Bűnös, büdös: a kormánypárti sajtó Budapest-képe

Szodomább a Gomorránál

Belpol

A pokol legmélyebb bugyrának hihetjük Budapestet a NER híradásai alapján, az előválasztást követően pedig a kormánypárti sajtó alighanem még szörnyűbb helynek látja majd a Karácsony Gergely vezette fővárost. Mi ebből az igazság?

Dizájnerdrogtól és kannásbortól őrjöngő zombik terrorizálják az Örs vezér terén és a Nyugati téren a járókelőket. A szemét és az ürülék hegyekben áll az utcákon, de így sem takarja el a padokon bujálkodó hajléktalanokat. A Blaha Lujza tér felújítása és a nagykörúti biciklisáv felfestése miatt az autósok napokat, sőt talán heteket töltenek a gigantikus dugókban, sokan végleg letehettek arról, hogy hazaérjenek. Budapest őrült iramban halad az összeomlás felé – és mit tesz ilyenkor Karácsony Gergely főpolgármester? Reggel fél tízkor még álmosan nyújtózkodik, és az első kávéját kortyolgatva hülyeségeket posztol a Facebookon.

Ez az apokaliptikus kép tárul elénk a kormányközeli sajtó vonatkozó anyagaiból. A Covid-járvány harmadik hullámának lecsengése óta a KESMA-médiabirodalom és a „közszolgálatinak” nevezett média óriási erőbedobással próbálja bizonyítani, hogy a főváros élhetetlenné vált, amiért kizárólag az ellenzéki főpolgármester és stábja a felelős.

Százezrekért hirdetik

A kampány a Facebookon is pörög. A közpénzből működtetett hirado.hu június 17. és szeptember 19. között félmillió forintnál többet költhetett csak arra, hogy Karácsony városvezetői alkalmatlanságát bizonyító cikkeket hirdessen a közösségi oldalon, és további százezrekből reklámozták a főpolgármester diplomájával és állítólag hiányzó nyelvvizsgájával foglalkozó cikkeket. A hirado.hu profilja három hónap alatt 30 hirdetésben foglalkozott a dugókkal, a város romló helyzetével – ebbe az is belefért, hogy egy 60–70 ezer forint közötti értékű hirdetésben az olvasóktól kértek fotókat a pusztuló Budapestről. Az Origo sem maradt ki a sorból, az említett három hónapban 25 fizetett hirdetésben taglalták az elborzasztó budapesti állapotokat, a reklámozott cikkek után pedig több mint 300 ezer forintot is fizethettek. Az Index terjedelmes riportsorozatban számolt be arról, hogy az Örs vezér terén, Kelenföldön, a Blaha Lujza téren és a Nyugatiban gyakorlatilag életveszélyes közlekedni a kéregetők és drogosok miatt. Cikkeiket nagyrészt olvasóik élménybeszámolóira alapozták – de legalább megkérdezték a kerületeket, a Fővárosi Önkormányzatot, a BKK-t és a rendőrséget is.

A kormánypárti média alapvetően három terület, a közbiztonság, a köztisztaság és a forgalomszervezés miatt bírálja Karácsony Gergely kabinetjét. A köztisztaság fenntartása részben a főváros, részben a kerületek feladata. Ám a káosz és a mocsok miatt Karácsony Gergelyt bíráló lapok a szelektív vakságot választották: úgy tesznek, mintha a felsorolt problémák nem léteztek volna már a Tarlós- vagy akár a Demszky-éra idején is. Másrészt figyelmen kívül hagyják a Covid-járvány bevételcsökkentő hatásait, és azt, hogy a kormány a pandémiára hivatkozva – valójában az önkormányzati választások eredménye miatti bosszúként – tízmilliárdokat vett el a fővárostól. Budapest tavaly 69 milliárd forintos kieséssel zárta az évet – ebből 35 milliárdot az iparűzési adó (hipa) megfelezése, 12 milliárdot a kormányzati döntéssel megemelt szolidaritási adó vitt el, az idén pedig 80 milliárdos veszteséget szenvedett el a főváros.

A városvezetés szorult helyzetét mutatja, hogy idén szeptember elején Budapest működtetését már folyószámlahitelből oldották meg, mivel a BKV a vártnál jóval kevesebb bevételt produkált a jegy- és bérleteladásokból. A kormányzati fojtófogást nem úszták meg a kerületek sem: búcsúzhattak a parkolási bevételektől, a gépjárműadótól és a hipa felétől is. Például Józsefváros 4,5 milliárdos fejlesztési és működési forrástól esett el a központi elvonások miatt, Terézváros 2 milliárdos hiánnyal kezdte az idei évet; Ferencváros tavaly 3 milliárd forintot – működési bevétele ötödét – veszíttette el, a XVIII. kerület pedig 6 milliárd forinttal lett szegényebb.

Az Orbán-kabinet ugyan dobott néhány milliárdos mentőövet az elvonásokat megszenvedő kerületeknek, ám kizárólag azoknak, amelyekben fideszes vagy a Fidesz által támogatott vezetés irányít. Gulyás Gergely kancellária­miniszter a politikai alapú segítségnyújtást nem is tagadta a 24.hu kérdésére: mint mondta, odaküldtek forrást, ahol Karácsony Gergely főpolgármester elvett fővárosi támogatásokat vagy jelentősen csökkentette azokat.

 
Ezt se véletlenül hívták Marx térnek
Fotó: Sióréti Gábor

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk