette. Mint minden sikeres nagyvállalatnál, úgy a Continentalnál is fontos tényező a diverzitás. Mi Makón is képesek vagyunk a vállalti sokszínűséget növelni a szaktudás, kultúra és a gondolkodásmód területén.”

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.