Szijjártó: Horvátország elfogadja a magyar oltási igazolványt

  • narancs.hu
  • 2021. május 5.

Belpol

Újabb országgal köt kétoldalú megállapodást a kormány a beutazási könnyítésekről. 

Facebook-oldalán jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy megállapodott Horvátországgal arról, hogy elfogadják belépéskor a magyar oltási igazolványt. 

"Ma sikerült lezárni a tárgyalásokat Horvátországgal, megállapodtunk arról, hogy kölcsönösen elfogadjuk az egymás által kiállított oltási igazolványokat, és mindazok, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon közlekedhetnek a két ország között" - mondta Szijjártó. 

Hozzátette, ez azt jelenti, hogy akinek van igazolványa, az karantén- és tesztelési kötelezettség nélkül mehet majd Horvátországba. 

Azt is mondta, hogy az utolsó részletek még egyeztetés alatt állnak, a technikai részleteket a külügy konzuli szolgálatának honlapján teszik majd közzé.

Azt ígérte, hogy a megállapodás a héten életbe fog lépni. 

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken a rádióban azt mondta, felhatalmazta Szijjártót arra, hogy kössön kétoldalú megállapodásokat, hogy egyes országokkal fogadjuk el egymást védettségi igazolványát. Akkor azt mondta, ez addig két országgal már sikerült, ezek Montenegro - "ott van tengerpart" - és Szerbia. Szombaton Szijjártó pedig azt jelentette be, hogy újabb két országgal sikerült megállapodni, Bahreinnel és Szlovéniával. Ezekhez csatlakozik most Horvátország.  

Közben az Európai Unió is dolgozik egy összeurópai vakcinaútlevélen, az Európai Parlament a múlt héten viszont azt szavazta meg, hogy csak az uniós gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával oltottaknak járjon automatikusan az utazási könnyítés, vagyis a zöldigazolvány. 

 

Figyelmébe ajánljuk