Titkolja a vadászkiállításos cég, milyen hatástanulmányokra fizetett majd 100 millió forintot

  • narancs.hu
  • 2021. november 10.

Belpol

Az viszont kiderült, hogy rendezvény hivatalos dalának a költsége mennyi volt.

A hvg.hu közérdekű adatigénylés útján próbálta megtudni a Vadászkiállítást szervező Egy a Természettel Nonprofit Kft.-től, mire ment el pontosan a honlapjukra feltöltött szerződéslista alapján hatástanulmányokra kifizetett összesen több mint 83 millió forint.

A portál azt szerette volna megtudni, hogy:

  • a PWC Nonprofit Kft. tanácsadói tevékenysége során a bruttó 18,415 millió forintért „küldő országok, célpiacok felmérése, haszonelemzés, attitűd felmérés” témákban készült anyagok pontosan mit takarnak
  • a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel kutatási feladatokra bruttó 64,897 millió forint értékben között megbízás, pontosan milyen kutatásokra vonatkozik, és egyúttal küldjék meg az e szerződés alapján elkészült kutatási anyagokat, elemzéseket.

A szervezők a megkeresésre egy veszélyhelyzeti kormányrendeletre hivatkozva határidő hosszabbítással reagálták, közölték, hogy az adatigénylést 15 nap helyett 45 nap alatt tudják teljesíteni.

Azonban ezt az Alkotmánybíróság csak abban az esetben engedélyezi, ha ez „elkerülhetetlenül szükséges ahhoz, hogy az adatkezelő szerv eredményesen működjön közre a koronavírus-járvány leküzdésében.” Ez viszont a vadászati világkiállítást szervező cég esetében nem áll fenn. A portál ezen kifogását el is küldte a szervezőknek, akik arra hivatkoztak, hogy ha a 15 napos határidőre kellene válaszolni, akkor “a Világkiállítás szervezési feladataira nem maradna elég ideje."

Végül aztán már 31 nappal később, a rendezvény után, október végén teljesítették adatigénylésünk egy kisebb részét. Így kiderült, hogy a rendezvény nyáron bemutatott hivatalos dalának költsége nettó 2,345 millió forint volt.

A portál két másik szerződéssel kapcsolatos adatigénylését a Kft. elutasította, arra hivatkozva, hogy ezek olyan, döntést előkészítő anyagok, amelyek kiadását megtagadhatják a törvény szerint, ha az adat “további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja”. Az külön érdekesség, hogy a lap nem találta a PWC Nonprofit Kft. nyomát az cégnyilvántartásban.

A kiállításról készült beszámolónkat itt találják:

Arról, hogy mennyit költöttek az esemény reklámozására itt írtunk:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk