Teljesen új tervek készülhetnek a Sorsok Házáról
sorsok_haza_lead.jpg

Teljesen új tervek készülhetnek a Sorsok Házáról

  • narancs.hu
  • 2019. január 3.

Belpol

Erről maga Orbán Viktor beszélt izraeli lapértesülések szerint.

Orbán Viktor miniszterelnök hét elején Brazíliában járt Jair Bolsonaro elnöki beiktatásán. Ott tárgyalt Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnökkel is, ahol szóba került a viták kereszttüzében álló Sorsok Háza is.

Orbán azt mondta Netanjahunak, hogy, hamarosan teljesen új tervekkel állnak elő a Sorsok Házával kapcsolatban, írja a Times of Israel magas rangú kormányzati forrásaira hivatkozva.

A lap emlékeztet, hogy a Sorsok Háza a kezdetektől a viták kereszttüzében áll, mert a kiállítás koncepciója szerint a magyarok nem igazán felelősek a magyarországi holokausztért.

A Times of Israel szerint decemberben a magyar kormány képviselői Jeruzsálemben jártak, ahol találkoztak az izraeli külügyminisztérium és a miniszterelnökség képviselőivel is, hogy a Sorsok Házáról tárgyaljanak. A múzeumot nemzetközi holokausztkutatók, a Jad Vasem és hazai zsidó közösségek is bojkottálják annak torz narratívája miatt, azonban a Köves Slomó vezette EMIH részt vesz a kiállítás kialakításban, sőt a múzeum egésze az EMIH tulajdonába került.

Decemberben azonban Netanjahu hivatala kiadott egy közleményt, melyben azt írták, az izraeli kormány csak akkor járul hozzá a múzeum megnyitásához, ha annak narratívája egybe vág az általánosan elfogadott történelemszemlélettel, azzal amit a Jad Vasem és a hozzá hasonló elismert intézmények képviselnek.

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A legszélről legeltek

  • Vásárhelyi Júlia

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.