A Jászság nagyhatalmú fideszes ura: hogy lett érinthetetlen Pócs János?

Belpol

A Budapesttől alig több mint 100 kilométerre fekvő város nevét nem a termálfürdő vagy az itt található műemlékek tették nevezetessé az elmúlt években, hanem országgyűlési képviselője, akit a megnyilvánulásai miatt többször is lemondásra szólítottak fel. Pócs János hatalma mégis megingathatatlannak látszik. A város fejlődése töretlen – legalábbis a helyi sajtó szerint.

A jászapáti vásárra 100 kilométerekről is érkeznek, ilyenkor a várost átszelő 31-es út mindkét oldala megtelik árusokkal, a naposcsibétől a horgászbotig, a választási malactól a kerti törpéig minden eladó. Az esemény beharangozójában olvastuk, hogy „a személyes kapcsolat biztonságot, megbízhatóságot és minőséget jelent a vásárlók számára”, amit ha állatról vagy élelmiszerről van szó, még el is hiszünk.

A baj az, hogy az itt kapható áruk javarészét mintha egyenesen Kínából hozták volna – vagy a legközelebbi kínai nagykereskedőtől. Amúgy azt leszámítva, hogy a lángost itt jász-lángosnak hívják, nem nagyon találunk helyi specialitást.

Visszavett

Ha csak azt nem, hogy Pócs Jánosnak, aki 2010–2014 között Jászapáti polgármestere is volt, már a híressé vált kazános videó (egy cigány férfit bezárt a kazánba, mondván, „betüzeli”, mivel „rosszat tett”; Pócs egy égő papírt be is dobott, majd rácsukta a férfira a kazán ajtaját) előtt is voltak botrányos megnyilvánulásai (lásd Kulcstartó és jászol című keretes írásunkat).

Fiatal? Értelmiségi?

Fiatal? Értelmiségi?

Fotó: facebook


Úgy tűnik, a helyi lakosságot ez nem izgatja annyira: Pócsot egymás után háromszor választották meg országgyűlési képviselőnek, 2018-ban több mint 52 százalékkal nyert. „Személy szerint én a Jászságban egyéniben nyertem, itt kell ismernem, megértenem az embereket” – nyilatkozta a helyi lapnak, a Jászapáti Hírmondónak a tavalyi választás után. S valóban, Pócs Facebook-oldalán egymásba érnek a mindenféle helyi rendezvényekről készült fotók, nőnapkor például hat településen is megjelent virágcsokorral.

„Az biztos, hogy mindenhol ott van, nem úgy, mint korábban Szekeres Imre, akit nem is lehetett látni a környéken. Ráadásul eteti-itatja az embereket, nagyon soknak ez tetszik. Ha megnézi a Face­book-oldalát, ott is van egy csomó kép a dínom-dánomokról.” És az is igaz, hogy aki meghajol előtte, azt kimenti a legnagyobb bajból – hallottuk többfelől is, bár mindenki megjegyezte azt is, hogy ez csak az „egyik arca”.

Sok mindent beszélnek: például azt, hogy van egy „dokumentumgyűjteménye”, egy csomó adatot összegyűjtött barátairól, ellenségeiről; hallottuk azt is, hogy „bosszúálló típus” (lásd Bűnösnek találta című keretes írásunkat), de azt is, hogy amióta a kazános videó nyilvánosságra került, mintha nem lenne annyira magabiztos. „Még a szakállát is levágatta” – mondja egy középkorú férfi, aki azt mondja, „vannak egyéb videók” is róla.

E visszafogottságot támaszthatja alá, hogy a vásár területén nemcsak a Fidesz, hanem a Jobbik is háborítatlanul gyűjt aláírásokat, ami a tavalyi kampány után nem annyira magától értetődő. Amikor ugyanis Vona Gábor Jászberénybe érkezett, hogy a helyi jelölt Budai Lóránt mellett kampányoljon, egy táblákkal felszerelt csoport teljesen ellehetetlenítette a fellépést.

„Zseniálisan trollkodták meg a civilek Vona hakniját” – lelkendezett akkor a kormánymédia, de azt már Budai Lóránttól tudjuk, hogy a „trollok” között Pócs családtagjai, valamint a jászapáti, a jászladányi, a jásziványi polgármesterek – utóbbi Pócs veje –, a jászberényi és jászkiséri alpolgármesterek, illetve a jászberényi és jászapáti roma nemzetiségi önkormányzatok elnökei is ott voltak.

„Soha ennyien nem álltak még ki aláírásaikkal a Jobbik mellett, pedig itt volt velünk szemben a Fidesz narancssárga ugrálóvára. Volt bennünk némi félsz, hogy a szemük láttára majd nem mernek a mi sátrunkhoz jönni a jászapátiak, de nem így történt. Több száz aláírást gyűjtöttünk néhány óra alatt” – mondja a vásártéren Budai Lóránt.

Menekülés Jászapátiból

„Barangoljon hát továbbra is kedvére honlapunkon és kívánom, hogy e látogatás kellemes és hasznos perceket szerezzen” – olvassuk Farkas Ferenc polgármester köszöntőjét Jászapáti város honlapján, de a „barangolás” közben lehet némi hiányérzetünk.

A „fejlesztések” és a „befektetőknek” menüpontokra kattintva üres oldalak ugranak fel, ami annak fényében meglepő, hogy Farkas Ferenc (akit mindenki Pócs emberének tart) tavaly októberben arról beszélt a helyi sajtónak, hogy „hosszú, kitartó munkával lettek olyan életerős cégeink, mint a Jász-Plasztik vagy a Jász­apáti 2000 Mg. Zrt., hogy csak két példát mondjak a városunkból”.

A helyi lapot forgatva kizárólag arról olvashatunk, hogy amióta a Fidesz bevette Jászapátit, a város fejlődése töretlen. De ezen még azok is mosolyognak, akik csakis a Fideszben bíznak; ha arról kérdezzük őket, hogy mégis, miért gondolkodnak így, akkor a migránsok mellett azt említik, hogy egyedül Pócs János tudja védeni a város érdekeit. Csakhogy közben a lakosság száma folyamatosan csökken, miképp az ingatlanárak is esnek.

„A telepü­lésnek nincs megtartó ereje, a fiatalok elmennek, mivel itt szin­te semmilyen munkalehetőség nincs, és a környező településeken, Jászberényben, Jászárokszálláson, Jászfényszarun is főleg szalagmunka van. Aki nem képzett, az elmehet dolgozni, de az a fiatal, aki tanult, az máshová megy. Azért is van annyi eladó ingatlan a városban, mert ha kihalnak az öregek, az utódok minél előbb szabadulnának a háztól” – mondja Borics László, aki az ellenzéket képviseli az önkormányzatban, bár „az ellenzék” kifejezés Jász­apátin nem sokat jelent.

Pócs János

Pócs János

Fotó: facebook

 

Még úgy sem, hogy a közgyűlésben a fideszes polgármesterrel, alpolgármesterrel és három képviselővel szemben az ellenzéknek négy képviselője van. „Tehetetlenek vagyunk – mondja Borics, aki hivatalosan a közbiztonsági, szociális és nemzetiségügyi bizottság elnöke –, de nem azért, mert nem adnak nekünk szót. Hiába emeljük fel a hangunkat a különféle lakossági ügyekben, mindig az a válasz, hogy »intézkedünk, utánajárunk«, aztán a következő hónapban megint el kell mondanunk, mert általában nem történik semmi.

A lakossági fórum is teljesen kiüresedett mára, alig vesznek rajta részt az emberek, ezt ugyanis sikerült úgy átstrukturálni, hogy a részvevőknek elvegye a kedvét. Elkezdődik még munkaidőben, négy órakor a polgármesteri és képviselői beszámolókkal, és mire a lakosság szóhoz jutna, letelik az idő. 2010 előtt ez teljesen másként működött, akkor még mindenki elmondhatta a véleményét. Azóta a többség hallgat, Jász­apátin tulajdonképpen megszűnt az önkormányzatiság.”

Egy ellenálló

A Guri Söröző-Serház Pócs Jánostól függetlenül vált híressé. Az itt működő sörfőzdében több mint húszféle sör készül, közülük jó párat külföldön is díjaztak. Mindezt az üzlet falán kihelyezett számos oklevél tanúsítja, de a bejáraton az „O1G” logó mellett másféle szöveg fogad: „Kedves Fidesz szavazó! Bűntársak vagytok a lakásukban halálra fagyott emberek halálában, az adós családok utcára tételében, a gyerekek éhezésében, a kórházakban az elégtelen ellátás miatt…” A felsorolás hosszan folytatódik, és azzal ér véget: „Köszönjük, hogy nyakunkra ültettétek ezt a bűnöző társaságot.”

A bolt tulajdonosa, Urbán Imre azon kevesek közé tartozik Jász­apátin, aki nem rejti véka alá a véleményét. Mint mondja, cégét 1992-ben alapította, előbb csak kocsma volt, a sörfőzde később jött, de bővül, fejlődik. „Ma már a fiammal együtt visszük. Adósságunk, tartozásunk nincs, hitelt se vettünk föl, állami támogatást se kértünk. Azt gondolom, hogy ez a függetlenség kulcsa” – sorolja Urbán, aki politikával a 2000-es években kezdett foglalkozni.

Az SZDSZ tagja, azután a helyi elnöke volt a párt megszűnéséig. „Ennek ellenére nem voltam rosszban Póccsal. Akkor ő még csak önkormányzati képviselő volt meg elég nagy munkáltató is. Többször beszélgettünk, és a politikai nézeteink ugyan nem egyeztek, de nem voltunk haragosok” – jegyzi meg, és azért sem említi a mostani polgármester vagy a helyi Fidesz-képviselők nevét, mert szerinte ma is minden Pócs Jánoson múlik. Akivel még 2010 után sem romlott meg a viszonya.

„Utána még beszéltünk párszor, de amikor azt láttam, hogy a 31-es út felújításánál a kivágott fák tuskóit az útépítők teherautójával, vagyis közpénzből viszik a tanyájára, akkor írtam neki egy felháborodott levelet, amiben elmondtam mindennek” – idézi fel Urbán Imre, hozzátéve, akkor vált Pócs szemében ellenséggé. „Azóta egymásnak adják itt a kulcsot a különféle hatóságok. Volt itt már a rendőrség, a Nébih, a NAV, a fogyasztóvédelem.

Valamelyik kint felejtette a feljelentést, és láttam, hogy a levélpapíron rajta van az Országház épülete, úgyhogy onnan tudom, hogy Pócs keze volt a dologban. Egyszer fel is hívott, hogy börtönbe kerülök az összes kommunistával együtt.” De úgy tűnik, Urbánt nem lehet megijeszteni, ráadásul megbüntetni sem tudták, mert mindent szabályosan csinált. Mint mondja, megpróbált „valamit összehozni” Póccsal szemben, alapító tagja volt a 2014-es Jászapáti Önökkel Szövetségben (JÖSZ) civil választási szövetségnek, de azóta nincsenek illúziói.

„Amikor itt a sörözőben volt egy politikai összejövetel, Pócs akkor is rám küldte a rendőrséget, csak rossz napot adott meg, úgyhogy egy nappal korábban jöttek. De felőlem küldhet ide bárkit” – mondja a sörfőzde-tulajdonos, aki tisztában van azzal, hogy a városban kevesen gondolkodnak hozzá hasonlóan. „Sokan meg vannak félemlítve, és sajnos az ellenzéki képviselők se nagyon remekelnek a közgyűlésben. Ma jó, ha húsz ember van itt Jászapátin, aki névvel vállalja, hogy szembemegy Póccsal.”

„Minden városnak így kéne élni”

„Apátin hiába dolgozik 228 közmunkás, napi szinten félnek bemenni, meg vannak félemlítve, kamerával nézik őket és úgy járnak utánuk, mint a rendőrök, a munkafelügyelők” – nyilatkozta 2013-ban Farkas Miklós, a Jászapáti Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, akit azonban most lehetetlen elérni. Noha a kazános videó miatt az Országos Roma Önkormányzat is lemondásra és bocsánatkérésre szólította fel Pócs Jánost, a helyi szervezet nem ért egyet ezzel. „Itt egy olyan cigányt nem talál, aki rosszat mondana Pócs Jancsira” – állítják beszélgetőpartnereink, hozzátéve, hogy az országgyűlési képviselőt „tisztelik és félik”, és még a nála idősebbek is „Jani bácsinak” hívják.

Ezt támasztja alá az a nemrég készült felvétel is, amelyen Farkas Miklós ezt mondta a helyi televíziónak: „Hál’ istennek, a romák és a magyarok is nagyon jól megélnek egymás közt, segítőképesek vagyunk egymásnak. (…) Én azt mondom, hogy minden városnak így kéne élni, és akkor Magyarország sokkal jobb lenne.”

Borics László és a településen élők szerint nem ilyen rózsás a helyzet. „Annyi változott itt 2010 óta, hogy a 2018-as választásokon a roma nemzetiségi önkormányzat is beállt a Fidesz mögé. Addig nyíltan nem fejezték ki sem a támogatásukat, sem az ellenszenvüket egyik párt iránt sem, viszont miután az terjedt el a városban, hogy ha a Jobbik kerül hatalomra, nekik végük van, felsorakoztak Pócs János mögé” – jegyzi meg.

Jászapáti odafentről

Jászapáti odafentről

Fotó: Wikimedia/L. Tomcat

 

Borics szerint 2010 óta nagyon sok pályázati forrás érkezett a városba, de ebből csak keveset lát a lakosság jelentősebb része, köztük a romák, akiknek az ará­nya a 9 ezer lakosú városban a képviselő szerint „közelebb van a 40 százalékhoz, mint a 30-hoz”. Például abból a 150 millió forintos EU-támogatásból, amit a Dankó-telepnek nevezett szegregátum fejlesztésére kaptak, a helyszínen csak egy konténert hoztak létre, hogy a vezetékes víz nélkül élő romák is tudjanak mosni és fürödni, de ugyanebből a forrásból a Cserhaj Csillagháznak nevezett közösségi házat már a városközpontban újították fel; a pénz nagy része pedig eleve olyan címen megy el, mint például a közösségfejlesztés.

„Különféle felzárkóztató tanfolyamokat tartottak a romáknak – mondja Borics –, volt hogy segítették a nyolc általános elvégzését, vagy például voltak háztartásvezetési tanfolyamok, ahol megtanították őket mosni, főzni, takarítani. Természetesen erre is szükség van, mert nagyon nagy a lemaradás, de csak nagyon kevesen vesznek részt ezeken, a többséget nem tudják bevonni.” Az önkormányzati képviselő szerint a szegregáció felszámolásának Jászapátin nincsen realitása, ugyanis a városban már nagyon kevés olyan terület van, ahol ne élnének romák. Az integráció megtörtént, de a nagyobb telepek is megmaradtak.

Kulcstartó és jászol

„A jásziványiak az imént küldték ezt a fotót az erdélyi testvértelepülésükről. Ott már egy disznóval kevesebb van.” Pócs János 2017 decemberében ezzel a kommenttel osztotta meg azt a fotót a Facebookon, amelyen a levágott disznóra azt írták: „Ő VOLT A SOROS!”

A képviselőt már ekkor lemondásra szólították fel, amit azzal hárított el, hogy félreértették. Röviddel később, amikor Orbán Viktorral Jászfényszarun avatott fel egy üzemet, kijelentette, hogy „Jézus jász volt, mert jászolban született” – amivel talán azt a másik híres húzását próbálta magyarázni, hogy 2013-ban az ő aláírásával ellátott világító, szűzanyás kulcstartót osztogattak a jászdózsai templomban az éjféli misén.

2013 amúgy is mozgalmas éve volt Pócs Jánosnak: ekkor nyilatkozta, hogy felajánlották neki az egyik legrangosabb francia állami elismerést, a „Mezőgazdasági Érdemkereszt tiszti fokozatát”, de ő visszautasította – mindezt a franciák cáfolták. Ugyancsak abban az évben az általa vezetett önkormányzat Kiss János fideszes képviselő 3,4 hektáros földjéért egy majd’ tízszer akkora földet adott cserébe; felesége és több, a helyi Fideszhez köthető személy is nyert az állami trafikpályázaton.

Egy évvel korábban a Pócs János lakóhelyére bejelentett NJL Ipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-nek egy EU-támogatási szerződés megkötése után 36 millió forint előleget fizettek ki, ám a fejlesztés soha nem kezdődött el, és négy hónappal később, 2012. május 31-én a kft. megszüntette telephelyét Pócs ingatlanán.

 

Bűnösnek találta

Pintér Ferencet, Jászkisér volt polgármesterét 2014-ben még azzal köszöntötte Pócs János, hogy a település fejlődése érdekében „bármikor, bármiben” számíthat rá, de két évvel később, amikor az ottani képviselő-testület feloszlatta magát, már azt nyilatkozta róla a Demokratában, hogy „a hivatal épületében poloskákat helyeztetett el, és magánnyomozókat foglalkoztat”, meg hogy azt ígérte, „kitelepíti a cigányokat Jászkisérről”. Pintér beperelte, a jászberényi bíróság 2017 februárjában Pócs mentelmi jogának felfüggesztését kérte rágalmazás miatt – hiába. De Pócs nem felejtett: egy Facebook-bejegyzés miatt perelte be Pintért rágalmazásért, amit meg is nyert első fokon, a volt polgármesternek 200 ezer forint pénzbüntetést kell fizetnie. Pócs az ítéletet idén március 28-án osztotta meg közösségi oldalán azzal a kommentárral, hogy „a bíróság Pintér Ferencet bűnösnek találta”. Pintér Ferenc lapunknak elmondta, hogy ugyanezt az ítéletet ő egy héttel a Face­book-poszt megjelenése után kapta kézhez, ráadásul fellebbezett. Mint mondja, legközelebb már egy tanút is visz magával a bíróságra, aki bizonyítani tudja, hogy nem rágalom az, amit Pócs Jánosról írt.

Figyelmébe ajánljuk