Karácsonyi díszkivilágítás sem lesz Budapesten

  • narancs.hu
  • 2022. október 26.

Belpol

28 milliót spórol ezzel a főváros.

28 millió forintot takarít meg Budapest azzal, hogy nem lesz idén karácsonyi díszkivilágítás – legalábbis a fővárosi önkormányzat erre idén nem költ pénzt.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán határozott erről, elfogadva Tüttő Kata főpolgármester-helyettes javaslatát. Korábban olyan döntést hoztak, hogy a díszkivilágítás időtartamát két órára csökkentik, de az előterjesztő szerint a mostani gazdasági helyzetben már ez a két óra sem tartható – tudósít a Telex.

Az már korábban eldőlt, hogy karácsonyi vásárt nem rendez az önkormányzat.

Karácsony Gergely főpolgármester a díszkivilágítás-ügyben Facebook-oldalán megkérdezte a budapestieket. Emlékeztetett, Budapest éves bevétele arra sem elég, hogy a főváros villanyszámláját fedezze.  Több mint ötezren reagáltak a kérdésre, és közülük 350-en ragaszkodtak volna a fényekhez. 

A döntéssel megspórolt pénzt egyelőre általános tartalékba helyezik.

E határozattól függetlenül a kerületi önkormányzatok a saját költségvetésükből készíthetnek díszkivilágítást, ha szeretnének.

A közgyűlés döntése nyomán húsz új CAF-villamos érkezik a fővárosba, az alacsonypadlós járművek a 3-as, 24-es, 42-es, 50-es és 61-es vonalakon járnak.

A többség nem támogatta Wintermantel Zsolt fideszes képviselő módosító javaslatát, amely arról szólt, a főváros csatlakozzon a Megyei Jogú Városok Szövetségének leveléhez, amelynek címzettje Ursula von der Leyen, és az áll benne, hogy a szankciós politika legyengíti Európát.

Annak érdekében, hogy a főváros a fizetőképességét megőrizze, legfeljebb 25 milliárdos folyószámlahitelről döntöttek a képviselők.

A margitszigeti építményadóról, amelyről szintén szerdán határoztak, ebben a cikkben írtunk:

 

 

Leadkép: adventi díszkivilágítás a Kőbánya Újhegyi lakótelepen, az Újhegyi sétánynál. Fotó: MTVA/ Róka László

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk