Szikszó: szocialisták és jobbikosok a polgármester mögött - A kecske haszna

  • Matkovich Ilona
  • 2010. szeptember 30.

Belpol

Két hívatlan vendég, a 2008-ban Szikszóra vonuló Magyar Gárda és a várost idén nyáron háromszor elöntő víz jelentősen átrendezte az erőviszonyokat a hatezer lelkes abaúji település politikai térképén. A négy éve csekély szavazatkülönbséggel megválasztott szocialista polgármester az elmúlt két év történéseitől megerősödve "új erőt" kovácsolt a helyi szocialisták és a korábban feloszlatott, majd újjáalakult Jobbik szikszói csoportjának tagjaiból.
Két hívatlan vendég, a 2008-ban Szikszóra vonuló Magyar Gárda és a várost idén nyáron háromszor elöntő víz jelentősen átrendezte az erőviszonyokat a hatezer lelkes abaúji település politikai térképén. A négy éve csekély szavazatkülönbséggel megválasztott szocialista polgármester az elmúlt két év történéseitől megerősödve "új erőt" kovácsolt a helyi szocialisták és a korábban feloszlatott, majd újjáalakult Jobbik szikszói csoportjának tagjaiból.

Az Új Szövetség Szikszóért Egyesület névre keresztelt szervezetnek megnőtt az esélye az önkormányzati választáson a képviselő-testületben jelenleg többségben lévő fideszes "nyolcakkal" szemben. A várost kisebbségben irányító szocialista Füzesséri József azt mondja, a Jobbikkal abban ért egyet, hogy a helyi gazdaság fejlődését gátló Fidesz-többséget kisebbségbe kell szorítani a testületben. "Minden, ami az elmúlt négy évben nem valósult meg a városban, az ő fejükre hullik vissza" - állítja. Ilyen a szikszói óvoda udvarán épülő új szociális központ is - ami egyébként nem Szikszóé lesz, hanem a kistérségé. (A kistérségi társulás elnöke Füzesséri.) A polgármester szerint a helyi fideszesek nem támogatták a pályázat beadását, ezért Füzesséri a társulással pályáztatta meg a beruházást, "ami nyerő is lett".

Egy különös barátság

"Szikszónak kenyér kell, munka és biztonság, és én mindenkivel szövetkezem, aki építeni akar" - magyarázza lapunknak, miért kezdeményezte az Új Szövetség Szikszóért Egyesület megalapítását, amelynek színeiben a szocialisták és a független jelöltek mellett három jobbikos képviselő indul a képviselőségért. Siker esetén először kerülhet be jobbikos, valamint függetlenként induló roma a szikszói képviselő-testületbe, ráadásul szövetségesként. "Széles körű összefogás született, félretettük a pártkötődést. Ha a Jobbik azt mondja, nyírjuk ki a cigányokat, én meg a Farkas Ildikó (az egyesület cigány képviselőjelöltje - M. I.), azt mondjuk majd, ne nyírjuk ki!" - körvonalazza a jövőbeli együttműködés szabályait a szocialista párttagságának megtartása mellett függetlenként induló polgármester.

A Füzessérit támogató cigányság ingerküszöbét mindenesetre nem lépte túl e meglehetősen bizarr összeborulás, ám a helyi értelmiség, de a szikszói Lungo Drom szimpatizánsai is szégyenletesnek tartják, hogy "a Jóska, aki két éve hazaküldte a Magyar Gárdát, most szóba áll a Jobbikkal". (A két évvel ezelőtti esetről lásd: Farkasszem, Magyar Narancs, 2008. július 24.) A Jobbik országos vezetésénél sem aratott osztatlan sikert a szikszóiak lépése: Dúró Dóra szóvivő cáfolta, hogy pártja a szikszói polgármestert támogatná az önkormányzati választáson. Amikor ugyanis megtudták, hogy a civil egyesület, amellyel a helyiek megállapodtak, a négy évvel ezelőtt MSZP-SZDSZ-jelöltként megválasztott Füzesséri József mögé állt, a jobbikosok felmondták az egyébként is csak szóban létező választási szövetséget. A párt ezek után "helyreigazító szórólapon" tudatta a szikszóiakkal, hogy a Jobbik kizárólag a színeiben induló három jelöltje mellett kampányol.

A szikszói Új Szövetség mindennek ellenére az eredeti felállásban várja a választást, és a Jobbik országos politikusainak cigánybűnözésről folytatott nyilvános értekezései ellenére maga mögött tudja a helyi cigányság jelentős részének támogatását. Glonczi Elemér, a Szikszói Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke ezt azzal magyarázza, hogy a mostani csak egy alkalomra szóló választási szövetség, egyébként is, a Jobbik kicserélődött Szikszón a gárda felvonulása óta; a mostani jobbikosokkal nincs különösebb bajuk. Gyerekkoruk óta ismerik egymást, az árvíznél is egymás mellett dolgoztak a gáton. Igyekeznek nem meghallani az országos Jobbik politizálását, "bár az itteni, normális életvitelre törekvő cigány embereknél a legutóbbi, a cigányok elkülönítésére buzdító beszéd azért kiverte a biztosítékot".

A szocialista polgármester neve a Magyar Gárda Szikszóra vonulása óta különösen jól cseng a cigányság körében: Füzesséri akkor hatszáz cigány kíséretében vonult ki az utcára. A polgármester hazaküldte a gárdát, nem adta ki nekik a kultúrházat, és később a képviselő-testületi döntés ellenére nem volt hajlandó átvenni az országzászlót. A testület helyette a fideszes alpolgármestert jelölte ki erre. A korábban Fidesz-szimpatizáns Glonczi Elemér kisebbségi elnöknek is "a gárdadolog óta a polgármester az embere lett". Elhatározása csak erősödött az idei árvízi védekezés idején, amikor, mint fogalmaz, "volt, akinek a csemetefáját is körbezsákolták, másokat meg elöntött a víz. Az árvíz utáni káoszban csak az volt, amit a polgármester kialkudott."

Boholy György alpolgármester, a Fidesz polgármesterjelöltje nem foglalkozik a szerinte "ízléstelenné vált" kampánnyal. Azt mondja, most az ár- és belvízelhárítás megoldásával kell törődni, hiszen közbenjárása révén a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság új főigazgatója, Bakondi György segítségével idén augusztusban végre aláírták a Vadász-patak Szikszó belterületi és Szikszó fölötti szakaszának rekonstrukciójára szóló támogatási szerződést. "A vízügyi igazgatóság szakemberei már régen elkészítették Szikszó árvízvédelmi rendszerének a tervét, de az elmúlt nyolc évben nem biztosított rá forrást a kormány. Az árvizet megelőző időszakban a polgármester egyetlen lépést nem tett ezért, még csak a meder tisztítása sem valósult meg, pedig ez az önkormányzat feladata lenne, a vállalásai a nullával egyenértékűek." Boholy szerint szó sincs arról, hogy a képviselő-testületben a Fidesz-többség akadályozta volna a beruházásokat, de a szocialista kormányzás alatt hiába remélték, hogy a kormánypárti Füzesséri munkahelyeket hoz a városba. A decemberben magánberuházásban átadandó Hell Energyn kívül - ami végül is nem Füzesséri érdeme - egyetlen céget sem sikerült Szikszóra csábítani - folytatja az alpolgármester. "Az, hogy nem adósodott el a város, és a hátrányos helyzetünk ellenére aránylag elfogadható állapotban van a költségvetésünk, a jelenlegi polgári többségnek köszönhető. Az árvíz neki rendkívül jól jött, mással nem tudott volna a médiákba kerülni" - mondja Boholy, aki szerint a bajba jutott emberek könnyen befolyásolhatók, de nem lenne szabad kampánycélokra használni őket.

Vízmérték

A várost átszelő, most egy lépéssel átléphető Vadász-patak idén májusban és júniusban háromszor öntötte el a környék házait. Több mint kétszáz otthonban 10-250 cm magasságban állt a víz, négy házat pedig egyszerűen elvitt. A szerencsétlenül járt családok először a helyi művelődési házban kaptak menedéket, majd önkormányzati és rokoni segítséggel albérletbe költöztek. "Mindenünk odalett, a bútorok, háztartási gépek, iratok, könyvek. Ha a máltaiaktól nem kapunk ágyneműt, aludni se lett volna miben, de legjobban az érettségi bizonyítványomért és a Bibliámért fáj a szívem" - sorolja Lipcsei Csabáné. Az asszony a biztosítótól kapott pénzből és testvérei segítségével valamennyire renováltatta a házukat, de új hűtőre, mosógépre és ruhásszekrényre nem telik. Tudja, hogy mostanra kiürült az adományelosztó hely, de reméli, egyszer műszaki cikkek is érkeznek.

"Az első árvíznél még azt az ígéretet kaptuk, hogy teljes egészében rendezi a kormány a magántulajdonban keletkezett károkat, utána született a kormányrendelet, amely szerint leszűkült az erre fordítható keret - mondja Füzesséri József. - Időközben kiderült, hogy csak az összedőlt házakra jut a központi pénzből, az egyéb károkra nem. Mi idejében lehívtunk 30 millió forintot a vis maior pénzből, de a felmérések alapján kétszázmillióba kerülne a megrongálódott házak rendbetétele. Szikszón tehát a négy összedőlt ház kivételével mindenkinek a saját költségén kell helyreállítania az épületét. Három család már talált új otthonnak alkalmas épületet, a negyedik csak szeptember elsején kapta meg a rábólintást arra, hogy építkezhet. Ennyi pénzből azonban még Borsodban sem lehet házat építeni, ehhez kölcsönt kell felvenni, mint ahogy annak a képtelen elvárásnak sem lehet eleget tenni, hogy idén október 30-ig be kell fejezni az építkezést" - jegyzi meg a polgármester.

Buri Géza otthonát május 17-én elmosta a víz. Buriék öten laktak a családi házban. Az öttagú család három tagja, a fiatalok és nyolc hónapos kislányuk négy hónapja rokonokhoz költöztek, az idős házaspár pedig, védve megmaradt értékeit, a budival egybeépített kamrahelyiségben húzza meg magát. A rokkantnyugdíjas aszszony és nyugdíjas férje egyelőre nem költözhet, mivel a biztosítótól és az önkormányzattól kapott pénz együttesen sem fedezi a tőlük kettővel arrébb kinézett ház vételárát. "A májusban kiutalt százezer forintos gyorssegélyt most levonják az önkormányzattól kapott támogatásból, és az adásvételt intéző ügyvédet is nekünk kell kifizetni, így százhatvanezer forint hibádzik a vételárból, amit nem tudunk kipótolni, pedig jön a hideg, mi meg még mosakodni se tudunk - sírja el magát az asszony. - A víz először végigseperte az állatifehérje-feldolgozót, utána öntötte el a várost. Tartottunk a fertőzéstől, mindenki folyamatosan hipózott, fertőtlenített, de mi kénytelenek voltunk belemenni a derékig érő vízbe, hogy mentsük, amit lehet. Nekem sürgősen kórházba kéne mennem, de nem merem itthagyni ezt a kevés holmit, amit még fel lehet használni" - mondja a cukorbeteg nő feketedő, elfertőződött lábát mutatva.

Egy akció utóélete

A város vízjárta területén élő romák és nem romák hálásak a polgármester közbenjárásával szerzett országos támogatásért. Az iszapos kertek végében összegyűlt csoport tagjai azonban nemcsak "az árvíz miatt szavaznak a Jóskára", hanem azért is, mert megígérte, a mostani 1200 forint helyett 600 forint lesz a víz- és csatornadíj. Egyikük megjegyzi: a nyomorban élő embereknek minden forint számít, legtöbben nem képesek állami támogatás nélkül vakoltatni, festetni, ajtót, ablakot cserélni. Ezért küldtek aláírásokat "és ajándékot a miniszterelnöknek a Parlamentbe" - utal a polgármester kecskés akciójára. Augusztus 12-én ugyanis Füzesséri és az árvízkárosultak egy képviselője "774 jajkiáltással" és egy ajándéknak szánt kecskével vonult az Országház elé azért, hogy a kormány adjon azoknak az embereknek is kártérítést, akiknek nem dőlt ugyan össze a házuk, de súlyosan megrongálódott. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium képviselője másnap az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy Szikszót ugyanolyan feltételekkel támogatja a kormány az árvíz utáni helyreállítási munkákban, mint minden más érintett települést. A polgármester ajándékozási akcióját a közelgő önkormányzati választási kampánnyal is magyarázta. Kitért arra is, hogy a Vadász-patak állami tulajdonban van, de a belterületi védekezés az önkormányzat feladata, azt a polgármesternek kell irányítania. A patak az elmúlt években többször megáradt, ennek ellenére nem tisztították ki megfelelően a belterületi mederágyat.

Nem tudni, hogy a polgármester bejelentése, miszerint ha szeptember 1-jéig nem kapnak érdemi választ, akkor a szikszói árvízkárosultak nemzetközi bíróságon kívánják érvényesíteni az igazukat, mennyiben játszott közre abban, hogy végül meghallgatásra talált a "szikszóiak jajkiáltása". A Magyar Vöröskereszt egy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal kötött megállapodás keretében segít az újjáépítésben Szikszón. A Magyar Vöröskereszt megjelölte az építési fővállalkozót, aki a szikszói alvállalkozókkal dolgozik majd. Kijelölnek egy építőanyag-depót a városban, ahová a Vöröskereszt szállítja az építőanyagokat; a munka meggyorsítása érdekében helyi közmunkások is segítenek. Bárhogy is alakuljanak a hét végi eredmények, a következő városvezetés legkonokabb ellenfele a munkanélküliség mellett a penész és a falakon kivirágzó salétrom, legsürgetőbb feladata pedig a Vadász-patak mederben tartása lesz.

Figyelmébe ajánljuk