TASZ: nemigen arányos a sokkoló használata egy erőszakmentesen tüntetővel szemben

  • narancs.hu
  • 2022. július 18.

Belpol

A jogvédő szervezet megszólalt a reggeli tüntetés kapcsán.

Ahogy arról lapunk is beszámolt a hétfő reggeli kata szigorítás miatti tüntetésen egy emberrel szemben „elektromos sokkoló eszközt” alkalmaztak a rendőrök.

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő egyesület szerint sokkolót a rendőr akkor használhatja, ha az intézkedésének, jelen esetben a tüntetőknek a helyszínről való eltávolításában, testi kényszer alkalmazásával sem tud érvényt szerezni. Egy erőszakmentesen tiltakozó személlyel szemben azonban nemigen arányos egy olyan kényszereszköz használata, ami könnyen tud súlyos sérüléseket okozni, és aminek a kockázatait az intézkedő rendőr felmérni sem tudja. – kommentálták az esetet közleményükben.

A jogvédő szervezet gyülekezési forródrótot üzemeltet a  héten minden nap 8 és 22 óra között. A +36 30 722 3356-os számon érheti el a TASZ jogsegélyszolgálatát, akinek azonnali jogi segítségre van szüksége.

A közleményükben arra is felhívják a figyelmet, hogy az eddigi tiltakozó akciók alatt számos résztvevőt igazoltatott a rendőrség a kresz szabályainak a megsértése miatt vagy azért, mert az aszfaltra festettek. Amíg ezek a cselekmények a tiltakozás kifejezését szolgálják, addig nincs alkotmányos indok a jogsértés megállapítására. A szabálysértési eljárások miatt hozzánk fordulóknak jogsegélyt nyújtunk, és mintabeadványokkal is segítjük őket. 

A sokkoló használatát Jámbor András videójában rögzítette: 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk