Tiborcz: „Nem akarok olyan cégben tulajdonos lenni, amely közpénzeket nyer”

  • narancs.hu
  • 2020. július 6.

Belpol

Mindenképpen piaci szereplőként értelmezi magát.

„A járvány természetesen igazi dráma, bár az első mindig az emberi, vagyis az egészségügyi szempont. Én eredetileg sem egy-két évre, hanem inkább tíz-húsz évre terveztem, vagyis tényleg hosszú távú befektetői szemlélettel közelítettem a szektorhoz. Rövid távon a turisztika és vendéglátás hatalmas veszteségeket szenvedett el, de én hiszek abban, hogy két-hároméves időtávon megerősödve fogunk kijönni a krízisből” – mondta Tiborcz István, a Portfolionak adott már-már szakértői interjújában.

A miniszterelnök veje beszámolt az érdekeltségeibe tartozó konkrét fejlesztésekről: a Turai Kastély kész, a tervek szerint július 15-én nyit meg a foglalási rendszer. Az Andrássy úti beruházás is jól halad, szeptemberig befejeződik. A Vörösmarty téri hotel, illetve a Szabadság téri Adria Palota fejlesztése hosszabb távú projekt, de ezzel eleve így kalkuláltak.

Élményt kell adni!

„Magyarország, mint turisztikai desztináció továbbra is nagyon vonzó, és akár nyertese is lehet a piac átrendeződésének, ami minden szereplő számára lehetőség. Most érthetően mindenki óvatos, de azt azért nem felejti el a világ, hogy utazni, élményeket gyűjteni különleges, és erről az örömforrásról az emberek nem fognak lemondani” – fogalmazott Tiborcz.

Tiborcz szerint „élményt kell adni” ahhoz, hogy a piac visszarendeződésekor még jobbak legyenek, mint a járvány előtt. „Ez így persze elsőre lehet, hogy furcsán hangzik, de ha emögött tudatos koncepció is van, ha tényleg átgondoljuk, hogy milyen megoldásokkal lehet idecsábítani a minőségi turistákat, akkor ez nem csak egy szlogen lesz, hanem valós tartalom”.

Pontos prognózist nem tud, de meggyőződése szerint másfél-két éven belül helyreáll a krízis előtti állapot. Viszont mindig, amikor „megbolydul valami”, akkor lehetőség van arra, hogy az új rend szimpatikusabb legyen.

„Mondok egy példát: tényleg öröm, hogy Budapesten vannak fiatalok, hogy itt tartja fél Anglia a legény-és lánybúcsúját, de nem szabad elfeledkeznünk a nyugalomra vágyókról. Lehet, hogy ezek a visszafogottabb turisták kevésbé látványosak, többet vannak inkább fürdőkben, múzeumokban, csendesebb éttermekben, de jó eséllyel azért mégis többet költenek nálunk. Márpedig azt hiszem Magyarországon most elsősorban nem több turistára, hanem ugyanannyi, de többet költő vendégre van szükség. Eközben fontos az is, hogy a piaci szereplők képesek legyenek összefogni és megtartani a minőségi szolgáltatások megfelelő árszintjét” – felelte.

Egy körből kimaradsz, fiam!

Tiborcz István és Orbán Viktor

Fotó: Facebook

„Ha rólam van szó”

A Turai Kastély „soft opening időszakkal” nyit meg, azaz egy szűkebb szolgáltatáspalettával. Tiborcz István szerint a szálloda kiváló esküvők, konferenciák, tréningek megtartására, „de ha róla van szó”, akkor különösen érdekes, hogy lesznek-e náluk egyéb rendezvények. „Őszintén mondom, hogy nem erre alapozzuk a modellt. Úgy fogalmaznék, hogy mindenképpen piaci szereplőként értelmezzük magunkat” – szögezte le.

Áprilisban derült ki, hogy Tiborc Mészáros Lőrinc után kiszáll a NER nagy ingatlanos cégéből, az Appeninnből, az interjúban ez is szóba került. Úgy látja, emögött egyértelmű szándék állt: a cég menedzsmentje állami forrásra pályázott és nyert is, amit „megítélése szerint” nagyon helyesen tett, hiszen ellenkező esetben nem szolgálja az érdekeit, hátrányba kerül a versenytársával szemben.

„Én azonban úgy ítéltem meg, hogy nem szeretnék egy olyan cégben tulajdonos lenni, amely közpénzeket nyer. De hangsúlyozom, nem a jó kiszállási időpontot kerestem, ezért az, hogy az árfolyam mit csinál, irreleváns kérdés a számomra. Ez a történet nem a pénztárcámról szól” – mondta Tiborcz. Egyébként a vállalkozó szerint „vicces módon” kritikusai segítik a boldogulását, hiszen annyiszor írnak róla a sajtóban, hogy sokan keresik meg a „legkülönbözőbb projektekkel kapcsolatban”.

Nem ritka az adóelkerülés

„Az én esetemben különösen pikáns, ha »erőset« gondolok vagy mondok egy piaci szegmensről, de persze elmondom a véleményemet” – felelte Tiborcz, amikor az airbnb megregulázásáról kérdezte a riporter.

Szerinte az egyik oldalról ez a piac kétségtelenül szabályozatlan; „nem ritka” az adóelkerülés, a szabályok be nem tartása, a nem megfelelő körülmények, ami „egyszerre árt az államnak és a piacnak”. A másik oldalról létezik egy olyan turisztikai igény, amelyet ez a szegmens tud kielégíteni. „A megfelelő arányokat, az egyensúlyt kell tehát megtalálni, megtalálnunk, államnak, piacnak közösen”.

Tiborcz ezt követően megvédte Budapestet Béccsel szemben, ugyanis szerinte a fővárosunk olyan egyedi adottságokkal rendelkező, pezsgő, izgalmas, sokszínű hely, ahol nagyon sok lehetőség van. „Nemrég egy dunaparti ingatlan tetejéről néztem körbe, és azt tapasztaltam, hogy Béccsel ellentétben a város legértékesebb területein is vannak kihasználatlan és romos tetőterek. Ebben rengeteg lehetőség is van, hiszen ezek beépítésével, nagy értékű fejlesztéseket lehetne megvalósítani, és ennek következtében az épületek homlokzata is megújíthatóvá válna” – fogalmazott.

Sokáig velünk lesz

„A beszélgetésből az már kiderülhetett, hogy én valóban hosszú távon hiszek a turizmusban, és ebben nem lesz változás” – mondta. Hozzátette, elsősorban ingatlanok fejlesztésével foglalkozó vállalkozásként egyéb szegmensekben is gondolkodnak, ilyen például a rozsdaövezetek rehabilitációja. (Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár még májusban javasolta „barnamezős akcióterületek” fogalmának törvénybe foglalását, amire külön építési szabályok vonatkoznak).

Tiborcz Istvánéknak vannak külföldi terveik is: több országban (Horvátország, Románia, Spanyolország, Olaszország) nézelődnek, látnak jó lehetőségeket, konkrétumok akár már őszre is várhatók.

„Mint sokan mások én sem hiszek a rangsorokban!” – mondta arra a felvetésre, hogy 32. helyre került a 100. leggazdagabb magyart összegző listán. „Nem láthatok bele mások motivációjába, de azt gondolom, hogy a listán a legtöbbeknek nem az számít, hogy kit, mekkora összeggel előzött meg. Évente egyszer ezeket a listákat át lehet böngészni, de az év többi részén más hajtja az embereket. Rövid távon minden jó üzlet elégedettséggel tölthet el, de hosszabb távon csak az, ha azt érezhetem, hogy maradandó és meghatározó értéket teremtünk. Olyat, amivel hozzá tudunk járulni az épített környezetünk minőségéhez és jól működő, hatékony struktúrákat, üzleti infrastruktúrákat üzemeltetünk. Ebben hiszek leginkább” – szögeze le.

Neked ajánljuk