Cser-Palkovics arról panaszkodik, hogy senki nem akar energiát vagy gázt adni az önkormányzati intézményeknek

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 30.

Belpol

Ha mégis, tízszeres áron.

"Az emberek életének mindennapi, legfontosabb környezete az a település, ahol családjukkal élnek. Ha van azonban valami, amit Európában ma közvetlenül óriási veszély és válság fenyeget, az éppen a települések, a falvak és a városok világa, a helyi közszolgáltatások biztosítása" - írja Facebook-on közzétett posztjában Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere.

A politikus arról ír, hogy az egész Európát fenyegető energiaválság lecsapni készül a helyi közösségekre is, és aki figyelmesen nézi a híreket, az már hallja is a figyelmeztető hangokat, nemcsak Európából, hanem egyre többször Magyarországról is.

Van, ahol azt halljuk, hogy lekapcsolják vagy korlátozzák a közvilágítást, bezárják az uszodákat, a sportlétesítményeket, a színházakat, lemondják a rendezvényeket, villogóra állítják a közlekedési lámpákat. Van, ahol nincs gáz a távfűtéshez, amott megduplázzák az árát. Félek, hogy ezek az európai példák csak a válság kezdetét jelzik, az első dominók, amiből azonban általános, szinte minden települést érintő döntéskényszer is lehet. Hazánkban is!

Cser-Palkovics szerint a felelős városvezetők már hetek óta vért izzadnak, hogy biztosítsák valahogy a településük legalapvetőbb szolgáltatásainak (pl. óvoda, bölcsőde, nyugdíjasotthonok, közösségi közlekedés, háziorvosi rendelők) őszi, téli működtetését. Majd megjegyzi, hogy már ajánlatot sem kapnak az energiaszektortól a villamosenergia, valamint a gáz beszerzésére kiírt pályázatokon.

Jól értik: egyre többször fordul elő, hogy senki nem akar energiát vagy gázt adni intézményeinknek. Ha pedig kapunk is ajánlatot, akkor a tavalyi árhoz képest sokszoros, immáron szinte TÍZSZERES ÁRON!

Ahogy a polgármester írja: ez egyszerűen egyre több területen kifizethetetlen. Ezért szerinte ma az a legfontosabb kérdés, hogy mivel, mennyiért és miből fűtjük majd az óvodát, a kórházat vagy éppen a nyugdíjasotthont.

Igen, fontosak az elméleti viták is, és bízzunk benne, hogy jól kezeljük majd ezt a válságot, de ez leálló, csődbe menő településekkel és megszűnő helyi szolgáltatásokkal nem fog sikerülni. A probléma minden európai várost és falut érint. A problémát azonban nem a települések okozták, mi csak elszenvedői vagyunk a háború és a rossz döntésekből fakadó európai energiaválság következményeinek.

A politikus hozzáteszi: ezt a problémát csak lokálisan megoldani nem lehet. Szerinte az önkormányzatiság a cselekvőképességről is szól, ezért hetek óta számolnak és döntéseket készítenek elő, melyeknek az a célja, hogy "legalább az alapvető (törvényileg kötelező) helyi közszolgáltatásokat és a munkahelyeket biztosítani tudjuk".

Cser-Palkovics azzal zárja posztját, hogy már ezen a héten tájékoztatást fog adni a székesfehérvári számokról és a megoldási irányokról is. Utóbbiakkal kapcsolatban pedig majd a közgyűlés hoz döntéseket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk