Telex: eltörlik a kötelező emelt szintű érettségit és a minimumponthatárt a felsőoktatási felvételiknél

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 29.

Belpol

Jelentősen enyhülnek a részletszabályok. 

Szeptember 30-ig kell az egyetemeknek döntenie a felsőoktatási felvételi részletszabályokról, a kormány szeptember első felében fogadja el a módosításokat. Az új változások értelmében nem lesz kötelező elvárás az emelt szintű érettségi, az ötödik érettségi tárgyról az egyetemek dönthetnek, és eltörlik a minimumponthatárt – ezt írta Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár augusztus 19-én az egyetemek rektorianiak. 

A Telex birtokába jutott levél szerint július végén derült ki, hogy a kormány átalakítja a felsőoktatási felvételi rendszert, a módosítások 2024 szeptemberétől lépnek életbe – ennek ellenére a részletszabályokat már idén szeptember végéig ki kell dolgozniuk. 

Az intézmények eddig dönthettek a felsőoktatásért felelős miniszterrel együtt arról, hogy melyik tantárgyból várnak el emelt érettségit, 2024-től arról is dönthetnek, hogy kell-e egyáltalán emelt érettségit tenniük a hozzájuk jelentkező diákoknak. Sőt, az új szabályok szerint nem csak a hatáskörőkbe tartozó száz pontról dönthetnek majd, hanem nagyobb beleszólásuk lesz a tanulmányi pontok meghatározásába is (a tanulmányi pontokat a most jelenkező 9-12. évfolyamos középiskolai osztályzatok, az érettségi bizonyítványban szereplő vizsgatárgyak százalékos eredményei adják). 

Továbbá eddig 280 pont kellett ahhoz, hogy valaki bármilyen felsőoktatási szakra bekerüljön; a későbbiekben nem lesz ilyen minimum elvárás, tehát azok is mehetnek, akik nem érik el ezt a pontszámot. De az egyetemek maguk meghatározhatnak szakonként minimumpontszámot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk