Szerbek, ukránok után indonézek is dolgoznak a makói gumigyárban

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 21.

Belpol

Az üzem állítja: csak olyan álláshelyekre hoz harmadik országbeli embereket, amelyeket helyiekkel nem tud betölteni.

Az utóbbi hetekben is bocsátott el makói munkavállalókat a Continental makói gumigyára, miközben arról is lehet tudni, hogy külföldieket vett fel dolgozni, szerb és ukrán munkavállalók után most indonézeket, akiknek szállást, tolmácsot is biztosítanak – közölte a gyár előtt tartott sajtótájékoztatón Czirbus Gábor makói önkormányzati képviselő, a Fidesz városi elnöke.

A Promenad24 tudósítása szerint Czirbus úgy fogalmazott, aggasztó, ami történik.

Tavaly év végén az üzem által elbocsátott makóiaknak próbált segíteni az önkormányzat az elhelyezkedésben. 

„Az elmúlt 8-9 hónapban úgy gondoltuk, hogy talán ez a helyzet rendeződött, de sajnos rossz hírrel kell szolgáljak. Az elmúlt hetekben, napokban több olyan munkavállaló keresett meg, aki nemrégen veszítette el a munkahelyét, de azok is aggódnak az állásukért, akik Makóról járnak be dolgozni. Hiszen maga a cég újabb munkavállalókat nem vesz fel, csak kölcsönöz, és teljesen más szabályok vonatkoznak így ezekre a dolgozókra. Olyanok is megkerestek, akik jelentkeztek a céghez, de még válasz sem kaptak. Ez szerintem egy rendkívül rossz magatartás a cégtől” – mondta Czirbus. Azt kérte a Continentaltól, becsülje meg jobban a makóiakat és környékbelieket, hiszen „ők nagyon sokat tettek azért, hogy ez a cég itt tartson”. 

A sajtótjékoztatón elhangzottakra a cég így reagált: „Mint a régió legnagyobb munkáltatója, vállalatunknak továbbra is az a célja, hogy a térségben élőknek biztosítson stabil, kiszámítható munkahelyet. A makói Continentalnak az elsődleges munkaerőpiaca a magyarországi, ahonnan próbál megfelelő létszámú és képzett munkatársakat toborozni. Kizárólag azokra az álláshelyekre kíván harmadik országbeli dolgozókat felvenni, amelyeket nem tud a helyi piacról betölteni. Ilyen módon magyar munkatársak munkahelyei nincsennek veszélyben. A kezdeményezés összehangban van a magyarországi munkaerőpiaci helyzettel, mind a régióban, mind országosan szinte teljes a foglalkoztatottság. A külföldi munkaerő alkalmazása széles körben elterjedt gyakorlat a munkaerőpiacon, melynek feltételeit Magyarország Kormánya rendeletben is elősegítette. Mint minden sikeres nagyvállalatnál, úgy a Continentalnál is fontos tényező a diverzitás. Mi Makón is képesek vagyunk a vállalti sokszínűséget növelni a szaktudás, kultúra és a gondolkodásmód területén.”

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!